Olet täällä

Kaivutyöt

Selvitä maanalaisten kaapeleiden ja johtojen sijainti ennen kaivun aloittamista

Kaivutyöt ovat yksi yleisimpiä sähkökatkon aiheuttajia etenkin kesäaikaan. Kun suunnittelet kaivutöitä, älä ota turhia riskejä. Selvitä aina ennakkoon sähkökaapeleiden sijainnit, jotta et kaivutöissä vaurioita niitä. Sähkökaapelin vaurioittaminen voi aiheuttaa sähkökatkon jopa tuhansille talouksille. Kustannukset maksaa vahingon aiheuttaja. 

Kaapeleiden sijaintitieto ja kaapelinäyttö

Voit tilata selvityksen kaapeleiden sijaintitiedoista sähköisessä palvelussa.  Saat veloituksetta karttapaketin, johon on merkitty kaivualueella mahdollisesti olevat Elenian sähkökaapelit ja lämpöputket. 

Jos kaivupaikkasi lähellä on Elenian sähkökaapeleita tai putkia, on paikalle tilattava kaapelinäyttö. Asentaja tulee paikan päälle kohteeseesi, etsii kaapelitutkan avulla kaapelit ja merkitsee niiden sijainnit maastoon.  Lisätietoja palvelusta saat täältä.

Kaivutöitä ei saa tehdä yhtä metriä lähempänä jännitteistä kaapelia. Jos on tarve kaivaa lähempää, pitää kaapeli tehdä jännitteettömäksi. Ole tällöin yhteydessä asiakaspalveluumme puh. 020 690 025. Jännitteettömään kaapeliin turvaetäisyys on 0,5 metriä koneellisessa kaivussa.

Vahingon sattuessa

Jos vahinko varotoimenpiteistä huolimatta sattuu, vaurioitunutta kaapelia ei saa mennä itse tutkimaan. Toimi näin:

  • Poistu välittömästi kaapelin vauriokohdasta hyppien siten, että vain yksi jalka on kerrallaan maassa askeljännitteen vaaran välttämiseksi. Vaurioituneessa kaapelissa voi olla jännite tai siihen voi tulla jännite uudelleen.
  • Siirrä kaivinkoneen kauha pois kaivannosta.
  • Varmista, etteivät sivulliset pääse lähelle kaivantoa.
  • Ilmoita vahingosta viipymättä Elenian Vikapalveluun, puh.  0800 100 100, vaikka kaapeli ei olisi näkyvästi vaurioitunut.

Tutustu tarkemmin Elenian kaivuohjeeseen (pdf)

Korosta: 
Valittu-teksti: 
Kaivutyöt