Talvi kauneimmillaan – mikä ihme aiheuttaa sähköjen räpsymisen riesan?

Kaunis talvinen maisema, jossa puut notkuvat lumesta kuin satukirjassa, on sähköammattilaisten silmiin kurja kuva. Talviset lämpötilanvaihtelut kahta puolen nollan yhdistettynä vaihtelevaan sateeseen lumena, räntänä ja jäätyvänä vetenä ovat sähkönjakelulle murhe, joka rassaa koteja ja yrityksiä räpsyvinä sähkökatkoina. Miten nämä räpsyt oikein syntyvät ja miten niitä torjutaan?

Sähköjen räpsyminen johtuu ennen kaikkea satoja ja tai tuhansia asiakkaita syöttävän keskijänniteverkon ilmajohdoille lumen painosta taipuvista ja johtoja hipovista puista. Puita taivuttaa oksistoon kertyvä ja tykkyyntyvä lumi. Pahinta on, kun tilanne jatkuu pitkään ja puustoon kertyy lumikuormaa. Lumikuormista tekee hankalia juuri se, että ne voivat kertyä pikkuhiljaa ja alkavat vähitellen aiheuttaa harmia sähkönjakelulle.

Räpsyjä lumesta notkuvista puista
Verkostoautomatiikka katkaisee automaattisesti sähkön linjasta, jossa se havaitsee häiriön virrankulussa. Samalla sähköverkkoa valvova käyttökeskus saa tiedon, missä verkonosassa on vikaa. Häiriön tarkka paikka täytyy kuitenkin asentajien partioida maastossa ja laajoissa lumikuormatilanteissa vika-alueita etsitään helikopterilla.

Lumen painosta notkuvat erityisesti nuoret puut, ”räipät”, jotka eivät aiheuta pysyvää sähkökatkoa, vaan aiheuttavat riesaa räpsyttämällä sähköjä. Puita voi olla taipuneena sähköjohdon päälle ja koskettaa johtimiin silloin tällöin tuulen heiluttelun mukaan. Sähköasemien tai maastokatkaisijoiden automatiikka havaitsee, kun sähkö virtaakin puuhun ja katkoo sähköjä silmänräpäyksittäin estäen tulipalot ja muut vahingot, joita puu linjalla voisi aiheuttaa.

Hetken kuluttua järjestelmä palauttaa sähkön takaisin, koska suurin osa sähköverkon vioista on ohimeneviä. Jos oksat eivät enää koske linjaan, sähkö kulkee jälleen. Jos tuuli heiluttelee puuta uudelleen tai sataa lisää lunta, voi lyhyitä räpsyjä tulla edelleen.

Näin räpsyhäiriöitä korjataan
Keskijänniteverkkoon syntyvistä sähkökatkoista käyttökeskuksessa on tarkka tilannekuva ympäri vuorokauden. Verkostoautomatiikka ilmaisee minkä sähkölinjan varrella häiriöitä on, mutta tarkan paikan etsintä ja vian poistaminen on tehtävä ammattilaisten työnä.

Maastossa asentajat paikantavat missä puita on poistettava verkolta. Laajoissa lumikuormissa työtä nopeuttavat ja tehostavat helikopterit sekä paikantamalla tykkylumialueita että pudottamalla lunta puista. Asentajien työ voi lumen määrästä johtuen olla työlästäkin hangessa tarpomista, vaikka käytössä on telaketjumönkijöitä ja moottorikelkkoja. Kun asentajat poistavat puita sähkölinjoilta, raivaavat he ammattilaisen silmin katsoen myös puita, joista voisi tulla harmia lumen kertyessä.

Droneista on saatu viime vuosina toimivaa apua vikojen paikantamiseen metsissä kulkevilta sähkölinjoilta. Drone tarkastaa ilmasta kaukana teistä kulkevia linjoja samassa ajassa kuin menisi moottorikelkan saamisessa paikalla käyttökuntoon.

Sää rassaa ja auttaa räpsyissä
Pahiten lumikuormia aiheuttaa kosteana satava lumi, joka jäätyessään tarraa kiinni puihin lujasti. Myös runsas, tykkyyntyvä pakkaslumi voi aiheuttaa lumikuormia. Sen sijaan pehmeän kevyen puuterilumen tuuli lennättää puista pois ennen harmeja. Joskus kuitenkin suojasää yllättää keräten kosteutta ja painoa puuston lumivaippaan ja taivuttaa puita kuorman alla rassaamaan sähkölinjoja.

Muutaman päivän lämpimät helpottavat lumikuormissa pudottaessaan lumet alas. Nopeimmin lumen tuo puustosta alas vesisade, niin kurjaa kuin se talvella onkin.