Palkitut lampaat kesätöissä ja uusia hiilinieluja kasvamassa

Ympäristövastuullisuus on Elenian toiminnassa arkisia, mutta sitäkin tärkeämpiä tekoja. Esimerkkejä niistä ovat vaikkapa tutut lampaat ja kasvuun lähtevät puuntaimet. Nokialla kesätyöläislampaat johtoaukeilla ovat vuosia ilahduttaneet aherruksellaan. Sähköverkon ilmajohdoilta vapautuneilla maa-alueilla puolestaan istutetut puuntaimet kasvavat hiilinieluiksi.

Lampaat heinikossa sähköjohtojen alla

Nokialla Luodon saaressa on vuosien ajan uurastanut kesätöissä lammaslauma, joka laiduntaa Elenian ja Fingridin voimajohtojen alla. Kesätöissä on tavallisesti ollut reilut parikymmentä suomenlammasuuhta, jotka tuodaan saareen paikallisen lampurin tilalta. Lampaat pääsevät ajamaan työmatkansa veneen kyydissä.

Luodon saari on luonnonsuojelualue ja retkeilykohde. Ensimmäinen lammaskesä oli jo vuonna 2015, joten lampaat ovat tuttu näky saaressa. Niiden laidun on rakennettu leveälle, niittymäiselle johtokadulle.

"Alue oli vuosina 2019–2022 mukana Lumolaidun verkostohankkeessa, jonka toteuttivat ProAgria Etelä-Suomi ry ja MKN Maisemapalvelut. Hankkeen kautta pystyttiin tutkimaan, millaisia myönteisiä vaikutuksia laiduntamisella on monimuotoisuuteen, maaperään, kasveihin ja sieniin", kertoo maankäyttöasiantuntija Miro Saarinen Elenialta.

"Hanke voitti Suomen paras maisemahanke -kilpailun, ja se lähetettiin ehdolle Euroopan neuvoston maisemapalkinnon saajaksi. Odotamme, tuleeko kisasta iloista postia."

Maankäyttöasiantuntija Miro Saarinen
Maankäyttöasiantuntija Miro Saarinen

Kuusta ja mäntyä johtokaduille

Toinen käytännön esimerkki ympäristöteoista ovat puuntaimet, joita Elenia istuttaa purettujen ilmajohtojen alta vapautuville johtokaduille. Ilmajohtoja puretaan sitä mukaa, kun sähköverkkoa uudistetaan säävarmaksi maahan suojaan sääilmiöiltä.

Taimia on istutettu vuodesta 2020 asti, ja kesän 2023 aikana meni rikki 70 000 taimen raja. Jokainen taimi merkitsee yhtä Elenian asiakasta, joka on siirtynyt paperilaskusta sähköiseen laskutukseen.

Kolme nuorta naista metsässä istuttamassa puita,

"Metsät sitovat hiiltä ja hillitsevät osaltaan ilmastovaikutuksia. Lisäksi istutus tarjoaa kesätöitä 4H-kerholaisille, jotka hoitavat käytännön istutustyöt. Taimet istutetaan yhteistyönä 4H:n ja Taimiteko-hankkeen kanssa", Saarinen sanoo.

"Istutuskohteet ovat yleensä yksityisten maanomistajien mailla olevia johtokatuja, joilta ilmajohdot on purettu hiljattain. Me kartoitamme sopivia kohteita ja sovimme istutuksesta maanomistajien kanssa."

Vuonna 2023 istutettiin alueita Jämsässä ja Hämeenlinnassa, vuonna 2024 vuorossa ovat uudet kohteet. Kasvupaikasta riippuen istutettavat taimet ovat joko mäntyä tai kuusta.