Olet täällä

KODIN ARKI

Pienet valinnat voivat tuottaa isoja säästöjä.

Ruoanlaitto

Älä haaskaa lämpöä, jälkilämmölläkin voi vielä paistaa

Uunissa valmistuvat kätevästi pata- ja laatikkoruoat vaikka isommallekin perheelle. Uunia käyttäessä kannattaa muistaa hyödyntää myös uunin esi- ja jälkilämpö. Esimerkiksi uunissa, jonka lämpötila on 200 °C, on vielä 30 minuuttia sammuttamisen jälkeen lämpöä noin 120 °C.

Pyykinpesu

Puolityhjä pesukone  tuhlaa energiaa

Pyykin- ja astianpesukone käyttää yleensä saman sähkö- ja vesimäärän riippumatta siitä, kuinka täysi kone on. Pesemällä täysiä koneellisia, saat täyden hyödyn käyttämästäsi sähköstä.

Pyykit kuivaksi pyykkinarulla

Kuivata pyykit pihalla tai parvekkeella silloin kun sää sallii. Saat raikkaan tuoksun ja pyykit kuivuvat ilmaisella energialla. Pyykin koneellista kuivatusta kannattaa välttää, jos vain mahdollista, sillä kuivausrumpu vie paljon energiaa. Sisällä kuivausteline tai pyykkinarut ovat hyvä vaihtoehto.

Kylmälaitteet

Hyödynnä pakkanen - sulata pakastin

Talvella on hyvä aika sulattaa pakastin, voit viedä pakasteet ulos tai parvekkeelle sulatuksen ajaksi. Pakastin kannattaa sulattaa kerran vuodessa, samalla säästyy sähköä. Jos jäätä kertyy paksulti, pakastin kuluttaa huomattavasti enemmän sähköä.

Liika kylmyys pakastimessa on turhaa

Säädä kylmälaitteet oikeaan lämpötilaan: Kun säädät pakastimen lämpötilan -23 asteesta -18 asteeseen, säästät energiakuluissa 10 euroa 9 kuukaudessa. Pakastus: Kytke pakastin pakastusasentoon noin ½–1 vrk ennen kuin alat pakastaa. Jäähdytä pakastettavat tuotteet ennen pakastamista. Kytke pakastuskytkentä pois noin vuorokauden kuluttua. Älä unohda sitä päälle. Se lisää pakastimen energiankulutusta 30–55 %.

Vanha jääkaappi joutaa vaihtoon 

Vanha jääkaappi kannattaa vaihtaa uuteen, säästät sähköä ja rahaa. Esimerkiksi 15 vuotta vanha jääkaappi kuluttaa noin kaksinkertaisen määrän sähköä verrattuna uuteen. Energiatehokkaimmat laitteet ovat A+++ luokkaa.

Sauna

Ei löylyt odottamalla parane

Sähkölämmitteiseen saunaan kannattaa mennä heti, kun lämpö on kohonnut tarpeeksi. Yli puolet kiukaan sähkönkulutuksesta menee saunan esilämmittämiseen ja loput löylylämpötilan ylläpitämiseen.

Lempeillä löylyillä säästät energiakustannuksissa

Nauti lempeistä löylyistä säätämällä kiukaan lämpötila 70-80 asteeseen. Kolmesti viikossa saunomalla säästät energiakuluissa 10 euroa jo kolmessa kuukaudessa verrattuna 100 asteisen saunan energiakuluihin.

Sauna lämpimäksi kerralla koko perheelle

Kiuas on teholtaan kodin suurin sähkölaite. Yli puolet kiukaan sähkönkulutuksesta menee saunan esilämmittämiseen. Tämän vuoksi sauna kannattaa lämmittää yhdellä kertaa koko perheelle. Turhinta tuhlausta on saunan pitäminen lämpimänä tyhjillään.

Lämmityskertojen lisäksi energiankulutukseen vaikuttaa saunomisen kesto ja lämpötila. Lempeät löylyt 70 - 80 asteessa ovat energiataloudelliset, kun taas sadan asteen löylyt lisäävät energiankulutusta 20-30 %.

Lähde: Motiva, Kodin Energiaopas

Vedenkulutus

Nopea suihku säästää energiaa

Vartin suihku kuluttaa energiaa yhden saunomiskerran verran. Turha lotraaminen ei kannata, minuutti suihkussa maksaa keskimäärin kymmenen senttiä.

Suihku vai amme?

Suihku on energiataloudellisempi valinta kuin amme – ammeen käyttö yleensä tuplaa vedenkulutuksen.

Hammasmukilla säästöä vedenkulutukseen

Käytä hampaiden pesussa hammasmukia sen sijaan, että peset hampaat juoksevan veden alla. Kolmen minuutin hampaiden harjaus hana auki voi viedä jopa 30 litraa vettä.

Muuta

Ikkunoiden pesu on energiateko

Ikkunapinnoille kertyvä pöly ja lika estävät valon ja lämmön pääsyn ikkunoiden läpi. Talven pölyt ja noet kannattaa pestä pois keväällä.. Lika ja pöly voivat viedä valon tehosta jopa 40 %.

Ota käyttöösi Elenia Aina

Elenia Aina -palvelussa voit seurata vinkkien vaikutusta sähkönkäyttöösi. Heti etusivulta näet viimeaikaisen sähkön kulutuksesi, yhteenvedon aiempien vuosien kulutuksesta sekä uusimmat laskusi. Elenia Aina on sinulle maksuton. 

Rekisteröidy tästä

Korosta: 
Valittu-teksti: 
KODIN ARKI