Energia-alan harjoittelupaikat tarjoavat nuorille sillan työelämään

Oppilaitosyhteistyö ja harjoittelijoiden työpaikat antavat Elenialle näkymää tulevaisuuteen ja opiskelijoille väylän työelämään. Myös Elenian urakoitsijakumppani KNK Networksilla on selkeä toimintatapa nuorten työllistämiseen.

Sähköverkon rakentamisen urakoitsija KNK Networks on tehnyt pitkään oppilaitosyhteistyötä erityisesti Nivalassa toimivan ammattioppilaitos Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän, JEDUn, kanssa. Toimialaosaamista on oppilaitoksen kanssa jaettu maanrakennusalan, sähköalan ja logistiikan parista.

”Olemme muun muassa käyneet JEDUssa opettamassa opiskelijoille pylvästyöskentelyä. Sellaisia käytännön asioita, joita usein oppii vasta työmaalla”, KNK:n yrittäjä Tomi Niskakoski kertoo.

”Harjoittelijoita meillä on ollut kymmenen vuoden aikana yhteensä noin 15. Yli puolet harjoittelijoista työllistyvät meille heti tai jonkin ajan kuluttua harjoittelun päättymisestä”, Niskakoski kertoo.

Tapaaminen pihapiirissä johti harjoittelupaikkaan

KNK Networksin Hosionaho ja Niskakoski auton vieressä
Harjoittelija Joona Hosionaho ja yrittäjä Tomi Niskakoski.

18-vuotias Joona Hosionaho sai harjoittelupaikan KNK:lta oman aloitteellisuutensa ansiosta.

”Olimme tekemässä vanhan ilmajohtoverkon purkua Hosionahon perheen pihapiirissä, ja siinä yhteydessä tuli juttua perheen kanssa”, Niskakoski kertoo. ”Joona siinä rohkaistui kysymään harjoittelupaikkaa meiltä ja siitä se sitten lähti”.

Hosionaho opiskelee maanrakennusalaa Jokilaakson koulutuskuntayhtymässä JEDUssa ja tuli harjoitteluun KNK:lle ensimmäisen opiskeluvuotensa lopussa. Nyt Hosionaholla on käynnissä jo kolmas ja viimeinen opiskeluvuosi. Työt harjoittelijana KNK:lla ovat jatkuneet ensimmäisen harjoittelujakson jälkeenkin.

”Sain tosi hyvän vastaanoton KNK:lla. Vaikken osannut vielä paljoa ja kaikki oli uutta, fiilis tulla töihin oli tosi kiva.” kertoo Joona Hosionaho. ”Töissä on oppinut paljon enemmän kuin vain koulunpenkillä istumalla, olen päässyt tekemään monipuolisesti kaikkea”.

”Kyllä minä tulevaisuudessa konetta ajan kaapelihommissa”, Hosionaho toteaa urasuunnitelmistaan.

KNK Networksin Niskakoski ja Hosionaho töissä
Tomi Niskakoski toimii Joona Hosionahon (kaivurissa) työpaikkaohjaajana.

Harjoittelu poikii usein työsuhteen tai lopputyöpaikan

Elenia työllistää vuosittain pari-kolmekymmentä harjoittelijaa. Pääsääntöisesti harjoittelijoita palkataan koulujen kesälomien ajaksi. Oppilaitosyhteistyö koulujen ja ainejärjestöjen sekä oppilasyhdistysten kanssa on jatkuvaa.

”Opiskelijat tuovat uutta näkemystä ja tuoreita ajatuksia”, kertoo Elenian henkilöstökehittämisen asiantuntija Tiia Asikainen. ”Harjoittelijana Elenialla pääsee aina tekemään oikeita alan töitä kokeneemman osaajan tuella. Monille harjoittelu on poikinut myös esimerkiksi lopputyöpaikan”.

Useat kymmenet harjoittelijat ovat myös työllistyneet Elenialle harjoittelun jälkeen pidemmäksikin aikaa.

”Oppilaitosyhteistyötä teemme erityisesti ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kanssa” Asikainen jatkaa. ”Päätoimipaikkamme on Tampereella, joten erityisesti paikallinen korkeakouluyhteisö on tärkeä yhteistyökumppanimme.”

Vuosittainen kesäharjoittelijahaku on Eleniassa tammi-helmikuussa.