Olet täällä

Ylöjärven ja Hämeenkyrön sähkönjakeluun tuo lisää varmuutta pian valmistuva Elenian uusi sähköasema

Samaan aikaan säävarmaa verkkoa rakennetaan lähes 70 kilometriä  

Sähköverkkoyhtiö Elenian uusi sähköasema Ylöjärven ja Hämeenkyrön rajalla valmistuu näinä päivinä. Uusi sähköasema otetaan käyttöön heinäkuussa.

Reilun miljoonan euron sähköasemaa on rakennettu vuoden alusta lähtien. Hämeenkyrön Kyröskosken taajaman läheisyydessä sijaitseva uusi sähköaseman lisää varmuutta sähkönjakeluun laajalti sekä Ylöjärvellä että Hämeenkyrössä. Uusi asema korvaa käyttöikänsä päähän tulleen, vanhan sähköaseman, joka puretaan elokuun loppuun mennessä.

”1980-luvulla käyttöönotettu, vanhentunut sähköasema tuli tiensä päähän. Uuden aseman maanrakennustyöt alkoivat alkuvuodesta ja valmistuivat alkukesästä. Nyt myös asennustyöt ja muu viimeistely ovat valmistumassa”, kertoo Hankekehityspäällikkö Harri Salomäki Eleniasta.    

Samassa yhteydessä maakaapeloidaan suoraan sähköasemalta lähtevää sähköverkkoa muutamia kilometrejä sekä parannetaan sähkönjakelun varmuutta rengasyhteydellä. Sähköasemalle sähkö tulee suurjännitteisestä alueverkosta, josta sähkö jaellaan jakeluverkkoon ja edelleen asiakkaiden käyttöön.

”Vanha asema ja sen laitteet ovat palvelunsa hoitaneet. Uusi asema ja sen parempi automaatio parantavat sähkönjakelun varmuutta ja lyhentävät myös sähkökatkoissa sähköjen palauttamisaikaa”, jatkaa Salomäki.

”Tämän päivän uudet sähköasemat ovat osa älykästä sähköverkkoa. Asemalla on sekä mobiili- että satelliittiyhteydet varmentamassa poikkeustilanteiden hoitoa, esimerkiksi myrskyjen aiheuttamissa laajoissa sähkökatkotilanteissa.” 

Elenia urakoitsijana sähköasematöissä on toiminut Caverion Suomi Oy. Sähköasemaan liittyvät kaapeloinnit puolestaan toteuttaa Relacom Finland Oy. Sähköaseman vaikutusalueella on kaikkiaan reilut 3000 Elenian asiakastaloutta.

Maakaapeloinnilla
säävarmaa sähköverkkoa

Samaan aikaan sähköaseman rakentamisen kanssa on Hämeenkyrön Kyröskosken taajamassa menossa noin 23 kilometrin säävarman sähköverkon rakennustyö. Elenia aloitti maakaapelointityöt kohteessa maaliskuussa ja uudistettu verkko-osuus saadaan käyttöön lokakuussa. Viimeistelytöitä kohteessa tehdään jouluun saakka.

Välillisesti verkkouudistus parantaa lähes 3000 hämeenkyröläisen kotitalouden sähkönjakelun varmuutta.  Työkohdetta, jonka arvo nousee 700 000 euroon, urakoi Elenialle Relacom Finland Oy.

Ylöjärven puolella Kurun taajamassa etenee puolestaan huhtikuussa aloitettu säävarman sähköverkon maakaapelointi alueella Tammikangas, Peippokylä, Mässäkänmäki, keskusta ja Uusikylä. Työn alla on yli 46 kilometriä sähköverkkoa noin 1,5 miljoonalla eurolla. Uudistus vaikuttaa välillisesti lähes 1700 ylöjärveläistalouteen.

Kurussa uudistettu verkko saadaan käyttöön tämän vuoden marraskuussa. Lopullisesti rakentamistyö viimeistellään ensi vuoden maalikuun loppuun mennessä. Hanketta urakoi TLT-Connection Oy.