Rapatessa ei enää roisku – Elenian Tuisku-projekti kokoaa elenialaiset ja kumppanit parantamaan työturvallisuutta yhdessä

Tekevälle sattuu ja rapatessa roiskuu. Nämä kaikille suomalaisille tutut sanonnat on nyt aika heittää romukoppaan, sillä työt voi tehdä turvallisestikin. Luomme työturvallisuuteen aivan uutta asennetta sekä elenialaisten että kumppaniyritystemme keskuudessa. Tuisku-projektin tavoitteena on, että jokainen Elenian töitä tekevä pääsee joka päivä terveenä kotiin.

Elenian viime vuoden puolella aloittaman Tuisku-projektin tavoite on yksiselitteinen.

"Haluamme päästä eroon työtapaturmista niin, että jokainen pääsee terveenä kotiin aina. Projekti on jatkumoa pitkäjänteiselle työturvallisuuskulttuurin kehittämiselle," sanoo Elenian varatoimitusjohtaja Jorma Myllymäki.

"Ponnisteluistamme huolimatta tapaturmataajuutemme ei ole laskenut niin kuin odotimme, sillä turvalliseen työskentelyn asenne ei ole vielä tasolla, jota tavoittelemme ja haluamme. Jotta saamme työturvallisuuskulttuurin kehittämiseen uutta virtaa, ryhdyimme edistämään sitä juuri tätä varten rakantamallamme Tuisku-projektilla," jatkaa Myllymäki.

Jorma Myllymäki laitta turvakypärän leukaremmiä kiinni

Tuisku on laaja yhteisprojekti, sillä elenialaisten lisäksi mukana kehitystyössä on myös useampi kumppaniyritys.

"Projektissa on mukana ammattilaisia, jotka tekevät käytännön työn työmailla. Näin saamme parhaiten vietyä suunnitelmat paperilta käytäntöön ja koottua parhaat käytännöt," painottaa Elenian hankinta- ja rakennuttamisjohtaja Jarkko Kohtala.

Työturvallisuus keskustelunaiheeksi

Työturvallisuutta viedään eteenpäin usealla eri osa-alueella: turvallisuussääntöjen luomisella, turvallisuusjohtamisen kehittämisellä, työmaiden parhaiden käytäntöjen käyttöönotolla, kumppanivalinnan turvallisuuskriteerien uudistamisella ja turvallisuusasenteisiin vaikuttamisella.

Projekti on rakennettu viime vuonna tehdyn turvallisuuskulttuurikartoituksen pohjalta. Vetoapua on otettu mukaan ulkopuoliselta koordinaattorilta, joka tuntee sekä Elenian että urakointimaailman.

Kaksi turvakypärää

Projekti käynnistettiin tiimikeskusteluilla, jotka alkoivat viime vuoden puolella ja jatkuvat edelleen. Tiimejä on yhteensä satakunta, ja niissä elenialaiset ja kumppaniyritysten edustajat pääsevät keskustelemaan työturvallisuudesta ja sen merkityksestä.

"Keskusteluiden aluksi tiimit katsoivat videon, jossa itsellenikin tuttu kaveri kertoo omasta tapaturmastaan ja sen vaikutuksista niin työhön kuin arkielämäänkin. Se oli pysäyttävä alku keskusteluille," Kohtala kertoo.

Turvallisuussääntöjen avulla terveenä kotiin

Yksi palanen projektista on jo valmistunut, Terveenä kotiin -turvallisuussäännöt. Yksinkertaisiltakin kuulostavien turvallisuussääntöjen tarkoituksena on muistuttaa, että työturvallisuus kuuluu kaikkien työlistalle.

"Jokaisen oikeus ja velvollisuus on huolehtia siitä, että työt tehdään turvallisesti. Ja jos niitä ei voi tehdä turvallisesti, siihen pitää puuttua. Tämä on nyt mustana valkoisella, jotta asiasta ei olisi mitään epäselvyyksiä," Jorma Myllymäki painottaa.

Elenian toimialalla on paljon työvaiheita, joihin liittyy niin isoja työkoneita, kuljetuskalustoa kuin varsinaisia työnteon eri tehtäviä työn edetessä. Turvallisuussäännöissä on otettu huomioon kaikki työvaiheet.

Jorma Myllymäki ja Jarkko Kohtala
Jorma Myllymäki ja Jarkko Kohtala

"Töitä tehdään korkeiden jännitteiden parissa, korkeilla paikoilla, liikenteen keskellä ja isoilla koneilla. Meidän pitää nyt kääntää ajatusmalli siihen, että kaikki tapaturmat ovat estettävissä ja työt pystytään tekemään turvallisesti - aina," Jarkko Kohtala sanoo.

Avaa sisältö uudessa ikkunassa

Maaliskuussa kuvatulla videolla Myllymäki ja Kohtala kertovat lisää Tuisku-projektista.