Olet täällä

Kodin sähköturvallisuus

Turvallinen koti sähkölaitteistojen oikeanlaisella käytöllä ja huollolla

Kodin sähköverkko on yhteydessä sähköverkkoyhtiön verkkoon, joka tuo sähkön liittymisjohtoa pitkin rakennuksen sähköpääkeskukseen. Pääkeskuksessa ovat pääkytkin,  sulakkeet ja suojalaitteet, kuten vikavirtasuojakytkin sekä sähkömittari. Sähköpääkeskuksen pääkytkimestä tai ryhmäkeskuksen kytkimestä voi kytkeä koko asunnon sähköt pois sähkö- tai huoltotyötä tai sulakkeen vaihtoa varten.

Noudata käyttö- ja huolto-ohjeita
Sähkön käyttö on turvallista, kun asennat ja käytät sähkölaitteita oikein. Suurin osa onnettomuuksista johtuu viallisista tai virheellisesti korjatuista laitteista, huolimattomuudesta tai lasten leikeistä. Turvalliseen käyttöön kuuluu myös kodin laitteiden säännöllinen puhdistus, esimerkiksi jääkaapin taustan imurointi kerran vuodessa ja liesituulettimen rasvasuodattimen pesu.

Huollata vialliset sähkölaitteet ammattilaisella, sillä itse tehdyt viritykset eivät välttämättä ole turvallisia. Teetä sähkötyöt sähköalan ammattilaisilla. Pieniä sähkötöitä saa tehdä myös tavallinen sähkönkäyttäjä, jos osaa tehdä ne oikein ja turvallisesti, esimerkiksi valaisimen asennuksen sokeripalalla. Osaavia sähköalan ammattilaisia voit etsiä eri puolilta Suomea Löydä Sähkömies -palvelusta.

Hanki turvallisia sähkölaitteita
Osta vain CE-merkittyjä sähkölaitteita, jotka on tarkoitettu käytettäväksi Suomen sähköverkossa (230 V / 50 HZ). Uusissa kahvinkeittimissä on automaattinen virrankatkaisu, kuten myös monissa liesissä. Liitä sähkölaitteeseen pistorasia, jossa on ajastin. Hanki toimiva palohälytin jokaiseen huoneeseen poislukien keittiö ja pesutilat.  Tarkista kuukausittain, että hälyttimen pattereissa on virtaa ja se toimii.

Suojaa sähkölaitteet lapsilta ja lemmikeiltä
Irrota sähkölaitteiden pistotulpat pistorasioista, kun laitetta ei käytetä. Käytä suojuksia pistorasioissa ja jatkojohdoissa. Huolehdi, että liedessä on liesilukko ja -suoja. Säilytä sähkölaitteet lasten ulottumattomissa ja huomioi myös lemmikkieläimet, jotka voivat purra sähköjohdon rikki. Opeta lapselle kodin sähkölaitteiden käyttöä heti pienestä pitäen.

Vinkkejä turvalliseen arkeen

  • Käytä ulkona ja kosteissa tiloissa vain laitteita, jotka ovat kosteussuojattuja.
  • Huollata rikkinäiset sähkölaitteet valtuutetulla huoltoliikkeellä.
  • Älä jätä kodinkoneita päälle ilman valvontaa, sammuta liesi heti ruuanlaiton loputtua.
  • Pyyhi sähkölaitteesi säännöllisesti pölystä ja huolehdi laitteiden riittävästä ilmankierrosta.
  • Selvitä vikatilanteita varten missä kotisi pääkytkin sijaitsee sekä sulakkeiden ja vikavirtasuojien sijainnit.
  • Älä kuivata pyykkiä kiukaan tai sähköpattereiden päällä.
  • Pidä sammutuspeitto helposti tavoitettavissa.

Lisätietoa kodin sähköturvallisuuteen löydät Kodin sähköturvallisuus –oppaasta.

Korosta: 
Valittu-teksti: 
Kodin sähköturvallisuus