Olet täällä

Keskiviikon-torstain lumipyry voi aiheuttaa sähkökatkoja

 

Ilmatieteenlaitos ennustaa 30. - 31.1. eteläiseen Suomeen runsasta lumipyryä.  Suomen yli liikkuu keskiviikon ja torstain aikana laaja lumisateen alue. Keskiviikkoiltapäivästä torstaiyöhön lunta voi kertyä noin 15 cm. Sankin lumisade kestää 3-6 tuntia. 

Runsas lumi kertyy maastossa puustoon ja voi aiheuttaa sähkökatkoja painaessaan puita sähköjohdoille raivatun johtokadun ulkopuolelta metsästä. Säärintaman voimakas tuuli todennäköisesti ehkäisee lumikuormien kertymistä. Tuulenpuuskat voimistuvat lumisateen aikana noin 15 metriin sekunnissa. Kovan tuulen ei odoteta aiheuttavan sähkönjakelulle merkittävää haittaa.

Elenian vikapalvelu on jatkuvassa valmiudessa runsaan lumentulon sekä kovan tuulen mahdollisesti aiheuttamiin sähkökatkoihin, joita saattaa tulla Kanta- ja Päijät-Hämeessä sekä Pirkanmaalla.

Lumikuormien aiheuttamat sähkökatkot ovat hankalia ja usein myös hitaita hoitaa, koska lumentulo haittaa liikennettä ja tekee maastossa liikkumisen vaikeaksi. Tarvittaessa otamme käyttöön sähköverkon lentotarkastukset sekä lumenpudotukset helikopterein.  Sään salliessa helikopterit  ovat nopein tapa kartoittaa sähköverkon lumikuormatilannetta. Helikoptereilla myös lumenpudotusta voi hoitaa tehokkaasti.

Perehdy miten varautua sähkökatkoihin