Olet täällä

Uuden sukupolven älykäs mittausjärjestelmä

Sähköntuotantorakenteen muutos, sähköinen liikenne ja sähkövarastot muokkaavat sähkömarkkinoita. Tuuli- ja aurinkovoiman tuotannon kasvu jatkuu ja asiakkaiden sähkönkäyttö muuttuu. Suotuisilla säillä tuuli- ja aurinkovoimasta syntyy tuotantopiikkejä ja pakkasajan lämmityksestä puolestaan kulutuspiikkejä.

Olemme valmistautuneet sähkömarkkinoiden murrokseen kehittämällä uuden sukupolven älykästä mittausjärjestelmää. Testaamme uutta mittausjärjestelmää aloittamalla helmikuussa uusien mittareiden ensiasennukset. Mittarien luennassa hyödynnetään Suomessa kehitettyä radioverkko- ja 4G-teknologiaa. Mittalaitteet ja luentajärjestelmä on kehitetty yhteistyössä kumppaniemme Soneran ja suomalaisen mittarivalmistaja Aidonin kanssa.

Asennamme vuoden 2017 aikana noin 30 000 uuden sukupolven sähkömittaria. Testikohteet ovat Jyväskylän ympäristössä, Nokian, Pirkkalan, Kangasalan ja Lempäälän alueilla, Hämeenlinnassa, Janakkalassa, Karkkilassa sekä Heinolan ja Vierumäen alueilla. Uudet mittarit korvaavat ensimmäisen sukupolven älymittarit, joiden 15 vuoden elinkaari on täyttymässä. 

Suomi on kansainvälisesti eturintamassa kehittämässä älykkääseen sähköverkkoon perustuvia palveluita.  Tässä Elenia on ollut koko ajan edelläkävijä vastatakseen asiakkaiden ja yhteiskunnan muuttuviin tarpeisiin. Älykäs sähköverkko tulee mahdollistamaan kysyntäjoustomarkkinat myös kuluttaja-asiakkaille. Elenian uusi mittausjärjestelmä luo alustan reaaliaikaisille palveluille, ja jo lähitulevaisuudessa asiakas voi nähdä kulutuksensa mobiililaitteessaan lähes reaaliaikaisesti, vaikkapa sen, kun sauna on napsautettu lämpiämään.

FAKTAA
• Sähkönmittauksen uuden sukupolven järjestelmässä sähkönkulutus- ja tehotiedot ovat käytettävissä entistä reaaliaikaisemmin.
• Mittausjakso lyhenee tunnista 5-15 minuuttiin siten, että tiedot ovat käytettävissä välittömästi.
• Tavoitteena on tarjota yksityisasiakkaille helppo pääsy sähkön kysyntäjoustomarkkinoille.
• Mittarit mahdollistavat muun muassa uusien ohjauspalveluiden tarjonnan.
• Tulevaisuudessa älykkäät sähkömittarit voivat yhdistyä asiakkaiden kotiautomaatioon.

0