Elenia osallistuu lasten, nuorten ja ympäristön tulevaisuuteen kumppaniensa kanssa

Elenia haluaa näkyä ja olla läsnä verkkoalueensa asiakkaiden arjessa. Erilaisilla yhteistyökumppanuuksilla Elenia kantaa osaltaan vastuuta ympäristön sekä lasten ja nuorten hyvinvoinnista.

Elenia rakentaa tulevaisuutta muutoinkin kuin toteuttamalla perustehtäväänsä. Elenialle tärkeitä ovat lasten, nuorten ja ympäristön hyvinvointiin vahvistavat hankkeet, joita Elenia on toteuttanut yhteistyökumppaniensa kanssa useita vuosia.

"Paikallinen osallistuminen on meille tärkeää, ja sitä teemme yhteistyössä muun muassa verkkoalueemme urheiluseurojen, koulujen ja järjestöjen kanssa. Yhteistyömme keskeisin tavoite on, että kumppanuus palvelee kaikkia osapuolia. Haluamme kantaa osamme sosiaalisen vastuun nimissä", kertoo sidosryhmäpäällikkö Jarno Lindén.

Sidosryhmäpäällikkö Jarno Lindén
Jääkiekkojuniorit alkuvuosi 2024

Vuosien varrella kumppaneina ovat olleet Elenian verkkoalueella urheiluseurat. Esimerkiksi sähköverkon uudistamisen säävarmaprojekteihin liittyviä asiakastiedotteita ovat jakaneet paikalliset urheiluseurat, jotka ovat saaneet työstään palkkion omaan toimintaansa käytettäväksi.

Ilveksen, Tapparan ja HPK:n lätkäjunnut ovat tulleet tutuiksi laajalti Kuukauden juniori -palkinnoista. Seurat valitsevat palkittavat pelaajat ja yhdessä joukkueen kapteenin kanssa elenialaiset jakavat kerran kuussa ottelun alussa yleisön edessä junnuille palkinnot.

Koulujen kanssa tehdyssä yhteistyössä elenialaiset ovat käyneet syksyjen hämärtyvissä säissä turvaamassa lasten ja nuorten koulutietä. Turvallinen koulutie -liikennekampanjassa mukana on ollut myös Elenian urakoitsijakumppaneita.

"Teemme koulujen kanssa muutoinkin monipuolista yhteistyötä. Olemme esimerkiksi käyneet kouluilla puhumassa lähialueiden työmaista ja niiden turvallisuudesta, sekä kertomassa sähköstä ja turvallisuudesta. Näitä jatkamme ja otamme tuntien ohjelmaan mukaan puhtaan siirtymän ja kestävän kehityksen teemoja lapsia ja nuoria kiinnostavalla tavalla", Lindén sanoo.

Turvallinen koulutie

Yhteistyötä ympäristön hyväksi

Joutsenet lennossa kevättalvi järven yllä

Elenia turvaa luonnon monimuotoisuutta hankkeissaan. Muun muassa yhteistyö BirdLife Suomen kanssa on rullannut vuosien ajan. Näin on suojeltu Suomen kansallislintua laulujoutsenta muun muassa asentamalla varoittimia sähkölinjoihin estämään törmäyksiä ilmajohtoihin. Vaara voi olla lähellä, kun isot linnut lähtevät lentoon tai laskeutuvat esimerkiksi pellolle, jonka poikki kulkee sähkölinja.

"Välkkyviä varoittimia väistäessään linnut väistävät myös johtoja. Saamme vinkkejä vaaranpaikoista lintuharrastajilta ja paikallisilta asukkailta", Jarno Linden kertoo.

Merkkejä yhteistyöprojekteista näkyy myös lähempänä maankamaraa, sillä Elenia istuttaa puuntaimia purettujen ilmajohtojen alta vapautuville johtokaduille. Jokaista asiakkaan valitsemaa e-laskua kohden istutetaan yksi taimi.

Yhdessä 4H-järjestön ja Taimiteko-hankkeen kanssa toteutetuista istutuksista on hyötyä monella tapaa: johtokatujen taimettuminen vauhdittuu, 4H-nuoret pääsevät kesätöihin ja maanomistajat saavat taimia maksutta.

Taimiteko nuoret istuttavat puita

Kumppanuuksilla iso merkitys

Yritysyhteistyöllä on iso merkitys kaikille osapuolille. Kumppanuudella Hope – Yhdessä ja yhteisesti ry:n kanssa Elenia tukee paikallisia lapsiperheitä.

"Tämä yhteistyömme alkoi jo vuosikymmen sitten. Yritysyhteistyöllä on Hopelle valtava merkitys, sillä lapsille ja nuorille suunnattu tuki pyörii lahjoitusvaroilla. Teemme tätä yhdessä auttaen", sanoo Hope ry:n toiminnanjohtaja Eveliina Hostila.

Lahjoitus Hope ry 10 000 e

Hopen perustehtävänä on jakaa vähävaraisille perheille vaate- ja tavaralahjoituksia, jotka saadaan yhdistyksen tukijoilta. Lisäksi yhdistyksen kautta on mahdollista saada tukea erilaisiin harrastuksiin. Hostila kertoo, että noin 90 prosenttia tuesta menee liikuntaharrastuksiin ja loput kulttuuriharrastuksiin.

"Meille on tullut yhä enemmän asiakkaita koronavuosien ja hintojen nousun vuoksi. Tulevaisuudessa vaikuttaa varmasti myös etuuksien leikkaaminen. Me autamme asiakkaitamme ihan konkreettisesti esimerkiksi tarjoamalla talvivaatteet ennen pakkasia, ehjät vaatteet kouluun tai ruokaa", Hostila kuvailee.

"Lahjoitusten lisäksi yhtä suuri merkitys on sillä, että luomme toivoa, joka kantaa vaikeissakin tilanteissa. Uusille yhteistyökuvioille on tarvetta ja keskustelemme niistä mielellämme."