BirdLife Suomi ja Elenia juhlistavat kuvakilpailulla laulujoutsenesta 100-vuotiasta Suomea

BirdLife Suomi ja sähköverkkoyhtiö Elenia järjestävät yhdessä kuvataidekilpailun kansallislinnustamme laulujoutsenesta Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Kisassa laulujoutsenen voi esittää vapaavalintaisesti piirtäen, maalaten, grafiikkana, akvarellina tai valokuvatenkin. Kuvallisen ilmaisun valinta on vapaa.

”Sadasta sydämeenkäyvimmästä työstä BirdLife Suomi ja Elenia julkaisevat syksyllä digitaalisen korttinäyttelyn, josta kortteja sähköisesti lähettämällä kuka vaan voi ilahduttaa ystäviään ja kavereitaan samalla 100-vuotiasta Suomea onnitellen itsenäisyyspäivän alla”, kertoo BirdLife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa.

Kilpailutyöt julkaistaan näyttelynä sosiaalisessa mediassa Suomen 100-vuotisuuden kunniaksi. Osallistumisaika päättyy lokakuun puolivälissä ja tulokset julkaistaan marraskuun puolivälissä.

Tuomaristo valitsee kolmessa kilpailusarjassa kolme työtä palkintosijoille. Sarjoina ovat lapset, nuoret ja aikuiset. 100 joutsenta -kilpailun tuomaristossa ovat mukana kuvataiteilija Jussi Heikkilä, graafinen erikoissuunnittelija Jari Kostet, BirdLife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa ja Elenian viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas.

Suojelu kansainvälinen menestystarina
Laulujoutsenpareja on Suomessa yli 10 000 varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. 1950-luvun alussa pariskuntia oli jäljellä Lapin syrjäseuduilla vain muutamia. Kirjailija Yrjö Kokon 1950-luvun teokset Laulujoutsen – Ultima Thulen lintu ja Ne tulevat takaisin herättivät suomalaiset kansallislinnun hätään. Laulujoutsenesta tuli luonnonsuojelun symboli ja Suomen kansallislinnuksi se valittiin 1981.

”Laulujoutsenen suojelu sukupuuton partaalta on kansainvälisestikin huikea menestystarina peräänantamattomasta ympäristötyöstä, jossa näkyy suomalaisten tahto yhteiseen päämäärään”, Arkiomaa kiittää.

Turvaa lintupalloin ja maakaapeloinnilla
Elenia on tehnyt määrätietoista laulujoutsenten suojelua yli kymmenen vuotta ja tästä ajasta puolet tiiviissä yhteistyössä BirdLife Suomen kanssa.

”Sähköverkkoomme on asennettu satoihin kohteisiin joutsenpalloja estämään lintujen törmäykset. Vuosia jatkunut yhteistyö lintuharrastajien, paikallisten asukkaiden sekä BirdLife Suomen kanssa on nostanut lintupallojen määrän yli 3000:een sähköverkossamme Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla joutsenten suosimilla pesimä- ja levähdyspaikoilla”, iloitsee Elenian viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas.

”Nyt sähköverkkomme ripeästi etenevä maakaapelointi säävarmaksi tuo lopullisen hyvän ratkaisun myös joutsenille”, Kuusela-Opas toteaa.

Lisätietoa
Aki Arkiomaa, toiminnanjohtaja, BirdLife Suomi, puh. 040 547 6175
Heini Kuusela-Opas, viestintäjohtaja, Elenia Oy, puh 040 562 4335

Osallistuminen kuvakilpailuun laulujoutsenesta
Kaikki joutsenkuvat osallistuvat kilpailuun digitaalisina kuvina, jotka osallistujat julkaisevat omalla Instagram- tai Twitter-tilillään tai lähettävät sähköpostitse osoitteella 100joutsenta@elenia.fi. Instagram- tai Twitter-tiliä käytettäessä mukaan lisätään kaksi aihetunnistetta, hashtagiä, kilpailusarjan mukaan. Instagramissa käytetään julkista tiliä, jotta kuvat ovat kilpailussa mukana. Sähköpostitse tulleet kilpailutyöt julkaistaan Instagram-tilillä @100joutsenta. Kilpailusarjoja on kolme.

Lapset alle 10 vuotta            #100joutsenta  #100joutsentalapset
Nuoret 11-17 vuotta              #100joutsenta  #100joutsentanuoret
Aikuiset alkaen 18 vuotta     #100joutsenta  #100joutsentaaikuiset