Olet täällä

MARRASKUUN VINKKI

Varaudutaan pakkasiin

Kovilla pakkasilla energiankäyttö kasvaa, kun lämmitystä tarvitaan enemmän. Energiaa voi pakkasillakin käyttää järkevästi ja tehokkaasti. Omia toimintatapoja kannattaa tarkkailla erityisesti, kun energiankäyttö on huipussaan. Motiva on koonnut muutamia perusohjeita, joilla voi varautua talvisiin pakkasiin ja niiden tuomaan lisälämmöntarpeeseen.

Alenna huonelämpötilaa tiloissa, joissa ei oleskella
Tiloissa, joissa ei oleskella, kuten varastoissa, ylimääräisissä huoneissa ja porraskäytävissä voidaan pitää matalampia lämpötiloja. Käyttämättömissä huonetiloissa, varastoissa ja autotalleissa lämpötilaksi riittää 7-12 astetta. Useiden päivien poissaolon ajaksi kaikkien asuintilojen lämpötilaa voi alentaa muutamilla asteilla. Myös ilmanvaihto kannattaa säätää pienemmälle.

Sammuta valot ja sähkölaitteet
Tyhjää huonetta on turha valaista, joten sammuta aina tarpeettomat valot. Koristevalot kannattaa varustaa ajastimella sammumaan yösydämen ja valoisimman päivän ajaksi. Kynttilä luo kaunista ja lämmintä tunnelmaa talvi-iltaan sekä sisällä että ulkona vaikkapa jäälyhdyn sisällä. Valitse mahdollisimman moneen valaisimeen energiatehokas ledi- tai energiansäästölamppu.

Tietokoneet, televisiot ja muut kodinlaitteet kannattaa sulkea virtakytkimestä, jotta myös valmiustilan saa pois päältä. Muutoinkaan ei laitteita kannata pitää päällä silloin, kun niitä ei käytetä.

Sähkösauna kannattaa pitää päällä vain tarpeellisen lämmityksen ja käytön ajan. Kiukaan ylilämmitys ja tyhjänä päällä pito on tarpeetonta sähkönkäyttöä.

Käyttöveden lämmittäminen vie viidenneksen kodin energiakakusta, joten käytä lämmintä vettä säästeliäästi.

Lue lisää:  www.motiva.fi

Seuraa sähkönkäyttöäsi Elenia Aina -palvelussa

Maksuttomassa Elenia Aina -palvelussa voit seurata vinkkien vaikutusta sähkönkäyttöösi. Palvelussa näet viimeaikaisen sähkön kulutuksesi, yhteenvedon aiempien vuosien kulutuksesta, uusimmat laskusi sekä eri sähkönmyyjien hintavertailun. Ja paljon muuta. Rekisteröidy tästä

Korosta: 
Valittu-teksti: 
MARRASKUUN VINKKI