Elenian uusi sähköasema tuo Nokian sähkönjakeluun lisää varmuutta

Elenian uusi Leppäkorven sähköasema lisää varmuutta Nokian sähkönjakeluun. Sähköasema varmistaa myös tulevaisuuden sähkön saantia, kun sähkön tarve alueella kasvaa.

– Sähköasema rakennetaan Nokian koirapuiston viereen Talttakadun päähän. Aseman maanrakennustyöt on tehty ja perustukset asennettu kesän aikana. Asemarakennus on valmiina ja käynnissä ovat laiteasennukset, jotka kestävät lokakuulle. Sen jälkeen vuorossa on aseman koestusvaihe. Elenian asemaurakoitsijana toimii Sähkölandia Oy, kertoo hankkeen projektipäällikkö Mikko Haapa Elenialta.

– Sähköasemalle rakennetaan 110 kV voimajohto Porintien pohjoispuolelta. Urakoitsijana voimajohtohankkeessa toimii TLT-Building Oy. Uusi sähköasema ja voimajohto on tarkoitus saada käyttöön vuoden loppuun mennessä. Suunnitelmissamme on myös tulevaisuudessa rakentaa 110 kV kaapeliyhteys Leppäkorven uuden aseman ja Rounionkadun toisessa päässä sijaitsevan Harjuniityn sähköaseman välille, Haapa jatkaa.

Maakaapeloinnilla säävarmaa sähköverkkoa
Samassa yhteydessä sähköasemahankkeen kanssa Elenia vie sähköverkkoa maan alle suojaan myrskyjen ja lumikuormien aiheuttamilta sähkökatkoilta. Nokian Kankaantaan, Lehtimäen ja Myllypuron alueilla maakaapeloidaan muutama kilometriä säävarmaa sähköverkkoa. Urakoitsijana maakaapelointihankkeessa toimii Infratek Finland Oy.

– Aloitimme kaivutyöt kesällä ja saamme uudistetun verkko-osuuden käyttöön vuoden loppuun mennessä. Puramme vanhat ilmalinjat talven aikana. Talvitöillä saamme tasattua ympärivuotista jatkuvaa työllisyyttä, kertoo kumppanivastaava Joni Tolonen Elenialta.

Elenian hankkeiden arvo Nokialla nousee yhteensä yli 1,5 miljoonaan euroon.

Vuosittain Elenia rakentaa maakaapeliverkkoa reilut 3 000 kilometriä. Yhtiön verkkoinvestoinnit ovat tänä vuonna noin 140 miljoonaa euroa. Elenian maakaapelointiaste nousee 75 prosenttiin vuonna 2028.