Mittava kehitysprojekti vauhditti parempaan työturvallisuuteen
Elenian tavoitteena on, että jokainen Elenian töitä tekevä pääsee terveenä kotiin joka päivä. Tämän pohjalta on Eleniassa toteutettu jo useita vuosia TEKO – terveenä kotiin -ohjelmaa. Osana ohjelmaa vuonna 2022 alkoi laaja työturvallisuuden kehitysprojekti, TUISKU, joka tähtää pysyvään työturvallisuuden parempaan tasoon. Kokonaisuus on siivittänyt yrityksen työtapaturmataajuuden selkeään laskuun.
”Vuoden 2023 Elenian ja sen urakoitsijakumppaneiden yhteinen LTIF, Lost Time Incident Frequency, eli tapaturmataajuus oli 2,4, mikä oli Elenian historian paras ja alhaisin tulos”, kertoo Elenian turvallisuuspäällikkö Turo Ihonen. ”Yhdessä kumppaneiden kanssa tekemämme pitkäjänteinen työ TEKO – terveenä kotiin -ohjelmassa sekä TUISKU-projektissa on vahvasti vauhdittanut meidät tähän upeaan tulokseen.”
Työturvallisuus iskuun -projektissa, tuttavallisemmin TUISKUssa, on keskitytty erityisesti kahteen pääteemaan: turvallisuuskulttuurin ja osaamisen kehittämiseen sekä turvallisuusjohtamiseen.
Tähän mennessä projektissa on muun muassa tuotettu yhdessä kumppaneiden kanssa TEKO – terveenä kotiin -turvallisuussäännöt, laadittu yhteisiä kenttätyön parhaita turvallisuuskäytäntöjä, kehitetty turvallisuusjohtamista sähköverkon rakentamisprojekteissa, kunnossapidossa ja viankorjauksessa, startattu uusi koulutuskokonaisuus Turvallisuus Akatemia, uudistettu Turvallisuusmanifesti sekä käyty turvallisuuden tiimikeskusteluja.
”Jokaista osaprojektia on vetänyt oma projektipäällikkö ja tulokset on analysoitu kehitysratkaisuja hakien. Tavoitteisiin on päästy jokaisella osa-alueella hienosti”, Ihonen jatkaa.
Turvallisuusmanifesti teki johdon sitoutumisen näkyväksi ja turvallisuuden tiimikeskustelut vaikuttivat asenteisiin
Osana TUISKU-projektia uudistettiin myös alun perin vuonna 2019 käyttöön otettu Turvallisuusmanifesti. Elenian urakoitsijakumppanit allekirjoittivat uudistetun manifestin kevään 2024 Kumppanipäivässä.
”Turvallisuusmanifestilla Elenia kumppaneineen sitoutuu yhdessä vahvistamaan ja kehittämään turvallisuuskulttuuria ja toimintatapoja”, kertoo turvallisuusasiantuntija Mirva Seppänen. ”Manifestin tavoitteena on tehdä johdon sitoutuminen näkyväksi ja varmistaa, että teemme jatkuvasti uusia tekoja turvallisuuden parantamiseksi.”
Tärkeä osa TUISKU-projektia ovat olleet myös turvallisuuden tiimikeskustelut.
”Yhteensä 800 osallistujaa kävi 1,5 vuoden aikana läpi 3 erilaista turvallisuuden tiimikeskustelua”, kertoo turvallisuusasiantuntija Ilona Mattila. ”Keskustelujen tavoitteena oli erityisesti vaikuttaa jokaiseen omiin turvallisuusasenteisiin ja siten vahvistaa turvallisuuskulttuuria”.
Keskustelut käytiin oman tutun tiiminvetäjän ja tiimin kanssa avoimessa ja rennossa hengessä. ”Palaute on ollut mainiota ja myös uusia ideoita on nostettu esiin. Olemme TUISKUn tuloksiin todella tyytyväisiä”, Mattila summaa.