Olet täällä

Ukkosen aiheuttamien sähkökatkojen korjaus jatkuu läpi yön

Laajojen ukkosrintamien aiheuttamien sähkökatkojen korjaustyöt jatkuvat eri puolilla Elenian verkkoaluetta läpi yön. Sääpalveluiden sääraportit näyttävät miten laajojen ukkosten useita tunteja jatkunut tauoton salamointi osui Elenian sähköverkkoon koko verkkoalueella Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Ukkosmyräkkä iski alkuiltapäivästä Elenian alueelle ensin Pohjanmaan ja Päijät-Hämeen suunnista. Iltapäivän ja alkuillan aikana salamointi ja rajut puuskatuulet levisivät koko verkkoalueelle. Säärintaman mittava salamien määrä ja puita kaataneet tuulenpuuskat vaurioittivat sähköverkkoa pahoin. Keskijännitteiseen runkoverkkoon vikoja tuli ilta yhdeksään mennessä yli 120, joiden sähkökatkojen piirissä oli vaihtelevasti 10 000 – 20 000 asiakasta. Pienjänniteverkon vikoja ilmoitettiin satoja.  

Iltapäivän ja illan aikana asiakaspuheluita tuli Elenialle yli 3000. Iltapäivällä sähköttä oli pahimmillaan yhtä aikaa noin 28 000 asiakasta.

Maastosta urakoitsijoilta saadun tiedon mukaan sähköverkon vauriot ovat paikoin vakavia ja niiden korjaus vie aikaa. Laajamittaiseen korjaukseen vikapartiot pääsivät illan suussa vasta, kun salamointi ja tuulenpuuskat laantuivat ja korjaustöitä oli turvallista tehdä. On todennäköistä, että kaikkia sähköjä ei saada palautettua aamuun mennessä.

Kiitämme asiakkaita kärsivällisyydestä ja yhteistyöstä.  

 

Elenian sähkökatkotilannetta voi seurata karttapalvelusta.

Kartta kertoo sähköttömien asiakkaiden määrän ja missä sähkökatkoalueet ovat. Kartalla näkyvät runkoverkon viat sekä tiedossamme olevat pienjänniteverkon viat. Tarkempaa tietoa oman alueesi sähkökatkotilanteesta saat klikkaamalla karttaa tai valitsemalla oman kuntasi listalta. Kartan etusivun lisäksi tietoa on kahdella tasolla, kunta- ja paikallistasolla.

Vikapalvelu-sivuilta voit perehtyä ohjeisiin, miten varautua sähkökatkoon ja miten toimia sähkökatkon aikana.

Varoitukset

Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 020 690 911.

Johdoilla roikkuviin tai niille kaatuneisiin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.