Olet täällä

Elenian säävarman sähköverkon rakentamista voi nyt seurata webissä

Maakaapeloitua sähköverkkoa syntyy 1600 – 2200 kilometriä vuodessa

Elenia on avannut www.elenia.fi -sivustollaan kartan, josta voi seurata säävarman, maakaapeloidun sähköverkon rakentamista paikallisesti Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Pirkanmaalla sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Kartta kertoo missä, milloin ja kuinka paljon Elenia rakentaa maakaapeloitua sähköverkkoa. Mukana on myös tieto millä urakointiyhtiöllä on rakentamisvastuu hankkeesta.

”Nyt tieto molemmista, sekä säävarman sähköverkon maakaapeloinnista että sähkökatkoista, on läpinäkyvästi kaikkien saatavilla karttoina webissämme. Vikatieto on ollut saatavilla vuosia. Uusi kartta kertoo miten rakennamme maakaapeloitua sähköverkkoa, joka palvelee yhteiskuntaa vuosikymmeniä”, sanoo toimitusjohtaja Tapani Liuhala Elenia Oy:stä.

”Tavoitteemme on seuraavan 15 vuoden aikana nostaa maakaapeloidun sähköverkon osuus verkossamme 70 %:iin. On tärkeää nähdä, että sähköverkon uudistaminen tuo maakuntiin paikallista työtä.”, Liuhala jatkaa.

Elenia toteutti säävarman sähköverkon ratkaisujen kehittämiseksi hankkeen yliopistojen, laitevalmistajien ja urakoitsijoitten kanssa vuosina 2006 - 2009. Tuloksiin perustuen yhtiö teki 2009 päätöksen rakentaa maakaapeloituna kaiken uudistettavan ja uuden verkon.

”Maakaapelointi kannattaa tehdä nyt, kun sähköverkot tulevat uusimisikään joka tapauksessa. Seuraava taloudellisesti järkevä mahdollisuus olisi vasta vuosikymmenien kuluttua. Tulevat sukupolvet eivät varmasti hyväksy muuta kuin sen, että kannamme vastuumme yhteiskunnan arjen sujumisesta jo nyt. Maakaapeli kestää säitä, ja on ympäristöystävällinen ja turvallinen”, Liuhala painottaa.
 

Sähkömarkkinalain uudistuksesta uutta potkua kehitykseen

”Janika-myrsky vuonna 2001 oli startti sille, miten toimimme nyt. Kesän 2010 ukkosmyrskyt sekä loppuvuoden 2011 Tapani-myrsky vahvistivat, että olemme valinneet oikean tien. Parhaillaan eduskunnassa oleva sähkömarkkinalain uudistus tuo uusia vaatimuksia verkkoyhtiöille. Lakiuudistus vie kehitystä oikeaan suuntaan, ja olemme siihen valmiit”, sanoo toimitusjohtaja Liuhala.

Elenian investoinnit sähköverkkoon ja verkkopalveluihin ovat viime vuosina olleet 50 – 60 miljoonaa euroa vuosittain. Tänä vuonna investoinnit nousevat yli 70 miljoonan euroon.

Maakaapeloinnin rinnalla uudistuksia ovat olleet muun muassa kauko-ohjattavien erottimien, maasulkujen kompensointilaitteiden ja verkkokatkaisijoiden lisäykset. Elenian sähköverkossa on yli 3000 kauko-ohjattavaa erotinta ja verkkokatkaisijaa. Yhtiö on myös ottanut käyttöön automaattisen vianrajauksen sekä sähköasemille paikasta riippumattoman ja tuplavarmennetun laajakaista-satelliittiohjauksen.

Elenian sähköverkon maakaapelointiaste tällä hetkellä ja vertailu vuoteen 2009:                

  2013 2009
Koko verkko 64 300 km (25 %)    62 600 km (21 %)
 
Keskijänniteverkko  22 700 km (12 %) 22 600 km (7 %)
 
Pienjänniteverkko  40 100 km (34 %)  38 900 km (29 %)

 

 

 

FAKTAA

  • Suomi sähköistettiin 1950 - 1970 -luvuilla. Sähköverkkoa on maassamme yli 360 000 kilometriä.
  • Sähköstä noin 75 prosenttia kulkee ilmajohtoja pitkin, maakaapelin osuus on koko Suomen sähköverkosta noin neljännes.
  • Ilmajohtoverkkoja on rakennettu etenkin kaupunkien ulkopuolella, jotta sähkö on saatu edullisesti joka paikkaan. Kaupunkien verkot ovat maakaapeleina. 
  • Sähköverkkojen käyttöikä on pitkä. Ilmajohdoilla se on 40 - 50 vuotta ja maakaapelilla vielä pidempi.  
  • Maaseudun ilmasähköverkot ovat vähitellen saavuttamassa käyttöikänsä pään. Lisääntyvät säiden ääri-ilmiöt haastavat sähkönjakelun varmuuden, eikä IT-intensiivinen yhteiskunta tai yritysten ja kotien arki kestä pitkiä sähkökatkoja.