Mökki kannattaa sähköistää

Suomalainen mökkikansa kaipaa vapaa-ajan asunnoille ja mökeille entistä enemmän mukavuuksia.

Artikkeli on julkaistu 2.4.2021 Ilta-Sanomien Mökki-liitteessä.

Sähköverkkoyhtiö Eleniassa on havaittu, että vapaa-ajan asuntojen sähköistäminen on tullut monella kesämökin omistajalla ajankohtaiseksi. Elenian liittymäpalveluiden kokonaisuudesta vastaava kumppanuus- ja innovaatiopäällikkö Harri Salomäki tietää, että kesämökki kannattaa sähköistää.

"Parin viime vuoden aikana on tehty vuosikymmenen ennätykset sähköliittymätilauksissa. Ennätyksiä rikottiin erityisesti viime vuonna, jolloin tilausmäärät kasvoivat jopa yli 50 prosenttia. Sähköliittymien tilauksissa näkyy selvästi pitkä korona-aika. Etenkin vapaa-ajan asunnoilla ja kesämökeillä halutaan lisätä asumismukavuutta ja mahdollisuus tehdä etätyötä. Mökin käyttöaikakin pitenee parilla kuukaudella keväästä ja syksystä", Salomäki kertoo.

Korkeat polttoainehinnat vauhdittavat sähköautoilun yleistymistä.

"Tulevaisuudessa on todennäköisesti myös tarve ladata sähköautoa mökillä, eikä tämä onnistu ilman sähköliittymää."

Merja Lehtinen ja Harri Salomäki tietävät kuinka paljon hyötyä sähköistämisellä saa aikaan kesämökillä tai vapaa-ajan asunnolla. Sähköistämisellä voidaan lisätä asumismukavuutta ja mahdollistaa etätyöskentely mökillä.

Ennakoinnista hyötyä

Elenian kotisivuilta löytyvä hintalaskuri kertoo, mitä liittymä mökille maksaa. Sivuilta voi tehdä liittymätilauksen, ja sitä kautta voi tarvittaessa varata myös soittoajan Elenian asiantuntijalle. Nimetty yhteyshenkilö on asiakkaan tukena koko prosessin ajan.

"Kustannus riippuu tarvittavan sähköliittymän koosta ja mökin sijainnista suhteessa jo olemassa olevaan sähköverkkoon."

Halvimmillaan sähköliittymän saa alle 2 000 eurolla.

"Joka tapauksessa, kesämökin sähköistäminen yleensä nostaa mökin arvoa enemmän kuin mitä sähköliittymä tulisi maksamaan", Salomäki arvioi.

Hän neuvoo olemaan ajoissa liikkeellä sähköliittymän tilaamisessa.

"Liittymän rakentaminen kesämökille vie monessa tapauksessa useamman kuukauden. Sähköverkon rakentamiseksi tarvittavien lupien saaminen vie ajasta ison osan. Kun luvat on saatu, urakoitsijakumppanimme hoitavat kaivuun ja asennukset. Sähköliittymä toimitetaan kiinteistön rajalle, josta eteenpäin mökin omistajan oma sähköurakoitsija huolehtii muun muassa liittymiskaapelista ja sähköasennuksista mökissä."

Etätöitä ja viihtymistä

Korona-aika on vauhdittanut mökkien sähköistämistä merkittävästi. Etätöihin siirtyminen on muuttanut työnteon tapaa. Monia töitä voi tehdä täysin paikasta riippumatta. Työskentely onnistuukin hyvin vaikkapa kesämökiltä, jos vain sähkö- ja tietoliikenneyhteydet toimivat.

"Suurin syy siihen, miksi kesämökkejä on juuri nyt sähköistetty, on se, että moni on halunnut muuttaa ainakin osaksi vuotta kaupungista pois. Mökillä on tilaa ja siellä voi viettää aikaa pihalla."

Sähköliittymien hintojen lasku on ollut osasyy sähköistämisintoon kuluneen vuoden aikana.

"Sähköliittymiemme hinnat laskivat joulukuussa 2020. Nykyisessä maailmantilanteessa on vaikea nähdä kustannusten putoavan, joten sähköistämispäätöstä viivästyttämällä ei pääse halvempaan ratkaisuun", Salomäki toteaa.

Elenia palvelee asiakkaitaan Kanta- ja Päijät-Hämeestä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla.

"Alueellamme on paljon kesämökkejä. Kun saamme kyselyn sähköliittymän hankkimisesta alueelle, jolla ei sähköverkkoa ennestään ole, olemme yhteydessä muihinkin alueen mökinomistajiin", kertoo Merja Lehtinen, joka työskentelee Elenialla liittymäpalvelujen palvelupäällikkönä.

Lehtinen kertoo, miten asiakkaiden palautteista on voinut päätellä sähköistämisen parantaneen elämänlaatua sekä helpottaneen arkea mökillä.

Lehtinen kertoo erään asiakkaan iloinneen päätöksestään, jota oli pitkään harkinnut. Sähköistäminen tuli ajankohtaiseksi, kun liittymien hinnat putosivat.

"Asiakas viestitteli myöhemmin että nyt on mökillä sähköt ja valojakin on testattu. Sitä hetkeä oli asiakkaan mukaan odotettu jo 20 vuotta", Lehtinen kertoo.

Lehtisen tiimi tekee sähköliittymämyynnin lisäksi sähkön pientuotannon asiakaspalvelua.

"Kiinnostus aurinkosähköön on kasvanut jatkuvasti. Jos mökille suunnitellaan aurinkopaneeleja, ensin on oltava yhteydessä oman alueen verkkoyhtiöön, joka myöntää laitteistolle kytkentäluvan", Lehtinen muistuttaa.

Kuusi askelta kesämökin sähköliittymän hankintaan

  • Ole ajoissa liikenteessä: liittymän rakentamisessa kuluu useampi kuukausi.
  • Osaava ammattilainen: valitse itsellesi osaava sähköurakoitsija.
  • Tutustu liittymiin: tutustu Elenia.fi-hintalaskuriin ja tilaa tarpeisiin sopiva sähköliittymä.
  • Elenia Aina: seuraa liittymäsi rakentamista palvelukanavassa.
  • Sähkösopimus: tee sähkösopimus valitsemasi sähkönmyyjän kanssa.
  • Mittarin asennus: tilaa Elenialta sähkömittarin asennus ja liittymän kytkentä.
Elenian verkkoalue Suomen kartalla

Elenia palvelee sähköliittymäasioissa Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Teksti: Outi Rantala
Kuva: Eino Ansio
Content Housen tuottama julkaisu