Työturvallisuuden asenteet paranevat koko ajan – ”Ei tarvita mitään vippaskonsteja”

Huomioliivejä maanomistajille, hiekoitustarvikkeet autoihin, yhteistyökumppanit mukaan… Työturvallisuus koostuu välillä pienistäkin asioista. Eri puolilla Suomea toimiva Exsane Oy panostaa turvallisuuteen monella eri saralla, ja on saanut pitkäjänteisestä turvallisuustyöstään myös tunnustusta.

Työturvallisuus on elintärkeässä roolissa, kun sähköverkkoja pidetään kunnossa. Elenian yhteistyökumppaninakin toimivan Exsane Oy:n toimitusjohtaja Jukka Samola arvelee, että koko alalla turvallisuusasenne on liikahtanut reilusti parempaan suuntaan.

"Turvallisuus on näissä töissä niin tärkeä, että en edes osaa ajatella sitä erillisenä palasena, vaan kaikki lähtee siitä. Asiat ovat muuttuneet tässä kohtaa: enää ei ajatella, että tällä alalla on aina tapahtunut ja se on hyväksyttävä asia," Samola pohtii.

Isoja ja pieniä asioita turvallisuuden eteen

Exsanessa viedään turvallisuutta jatkuvasti eteenpäin isommilla ja pienemmillä kehityshankkeilla. Yksi sananmukaisesti näkyvimmistä hankkeista on ollut turvaliivien hankkiminen myös sivullisille.

"Työntekijöillä on tietysti turvavarusteet kunnossa, mutta meillä on turvaliivejä myös sivullisille, esimerkiksi työmailla käyville maanomistajille. Ja tietysti jos sivullisilla ei ole tarvetta olla työmaalla, ohjeistamme heidät pois sieltä," Samola kertoo.

"Olemme myös järjestäneet liukkaalla säällä hiekoitustarvikkeet autoihin ja liukastumisesteet työkenkiin. Muun muassa näissä asioissa pystymme ennakoimaan katsomalla vanhaa dataa, ja pääsemme taklaamaan riskit etukäteen."

Kovaa työtä sertifikaatin eteen

Kaapelointityömaa

Exsanella tehdään ahkerasti turvallisuushavaintoja, jaetaan parhaita käytäntöjä ja kirjataan ylös kehitysideoita. Käytössä on myös Elenian Avain-työkalu, joka toimii apuna riskienarvioinnissa.

Pitkäjänteisen turvallisuustyönsä ansiosta Exsane sai viime vuonna ISO 45001 -sertifikaatin (työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmä). Toimitusjohtaja Jukka Samola kuvailee sertifikaatin saamista isoksi prosessiksi, joka kuitenkin kannatti.

Toinen viime vuoden tunnustus oli kolmas sija Elenian turvallisuuskampanjassa, jolla Elenia kannustaa kumppaneitaan tekemään töitä entistä turvallisemmin.

"Se oli oikein mukava palkinto, lämmittää mieltä ja kannustaa jatkamaan hyvää työtä. Turvalliseen toimintaan ei tarvita mitään vippaskonsteja, vaan kokonaisuus ratkaisee. Alihankkijamme ovat jo tiiviisti mukana turvallisuustyössä, ja tämän vuoden aikana on tarkoituksena saada myös muita sidosryhmiä mukaan," Samola kertoo.