Olet täällä

Uusi joutsenvuosi alkamassa

1.3.2013

Talvi jatkuu ja jää vahvistuvat vielä runsaan kuukauden ajan. Pitenevät päivät lupaavat kuitenkin muutosta. Vesistöt ovat pääosin jäässä, lukuun ottamatta virtapaikkoja ja osia avomerialueesta. Sulapaikoista on mahdollista löytää talvehtivia joutsenia pohjoista Lappia myöten.

Joka vuosi Suomessa talvehtii satoja joutsenia. BirdLife Suomen Tiira-havaintotietopalveluun on viimeisen kuukauden aikana ilmoitettu joutsenhavaintoja lähes sadalta eri havaintopaikalta. Laulujoutsen on karaistunut lintu ja se on hyvin ansainnut aseman kansallislintunamme. 

Elenian ja BirdLife Suomen yhteistyö joutsenten hyvinvoinnin parantamiseksi jatkuu myös tänä vuonna. Marraskuussa 2012 järjestetyssä Joutsenbongauksessa laskettiin tapahtumaviikonloppuna lähes 50 000 laulujoutsenta, mikä yllätti asiantuntijat iloisesti. Joutsenbongaukseen ilmoitettiin noin 2 300 havaintoa.

Tapahtuman yhteydessä saatiin tietoja yli sadasta joutsenille vaarallisesta paikasta, jossa on havaittu johtoihin törmänneitä joutsenia. Talven kuluessa BirdLife arvioi törmäyspaikkoja ja keväällä olemme valmiita antamaan suosituksia toimenpiteistä, jotta jatkossa törmäyksiltä vältyttäisiin.

Tulevina vuosina voimme estää satojen joutsenten menehtymisen törmäyksissä ilmajohtoihin. Kiitos tästä kuuluu teille kaikille joutsenhavaintoja ja törmäyspaikkoja ilmoittaneelle!

Talvisin terveisin,

Aki Arkiomaa
toiminnanjohtaja
BirdLife Suomi ry

 

26.1.-26.2.2013 havaitut laulujoutsenet Suomessa (lähde: Tiira.fi)

 26.1.-26.2.2013 havaitut laulujoutsenet Suomessa (lähde: Tiira.fi)

0