Olet täällä

Vaihda verkkoon -koulutus avaa tietä varmoihin töihin

Sähköverkkoasentajat hupenevat – mistä miehiä töihin?
Vaihda verkoon -koulutus avaa tietä varmoihin töihin 

Suomi tarvitsee varmaa sähkönsaantia kilpailukyvyn turvaamiseksi. Ikääntyneen sähköverkon laajamittainen uudistaminen on alkanut ja ikääntyvää sähköverkkoa maakaapeloidaan, mutta sähköverkkoasentajat hupenevat. Vaihda verkkoon -koulutus houkuttelee nuoria opiskelemaan sähköverkkoasentajiksi alalle, jolla paikallista työtä piisaa. Pirkanmaan työ- ja elinkeinotoimiston sekä Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen toteuttamaan koulutukseen on parhaillaan haku päällä.  
 

Sähköverkkoyhtiö Elenia, Sähköliitto sekä sähköurakoitsijayritykset ovat heränneet huoleen sähköverkkoalan asentajaosaamisesta tulevaisuudessa. Yhteistyöllä syntyi koulutus, jonka taustalla on ainutkertaisesti koko palveluketju.  Mukana ovat sähköverkkoyhtiö töiden tilaajana, urakoitsijat palveluiden tarjoajana, kouluttaja ja ammattiliitto.

Vaihda verkkoon -koulutuksesta vastaavat Pirkanmaan työ- ja elinkeinotoimisto ja Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK. Sen kehittäminen lähti todellisesta tarpeesta saada uusia sähköverkkoammattilaisia töihin. Koulutuksen toteuttaa TAKK, joka on kehittänyt alan koulutuksia ja oppimisympäristöjä.

”Varsinaista sähköverkkoalan koulutusta nuorisopuolella ei ole Suomessa ollut vuosikymmeniin. Vaihda verkkoon -koulutus on uudenlainen avaus ammattitaitoon ja edelleen töihin”, sanoo projektipäällikkö Timo Talvitie Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksesta.

Sähköliiton puheenjohtaja Martti Alakoski:
”Kuka tekee kovaa ammattitaitoa vaativaa työt?”

Sähköliiton mukaan sähköverkkoalalta poistuu huomattava määrä työvoimaa jo lähivuosina.

”5 vuoden sisällä 7 prosenttia tekijöistä eläköityy ja seuraavan 15 vuoden aikana tekeviä ja osaavia käsipareja jää pois töistä todella laajasti, peräti 40 prosenttia. Samaan aikaan mittavat investoinnit sähkö- ja tietoliikenneverkkoihin ovat jo menossa. Kuka ne tekee, jos alalta poistuu merkittävä määrä tekijöitä jo muutaman vuoden sisällä?”, kysyy sähköliito puheenjohtaja Martti Alakoski.

”Kannustan todella nuoria hakemaan sähköasentajakoulutukseen ja tulemaan varmoihin töihin mielenkiintoiselle ja monipuoliselle alalle. Sähköverkkoasentaja on tulevaisuudessa moniosaaja, joka taitaa sähköverkon rakentamisen ja maakaapeloinnin, osaa käyttää monipuolisesti ICT-työkaluja ja hallitsee maastosuunnittelua”, Alakoski kuvaa.

Esimerkiksi Elenian sähköverkon maakaapelointihankkeet antavat jo nyt töitä vuosittain noin 700 alan ammattilaisille vuosittain urakoitsijakumppanuuksien kautta.

Vaihda verkkoon -koulutus alkaa tänä kesänä heinäkuun lopulla ja päättyy ensi vuoden huhtikuussa. Koulutus sisältää tietopuolista koulutusta, työharjoitteita TAKKin nykyaikaisessa sähköverkkoalan oppimisympäristössä sekä ohjattua työpaikalla oppimista alan työtehtävissä. Sen pääpaino on ohjatussa työssäoppimisessa. Tietopuolinen koulutus toteutetaan lähiopiskeluna. Kouluttajina toimivat Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen sähköverkkoalan kouluttajat sekä työpaikkaohjaajat työssäoppimispaikoissa. Vaatimuksena on sähköalan perustutkinto tai vastaava.

Lisätietoa
Projektipäällikkö Timo Talvitie, Tampereen Aikuiskoulutuskeskus, TAKK gsm 044 790 6681

Puheenjohtaja Martti Alakoski, Sähköliitto, gsm 050 61 188

Toimitusjohtaja Tapani Liuhala, Elenia Oy, gsm 0400 33 11 30