Olet täällä

BirdLife yhteistyö

Kansallislintu suojelussa yhteistyönä BirdLifen kanssa

Me välitämme luonnosta. Jotta siivekkäät ystävämme – erityisesti kansallislintumme laulujoutsenet - säästyisivät törmäämästä sähköjohtoihin, asennamme lintupalloja yhä uusiin kohteisiin sähköjohtoihin. Kaupunkien ja taajamien ulkopuolella valtaosa sähköverkosta on ilmajohtoina, jotka voivat olla vaaraksi joutsenten lentoon nousu- ja laskupaikoilla. Tehokas keino estää törmäyksiä on kirkasväristen varoituspallojen asentaminen sähkölinjoihin. Vesistöjen kohdalla palloja tulee sähkölinjoille noin 10 -15 metrin välein ja maalla, esimerkiksi pelloilla, reilun 20 metrin välein. Linnut huomaavat pallot ja väistäessään palloja ne väistävät myös sähkölinjan.

Vuosia jatkunut yhteistyö lintuharrastajien, paikallisten asukkaiden sekä BirdLife Suomen kanssa on nostanut lintupallojen määrän Elenian verkkoalueella noin kolmeen tuhanteen. Kaikkiaan olemme asentaneet lintupalloja yli 200 kohteeseen Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla joutsenten suosimilla pesimä- ja levähdyspaikoilla. Järjestelmällistä joutsenten suojelua olemme tehneet vuodesta 2007 lähtien.

Yhteistyö paikallisten asukkaiden kanssa on tärkeää. Yhteistyötä teemme myös kumppanimme BirdLife Suomen kanssa. Aktiivisilta lintuharrastajilta saamme asiantuntevaa tietoa joutsenien lentoreiteistä, joilla sähköverkko voi olla riskinä näille upeille linnuille. Joutsenten suojelu on osa sertifioitua ympäristötyötämme. 

Saadessamme tiedon riskipaikasta selvitämme miten pallot parhaiten vähentävät lintujen riskiä törmätä sähköjohtoon. Asennustyöt teemme jännitetyönä, eikä työstä aiheudu keskeytystä sähkönjakeluun. Lintupallot asennetaan sähköverkkoon noin 10 - 20 metrin välein. Asennus on vaativaa ammattityötä ja siksi asennussään pitää olla hyvä turvallisuuden takaamiseksi.  

Pitkällä aikavälillä lopullinen ratkaisu on säävarman sähköverkon maakaapelointi, jota teemme jatkuvasti sähkönjakelun varmuuden parantamiseksi. Luonto hyötyy samalla, kun sähkönjakelu haja-asutusalueilla uudistuu maakaapeliverkoksi. Tänä vuonna pistämme sähköjohtoja maihin 3000 kilometriä.

Suomen noin 80 verkkoyhtiön sähköverkosta ilmajohtoja on noin kaksi kolmannesta. Suomen laulujoutsenkanta on elpynyt hyvin ja BirdLife Suomen mukaan laulujoutsenia pesii Lapista etelärannikolle saakka noin 10 000 paria. Yhdessä BirdLife Suomen kanssa pidämme parempaa huolta, että kansallislintumme voi hyvin.

Katso video lintupallojen asennuksesta

 

Katso video joutsenten paluumuuttopuuhista ja niiden seuraamisesta

Videolla haastateltavana luontoasiantuntija Panu Villanen.

 

Joutsenet lensivät runoiksi ja tarinoiksi kirjoituskilpailussa

BirdLife Suomen ja Elenian järjestämässä joutsenaiheisessa kirjoituskilpailussa oli kolme sarjaa. Runosarjan voittajaksi valittiin oriveteläisen Marita Seppälän runo. Vapaamuotoisten tekstien parhaana palkittiin rovaniemeläisen Pirjo Maijalan Joutsenet, surulintuni. Twiitti- tai tekstiviestisarjan voitti turkulainen Vilja Siitonen. Onnittelut voittajille ja lämmin kiitos kaikille osallistujille!

Tuomariston jäsen runoilija Heli Laaksonen luonnehtii runosarjan voittajaa näin: ”Voisko enä tiiviimmin kirjotta: kokonaine maisema, tunnelma, lajimääritys, elämänhetki kahreksal sanal. Ristorasamaine, visuaaline, oivallise oivaltava – vähä humoristinenki runo”.

Kaikki palkitut kirjoitukset ja tuomareiden kommentit ovat luettavissa Tiira-lehden artikkelista (pdf)

Kilpailutöitä arvioivat runoilija Heli Laaksonen, tietokirjailija Kaarina Davis sekä Linnut-lehden päätoimittaja Jan Södersved BirdLife Suomesta ja viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas Eleniasta.

Valokuvauskilpailu   

Järjestimme kesällä 2013 yhdessä BirdLife Suomen kanssa Bongaa Joutsen kameralla -valokuvauskilpailun. Kisaan  osallistui lähes 650 joutsenten ystävää ja kuvia kertyi yli tuhat. Voittajakuva on Katja Moision Iso ja pieni. Katso näyttely kisan kuvista

 

 

 

 

BirdLifen terveiset lintumaailmasta

BirdLife Suomen asiantuntijat eri maakunnista kertovat näillä sivuilla lintumaailman terveisiä eri puolilta sähköverkkoaluettamme. Tässä mielenkiintoista luettavaa: 

Laulujoutsen on vuoden lintu
Uhanalaisesta Suomen kansallislinnuksi
Uusi joutsenvuosi alkamassa
Hailuodon laulujoutsenet
Laulujoutsenten keskikesä
BirdLife Suomen toiminnanjohtajan terveiset

Ryhdy BirdLife Suomen vuositukijaksi

Tule mukaan tukemaan BirdLifen työtä lintujen hyväksi.
Siirry BirdLife Suomen sivustolle

Yhteistyö paikallisten asukkaiden kanssa on tärkeää. Yhteistyötä teemme myös kumppanimme BirdLife Suomen kanssa. Aktiivisilta lintuharrastajilta saamme asiantuntevaa tietoa joutsenien lentoreiteistä, joilla sähköverkko voi olla riskinä näille upeille linnuille. Joutsenten suojelu on osa sertifioitua ympäristötyötämme. 

1