Olet täällä

Ajankohtaista: Testaamme virtuaalivoimalan teknologiaa

Älykäs sähköverkko tuo kotien sähkönkulutuksen jouston mukaan ilmastoratkaisuihin
Sisältöteksti: 

Sähköä tuotetaan auringolla ja tuulella jatkuvasti yhä enemmän. Kun säiden mukaan vaihteleva energia korvaa fossiilisia energianlähteitä, kasvaa tarve tuotannon ja kulutuksen tasapainottamiseen. Elenia näkee jo tulevaisuuden, jossa älykkään teknologian avulla kotien sähkönkulutuksen jousto muodostaa virtuaalivoimaloita ilman, että kodin arjessa kukaan sitä edes huomaa. 

Sähköverkkoyhtiö Elenialla on parhaillaan menossa asiakkaidensa kanssa virtuaalivoimalan teknologian testaukset. Testaukseen osallisuu noin 80 kotia Elenian verkkoalueella. Yhtiö asensi testikoteihin uudet älykkäät sähkömittarit, joiden avulla paljon sähköä käyttäviä laitteita, sähkölämmitystä ja lämminvesivaraajaa, voidaan ohjata. Kulutusjoustoon tarvittavan teknologian testaukset Elenia aloitti kesällä. Nyt yhtiöllä on ensimmäisiä kokemuksia siitä, mitä sähkönkulutuksen jousto on arjessa tarkoittanut.

”Kannustavaa on, että lähes kaikki osallistujat sanovat, etteivät kotien sähkönkulutuksen testiohjaukset ole vaikuttaneet asumismukavuuteen. Parissa kohteessa oli teknologiaa alussa säädettävä, mutta juuri tätä testauksella haluammekin ratkoa, jotta saamme järjestelmän toimimaan", kertoo Elenian projektipäällikkö Anmari Koski. 

"Valmistelimme hanketta pari vuotta ja nyt on menossa kaikkein mielenkiintoisin vaihe, kun saamme käytännön kokemusta, miten tulevaisuuden ratkaisut toimivat”, Koski jatkaa.

Sähkönkulutuksen jousto tuo tulevaisuudessa koteja uudella tavalla osaksi arjen ilmastotekoja.

”Tilanteissa, joissa uusiutuvaa sähköä on markkinoilla tarjolla enemmän kuin sitä kulutetaan, sähkölaitteita voidaan ohjata päälle. Vastaavasti laitteita voidaan ohjata pois päältä sähkömarkkinoiden kalliiden kulutushuippujen aikaan. Muutaman vuoden kuluttua ryhdymme ottamaan käyttöön seuraavan sukupolven mittausjärjestelmää, ja silloin kotitalouksille avautuu helppo tapa osallistua kulutusjoustolla ilmastotyöhön ilman vaikutuksia arkeen”, toteaa verkkojohtaja Jorma Myllymäki.

Projektipäällikkö Anmari Koski ja verkkojohtaja Jorma Myllymäki seuraavat tarkkaan asiakkaiden palautetta testihankkeessa, joka valmistelee kotitalouksia mukaan sähkön kulutuksen joustoon osana arjen ilmastotekoja.


 

                                                                                                                                                                                                              

                                                                                                                               

Korosta: 
Valittu-teksti: 
Ajankohtaista: Testaamme virtuaalivoimalan teknologiaa