Asiakaslupaukset, osa 9: Elenia istuttaa ilmastotekona hehtaareittain uutta metsää ilmajohtojen tilalle

Kun satoja kilometrejä ilmajohtoja kaapeloidaan maahan, metsiin vapautuu tilaa uudelle kasvulle. Elenia istuttaa näille paikoille yhteistyössä 4H-liiton kanssa uusia puuntaimia, jotka ilmastotekona omalta osaltaan hillitsevät ilmastonmuutosta.

Useiden metrien levyiset avoimet väylät ilmajohtojen alla ovat tuttu näky suomalaisissa metsissä. Väylien määrä pienenee jatkuvasti, sillä sähköverkon kaapeleita kaivetaan maahan eri puolilla Suomea. Elenia on jo muutaman vuoden ajan istuttanut puuntaimia ilmajohtoverkoista vapautuville väylille. Puiden istutus ilmastotekona on myös yksi Elenian palvelun asiakaslupaus.

- Istutukseen sopivat kohteet ovat usein pidempiä väyliä metsässä. Valitsemme kohteet yhteistyössä metsänomistajien kanssa. He ovat suhtautuneet tähän ympäristötyöhömme erittäin myönteisesti, kertoo Elenian asiakkuus- ja sidosryhmäpäällikkö Sanni Harala.

Elenian asiakkaat ovat omalla valinnallaan suoraan mukana tämän ilmastoteon toteuttamisessa, sillä Elenia istuttaa puuntaimia uusista e-laskusopimuksista ja sähköisistä allekirjoituksista. Lisäksi EleniaGO-mobiilipelissä voi valita palkinnoksi taimien istuttamisen pelaamisesta kertyneillä pisteillä tavarapalkintojen sijaan.

Elenian hankkeissa on istutettu jo kaikkiaan 35 000 kuusen ja männyn taimea Jämsässä, Viitasaarella, Saarijärvellä, Joutsassa ja Pyhäjärvellä. Elenian yhteistyökumppanin, 4Hliiton Taimiteko-toiminnan, laskurin mukaan tähän asti istutetuista puista kertyy metsän kiertoajan aikana hiilikompensaatiota yli 8 miljoonaa kiloa. Yhden istutetun taimen CO2-kompensaatiovaikutus on 232 kiloa.

Elenia istuttaa tänä vuonna puita yhteensä 10 hehtaarin alueelle Kannonkoskella ja Orivedellä.

- Teemme yhteistyötä 4H-järjestön ja Taimiteko-toiminnan kanssa kolmatta vuotta peräkkäin. Tänä vuonna istutuksessa on 20 000 taimea ilmajohtojen alta vapautuville johtokaduille. Kolmessa vuodessa istutettujen taimien kokonaismäärä kasvaa jo yhteensä 55 000 puuhun, iloitsee Harala.

Ilmastotekoja yhteistyössä 4H-liiton kanssa

Käytännön istutustyöstä huolehtii 4H-liitto, joka työllistää Taimiteko-hankkeensa kautta nuoria istutustöihin. Istutukset ovat työllistäneet kymmeniä nuoria.  4H-liitto hankkii taimet ja nuoret istuttavat niitä kesätöinään. Kevät ja kesä ovat parasta istutusaikaa.

Taimiteolla on Elenian lisäksi myös lukuisia muita yhteistyökumppaneita, ja sen tavoitteena on istuttaa 10 000 hehtaaria uutta metsää vuoteen 2030 mennessä. Projekti on palkittu Keskuskauppakamarin Vuoden vastuullisuusteko -kilpailussa voittajaksi yleisöäänten perusteella.

- Uusien taimien istuttaminen on kerännyt myönteistä palautetta myös meidän asiakkailtamme. Viime syksynä asiakkaamme äänestivät verkkosivuillamme omaa suosikkiaan asiakaslupauksistamme, ja taimien istutus oli äänestyksessä yksi äänestäjien suosikeista, Harala kertoo.

Piirroskuva asiakaslupauksista