Pasi tuottaa sähköä rintamamiestalon katolla

Teknologian kehitys on laskenut aurinkopaneeleiden hinnat sellaiselle tasolle, että yhä useampi voi korvata niillä osan sähkön kulutuksestaan. Yksi sähkön mikrotuottajista on hämeenlinnalainen Pasi Nuottakari. Pasi peitti rintamamiestalonsa katon puoliksi aurinkopaneeleilla. Ajatus oli elänyt vuoden, jonka aikana mies tutki laitevaihtoehtoja ja laski parasta mallia toteuttaa omaa aurinkosähkötuotantoaan.

"Olen kiinnostunut tekniikasta ja toki taloudellisetkin hyödyt houkuttelivat. Tietoa löytyi netistä helposti niin valmistajien kuin Eleniankin sivuilta", sähköalan yritystä pyörittävä Pasi kertoo.

Mies katolla, jossa on aurinkopaneeleita

Alku on sujunut mainiosti suunnitelmien mukaan. Paneelit olivat katolla viikon päästä ostosta ja niiden tuottama sähkömäärä on vastannut ennakkolaskelmia.

"Ensimmäisen vuoden aikana paneelit tuottivat sähköä 15 % kokonaiskulutuksesta. Kevät on tuotannon tehokkainta aikaa, kun aurinkoa riittää. Kesäisin omaa kulutusta on vähemmän, ja silloin ylituotanto siirretään Elenian verkkoon ja edelleen sähkömarkkinoille. Kerran vuodessa saan myymästäni sähköstä hyvityksen. Olen laskenut laitteiden maksavan itsensä takaisin 11 vuodessa. Valitsin pitkälti kotimaisia laitteita, jotka maksoivat hiukan enemmän. Niiden käyttöikä on 25-30 vuotta", Pasi selventää.

Byrokratiakaan ei tullut sähköntuotannon aloittamisessa vastaan. Pasi täytti Elenian sivuilla mikrotuotannon yleistietolomakkeen ja teki sopimuksen sähkön myymisestä sähkönmyyjäyhtiön kanssa. Paneelien tehokkuutta voi tutkia kätevästi vaikka puhelimella.

Aurinkopaneelien hankkimista suunnittelevalle Pasi antaa muutaman hyödyllisen vinkin. "Katon kunto kannattaa tarkastaa. Mikäli kattoremontti on suunnitteilla, kannattaa se tehdä ensin. Talon suunta määrittää paneelien paikat, jotta auringosta saa parhaan hyödyn. Kannattaa myös tarkastaa paneelien päälle lankeavat varjot ja miettiä, joutuuko kaatamaan esimerkiksi pihapuita."