Asiakaslupaukset, osa 8: Elenia liittää aurinkopaneelisi turvallisesti sähköverkkoon

Aurinkopaneelit ovat asiakkaille ympäristöystävällinen tapa tuottaa itse sähköä omaan käyttöön, ja paneelien suosio on kasvanut jatkuvasti. Elenia on asiakkaiden kumppani, kun aurinkopaneelit liitetään sähköverkkoon.

Aurinko on ehtymätön energianlähde, vaikka syksyn ja talven pimeimpinä päivinä se saattaakin tuntua epätodelliselta ajatukselta. Aurinkopaneelien suosio onkin kasvanut kovaa vauhtia viime vuosina ja niitä näkyy yhä useamman omakotitalon ja kesämökin katolla.

Elenian rooli on palvella asiakasta energian pientuotannossa, ja palvelusta on myös annettu asiakkaille asiakaslupaus.

"Me autamme aurinkopaneelien kytkemisessä sähköverkkoon. Asiakkaiden kannattaakin olla mahdollisimman ajoissa yhteydessä meihin. Näin on alusta asti selvillä, mitä laitteistolta vaaditaan, jotta sen voi liittää verkkoon", kertoo tuotepäällikkö Riku Minkkinen Elenialta.

Asiakkaan tai asiakkaan sähköurakoitsijan vastuuna on tehdä ilmoitus Elenialle aurinkosähkölaitteistosta täyttämällä Elenian verkkosivuilla yleistietolomake.

Aurinkopaneelit autotallin katolla

Standardien mukaiset laitteet

Asiakkaan aisaparina aurinkopaneelien hankkimisessa toimii sähköurakoitsija, joka huolehtii käytännön asioista. Asiakkuuspäällikkö Lasse Sarhela muistuttaa, että paneelien kytkeminen kuuluu ehdottomasti ammattilaisen tontille.

"Asiakkaan hankkimien laitteiden on täytettävä alan ohjeet ja standardit, jotta ne ovat varmasti turvallisia. Me saamme yleistietolomakkeelta tiedon laitteista ja asennuksesta ja katsomme, että kaikki on kunnossa. Mittaamme myös Elenian verkkoon siirtyvän sähkön määrän", Sarhela sanoo.

Kun kaikki sujuu niin kuin pitääkin, asiakkaan ei tarvitse tehdä muuta kuin sopia omasta käytöstä yli jäävän sähkön myynnistä sähkön myyntiyhtiön kanssa. Sähköurakoitsija hoitaa loput ja toimittaa tarvittavat tiedot Elenialle yleistietolomakkeella.

Turvallisuutta myös asentajien verkkotöihin

Aurinkosähkölaitteiston osia

Sähköverkko muodostaa laajan järjestelmän, jossa jokin tapahtuma yhdessä paikassa voi heijastua verkkojärjestelmässä kauaskin. Aurinkopaneelien kytkentä sähköverkkoon on myös turvallisuuskysymys: asiakkaan, sähköurakoitsijan ja Elenian yhteistyöllä sekä verkkoon kytkentä että paneelien käyttö sujuvat turvallisesti.

"Olemme järjestelmällisesti uudistaneet ikääntyvää ilmajohtoverkkoa säiltä suojaan maakaapeloinnilla. Silti 76 000 kilometrin sähköverkostamme 40 prosenttia on edelleen ilmajohtoa. Myrskyt ja lumikuormat voivat rikkoa verkkoa ja verkon korjaustöiden vuoksi on ehdottoman tärkeää, että aurinkopaneelit on liitetty verkkoon standardien mukaan ja meillä niistä on tieto. Näin voimme huolehtia asentajien työturvallisuudesta heidän korjatessaan verkkovaurioita", Minkkinen korostaa.

Kun asiakas liittää aurinkopaneelit verkkoon ja allekirjoittaa yleistietolomakkeen sähköisesti, kiitokseksi Elenia istuttaa puun. Sähköinen allekirjoitus on paitsi ympäristöystävällisempää, myös tehokkaampaa, kun ei tarvitse printata ja lähettää papereita.

Uusiutuva aurinkosähkö on helppo tapa tehdä arjen ilmastoteko

Kurkkaa videolta, miksi kangasalalainen Mikko Tammisto hankki kotiinsa aurinkopaneelit.

Uusiutuva aurinkosähkö on helppo tapa tehdä arjen ilmastoteko