Kumppanimme BirdLife tiedottaa: Pihabongaukseen odotetaan runsaasti havaintoja

BirdLifen Pihabongaus-tapahtuma järjestetään tammikuun viimeisenä viikonloppuna 27.–28.1. Kaikille luonnosta kiinnostuneille tarkoitetussa Suomen suurimmassa luontotapahtumassa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla.

Osallistuakseen Pihabongaukseen ei tarvitse olla lintuharrastaja, eikä Pihabongaus ole kilpailu. Tavoitteena on ennen kaikkea innostaa tarkkailemaan talvisia lintulaudan ja kotipihan lintuja sekä kiinnostumaan lähiluonnosta. Koulut voivat osallistua Pihabongaukseen ensi viikolla ennen varsinaista tapahtumaviikonloppua.
Pihabongauksen tuloksista saadaan arvokasta tietoa maamme talvisen linnuston muutoksista. Tänä talvena on odotettavissa monipuolisesti havaintoja, sillä leudon alkutalven ja hyvän pihlajanmarjasyksyn ansiosta Suomeen on jäänyt talvehtimaan runsaasti lintuja.

Tapahtumaviikonloppuna tehdyt havainnot voi ilmoittaa osoitteessa www.pihabongaus.fi tai postikortilla. Osallistujien kesken arvotaan lintuaiheisia palkintoja. BirdLife julkaisee verkkosivuillaan tuloksia jo tapahtuman aikana, alustavan yhteenvedon 29.1. ja lopulliset tulokset helmikuun aikana.

Pihabongaus on Suomen suurin lintutapahtuma. Se on järjestetty tammikuun lopussa vuodesta 2006 lähtien. Viime vuonna tapahtumaan osallistui yli 20 000 ihmistä noin 15 000 paikassa ympäri maan. Vuosien varrella on kertynyt havaintoja lähes 6 miljoonasta lintuyksilöstä. Pihabongauksen suojelijana on tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

OSALLISTUMISOHJEET LYHYESTI
Hauskaa, helppoa, hyödyllistä ja siihen kuluu vain tunti!
Pihabongaukseen voi osallistua kuka tahansa ja missä tahansa Suomessa. Pihabongaukseen ei tarvitse erikseen ilmoittautua.
• Tarkkaile tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla joko lauantaina 27. tai sunnuntaina 28. tammikuuta.
• Tunnista havaitsemasi lintulajit.
• Laske montako yksilöä kutakin lajia on enimmillään näkyvissä samaan aikaan (näin vältät laskemasta samoja yksilöitä moneen kertaan).
• Ilmoita tunnistamasi lajit ja laskemasi maksimimäärät BirdLifelle viimeistään perjantaina 2.2. osoitteessa www.pihabongaus.fi
• Havainnot voi ilmoittaa myös postikortilla osoitteella BirdLife Suomi, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki. Postikortissa on oltava lintuhavaintojen lisäksi havainnoitsijan ja havaintopaikan osoitteet, havainnointiajankohta ja havainnoitsijoiden määrä.

LISÄTIETOJA
• Pihabongaus-verkkosivut: www.pihabongaus.fi
• Pihabongaus kouluissa 22.–26.1.: https://www.birdlife.fi/tapahtumat/pihabongaus/pihabongaus-koulussa/
• Lintujen talviruokinta: https://www.birdlife.fi/lintuharrastus/talviruokinta/

Viherpeippo, koiras. Kuva: Reijo Lähteenmäki

Pihabongaajat. Kuva: Mikko Pärssinen.