Olet täällä

Elenia aloittaa sähköverkossaan ilmajohtojen vierimetsien tehostetun hoidon

Yhteydenotot metsänomistajiin alkavat keväällä, hakkuut kesällä

Elenia aloittaa Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla sähköverkkonsa ilmajohtojen vierimetsien tehostetun hoidon harvennushakkuilla ja taimikkojen raivauksella. Yhteydenotot metsänomistajiin alkavat huhtikuussa ja jatkuvat kesän ajan. Harvennushakkuut ja taimikonhoito alkavat kesäkuussa. Yhtiön suunnitelmissa on jatkaa tehostettua johtoalueiden vierimetsien hoitoa eri puolilla verkkoaluettaan sähköjakelun varmuuden parantamiseksi.

”Kesällä 2016 hoidamme tehostetusti Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalle kaikki 45 kilovoltin runkoverkot sekä osan 20 kilovoltin runkoverkosta. Hoidettavia johto-osuuksia on 25 kunnan alueella yli 1000 kilometriä”, kertoo maankäyttöpäällikkö Sanni Harala Eleniasta.

Keski-Suomessa vierimetsiä hoidetaan kaikkiaan noin 670 kilometriä Jyväskylän, Kannonkosken, Karstulan, Kivijärven, Kyyjärven, Multian, Muuramen, Pihtiputaan, Saarijärven, Uuraisten, Viitasaaren ja Äänekosken sähköverkossa. Etelä-Pohjanmaalla hoito kohdistuu Alajärvelle, Lapualle, Seinäjoelle, Soiniin ja Ähtäriin yli 150 kilometrin verran sekä Keski-Pohjanmaalla Perhossa reilut 20 kilometriä. Pohjois-Pohjanmaalla vierimetsiä käsitellään Haapajärvellä, Haapavedellä, Kärsämäellä, Nivalassa, Reisjärvellä, Siikajoella sekä Siikalatvalla lähes 250 kilometriä.

”Vähennämme pitkävaikutteisesti ilmajohtojen läheisyydessä kasvavan puuston sähkölinjalle aiheuttamia riskejä. Puustoa käsitellään turvallisesti metsänhoitosuositusten mukaiseen kuntoon, jolloin hyvin hoidetun metsän tuottoarvo paranee ja samalla se kasvaa hoitamatonta metsää paremmin kestämään lumen painoa ja tuulten riepotuksia”, Harala kuvaa.

”Nyt valituissa kohteissa on ollut myrskyjen tai lumikuormien aiheuttamia sähkökatkoja, niihin ei ole tulossa maakaapelointia lähivuosina ja alueella on laajalti kotitalouksia tai muuta sähkön käyttöä. Runkoverkossa 45 kilovoltin johdot ovat tärkeitä sähkönjakelun varmuuden kannalta, ja siksi niiden vierimetsät hoidetaan kaikki,” Harala jatkaa.

”Kasvustoa hoidetaan ilmajohtojen varsinainen johtoalueen ulkopuolella. Siksi jokaiseen metsänomistajaan otetaan yhteys ensin kirjeellä, minkä jälkeen urakoitsijamme sopivat yksityiskohdista suorin yhteyksin, Harala toteaa.

 

Ei kustannuksia metsänomistajille

Metsänomistajalle tarjotaan mahdollisuutta osallistua yhteismyyntiin, jolloin he saavat kaadetuista puista kilpailukykyisen hinnan. Elenia suorittaa hakkuut ja taimikonhoidon kustannuksellaan eikä niistä synny metsänomistajalle kustannuksia. Hakkuut tehdään pääsääntöisesti koneellisesti ja taimikonhoito metsurityönä. Urakoitsijat valitsevat kohteeseen sopivan toteutustavan.

Elenialle urakoinnista vastaavat Pohjois-Pohjanmaalla Pohjolan linjahuolto Oy, Etelä-Pohjanmaalla Koneurakointi Järvinen Ky ja Despro Engineering Oy, sekä Keski-Suomessa Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomi ry, Otso Metsäpalvelut, Koneurakointi Järvinen Ky ja  Exsane Oy. Kesällä alkava vierimetsänhoito jatkuu maaliskuuhun 2017. Samaan aikaan suunnittelussa ovat seuraavan vuoden kohteet.

 

Johtoalueiden perusraivausta yli 4000 kilometriä tänä vuonna

Sähköverkon johtoalueiden raivaus on osa Elenian jatkuvaa sähköverkon huoltoa, jossa on käytössä uusin huipputeknologia. Helikopteri 3D- ja laserkuvaa kerätään sähköverkosta kesäisin ympärivuotista tarkastusta varten. Kamerat tallentavat lähikuvaa sähköverkosta sekä laajaa kokokuvaa johtoalueesta. Kuvaus tuottaa tarkkoja kuvia esimerkiksi puuston ja sähköverkon etäisyydestä.  

Kuva-aineistoa voidaan tarkastaa tietokoneella ympäri vuoden. Työ nopeutuu raivaajien päästessä  kohteisiin valmiit työohjeet mukanaan. Kun ilmakuvissa tulee esiin sähköverkon läheisyydessä turvallisuusriskin aiheuttavia rakennelmia tai tavaraa, ottaa Elenia ottaa yhteyttä omistajaan opastaakseen sähköverkon turvaetäisyyksistä. 

Tänä vuonna Elenia raivaa sähköverkkonsa johtoalueita kaikkiaan yli 4000 kilometriä.

Raivauksiin voi tutustua osoitteessa: http://www.elenia.fi/sahko/raivauskartta

 

Lisätietoa: Sanni Harala, maankäyttöpäällikkö, Elenia Oy, 0400 905197