Olet täällä

Sähköt turvaan ilmastonmuutokselta maakaapeloimalla

Perjantaista 20.11. sunnuntaihin 22.11. satanut lumi aiheutti keskellä Elenian sähköverkkoa Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Hämeessä sähkönjakelun vakavan suurhäiriön. Täysin ymmärrettävästi asiakkailtamme on tullut palautetta sähkökatkoista.

Seuraamme sääennusteita jatkuvasti eri sääpalveluista. Viime viikonlopun lumisateista tiesimme jo useaa päivää aiemmin. Olimme kumppaniverkostomme kanssa varautuneita lumentuloon ja toimimme varautumissuunnitelmamme mukaisesti. 

Perjantai-illasta sunnuntaihin märkää lunta tuli valtavasti keskellä Elenian verkkoaluetta. Korjaustyöt alkoivat heti vikojen alettua. Juupajoella lunta kertyi jopa 44 senttiä.

Lumi jäätyi pakkasessa, syntyi tykkylumen alue eikä puusto kestänyt lumikuormaa. Puita kaatui ja katkeili metsistä johtoalueille ja sähköverkoille aiheuttaen vakavan sähkönjakelun suurhäiriön.

Sunnuntaiaamuksi kutsuimme kuntien kriisinhallintajohdon paikalle varmistaaksemme kriittisten toimintojen turvaamisen. Tähän osallistuivat Juupajoen, Kangasalan, Mänttä-Vilppulan, Oriveden, Jämsän, Ruoveden, Pälkäneen ja Kuhmoisten edustajat. Pirkanmaan ja Keski-Suomen pelastuslaitokset työskentelivät suoraan kanssamme, myös paikan päällä Eleniassa. Teleoperaattoreiden kanssa yhteistyö toimi tiiviisti.

Öisin pimeässä ja lumessa työ oli hidasta. Kaikkiaan lumikuormat aiheuttivat noin 900 sähkökatkoaluetta. Näiltä alueilta helikopterit paikansivat vikapaikkoja yli 5 000, joissa oli puita tuhatmäärin.

Urakkaan osallistui yli 750 ammattilaista: asentajia ja metsureita maastossa 650, enimmillään reilut 420 yhtä aikaa. 6 helikopteria kokosi tietoa puustovaurioista tietojärjestelmiin. Lisäksi 4 kopteria sahasi puita ja pudotti lunta. 10 metsämonitoimikonetta raivasi puita. Elenialaisia työssä oli yli 100.

Meiltä kysytään miksi johtoalueita ei levennetä? Verkkoyhtiöiden ilmajohtoverkoille on määritelty sopimuksissa johtoalueiden leveys. Johtoalueiden raivaus on jatkuvaa. Rinnalla kehitämme vierimetsien hoitoa yhteistyössä metsäalan ja metsänomistajien kanssa. Johtoalueiden täytyisi olla leveydeltään valtavia, ettei puusto yltäisi johdolle.

Nyt lumentulo osui Elenian ydinalueille. Entä, jos vastaava kattaisi koko Etelä-Suomen? Ilmastonmuutos on tosiasia. Yksistään tänä vuonna poikkeustilanteiden lista on pitkä: tammikuun lumikuormat, huhti-toukokuun myrskyt, lokakuun Valio-myteri  ja nyt tämä. Samalla yhteiskunnan riippuvuus sähköstä kasvaa.

Ainoa ratkaisu on säävarma maakaapeloitu verkko. Vuodesta 2009 olemme rakentaneet vain maakaapeliverkkoa. Tuolloin päätöksen tehdessämme oli 67 000 kilometrin verkostamme maassa alle 20 prosenttia, nyt yli 30 prosenttia. Rakennamme vuosittain yli 2 000 kilometriä maakaapeliverkkoa. Verkkomme maakaapelointiaste nousee 70 prosenttiin vuoteen 2028 mennessä.

Satsauksemme säävarmaan sähköverkkoon ylittävät vuositasolla 100 miljoonaa euroa. Töitä tämä tarjoaa paikallisesti sadoille ammattilaisille. Tie on pitkä, jotta kaupunkien ulkopuolinen verkko saadaan turvaan. Sillä tiellä olemme.

Pahoittelemme syvästi erittäin vakavan ja laajan sähkönjakelun suurhäiriön aiheuttamia harmeja ja ongelmia.

Jorma Myllymäki
verkkojohtaja
Elenia Oy