”Toimiva työturvallisuus varmistetaan jo ennen töiden alkua”

Elenian pitkäaikainen kumppani Omexom nappasi tänä vuonna jo kolmannen kerran kirkkaimman palkinnon Elenian turvallisuuskampanjassa. Yrityksen vahvuus työturvallisuudessa ovat sitoutunut ja taitava henkilöstö sekä töiden huolellinen suunnittelu.

Sähköverkon rakentamisessa ja vianhoidossa työturvallisuus koostuu useista eri osa-alueista ja arjen teoista. Riskejä arvioidaan etukäteen, työmailla tehdään turvallisuustarkastuksia ja turvallisuushavaintoja kirjataan järjestelmällisesti ylös.

Turvallisuuden merkitys korostuu etenkin sähköverkon vianhoitotöissä, joita Omexom tekee Elenian verkkoalueella Pohjois-Pohjanmaalla ja eteläisessä Keski-Suomessa. Kun esimerkiksi myrskyn jälkeen ei viankorjausta vaativasta kohteesta ole tiedossa ennen perille pääsyä millainen työmaa tekijöitä odottaa ja työskentelysääkin vaihtelee, riskejä voi olla mitä erilaisempia. Olosuhteiden tai vuorokauden ja vuodenajan mukaan on riskit arvioitava huolella, jotta työ varmasti sujuu turvallisesti.

"Työntekijämme pitävät kunnia-asiana sitä, että verkot saadaan vian jälkeen nopeasti kuntoon. Se ei kuitenkaan saa ajaa turvallisuuden ohi, sillä vianhoito on usein riskialtista työtä. Siksi työ pitää suunnitella etukäteen: se, mitä tapahtuu ennen kuin aletaan tehdä töitä, on turvallisuudessa se juttu", painottaa yksikönpäällikkö Mikko Korhonen Omexomilta.

Vaikka työturvallisuus vaatii myös vankkaa johtamista, Omexomilla kunnia työturvallisuudesta kuuluu erityisesti maastossa työskenteleville asentajille.

"Ihmiset mahdollistavat hyvät tulokset. Asentajan ammattitaito ei ole ainoastaan sähkötyötä, vaan tarvitaan myös metsurin, rakentajan ja asiakaspalvelijan taitoja. Voimme luottaa siihen, että jokainen hoitaa oman tonttinsa huolella. Meidän tehtävämme on asettaa tavoitteita ja mahdollistaa se, että työntekijät voivat tehdä työnsä turvallisesti", sanoo työsuojeluvaltuutettu Tapio Merilehto Omexomilta.

Hattutemppu vaati kovaa työtä

Omexom teki hattutempun viemällä tänä vuonna Elenian turvallisuuskampanjan voiton kolmantena vuonna peräkkäin. Työturvallisuuden eteen on tehty paljon töitä, sillä tilanne ei ole aina ollut yhtä hyvä.

"Meillä on aiemmin ollut tässä haasteita. Kun Mikko tuli yksikönpäälliköksi, otti hän kopin turvallisuuden kehittämisestä ja yhdessä työntekijöiden kanssa on luotu ratkaisuja. Ensimmäisenä keskityttiin turvalliseen työskentelyyn maastossa, ja asiat lähtivät rullaamaan", Merilehto kertoo.

Nyt muutos on viety läpi ja turvallisen tekemisen ajatusmalli on juurtunut syvälle. Työn tuloksia jaetaan myös eteenpäin, sillä turvallisuusasioita käydään läpi muun muassa asiakkaiden ja muiden urakoitsijoiden kanssa.

Seuraava askel on käynnistää Omexomin yhteistyökumppaneiden kanssa turvallisuuteen liittyviä projekteja.

"Omat prosessimme ovat kunnossa, joten haluamme saada nyt myös yhteistyökumppanimme yhä tiiviimmin mukaan. Olemme rakentaneet paljon työkaluja myös yhteistyössä Elenian kanssa. Näin voimme viedä entistä laajemmin turvallisuuskulttuuria erottamattomaksi osaksi työn arkea", Korhonen sanoo.

mies työvaatteissa, joissa selässä lukee Omexom
Kuvat: Oskari Törhönen, Omexom
Miehet työmaalla, päällä työvaatteet, joissa lukee Omexom