Olet täällä

LÄMMITYS

Sopivalla lämmityksen ja ilmanvaihdon säädöllä voi säästyä sähköä mukavasti.

Huonelämpötila

Lämpömittarilla oikea huonelämpötila

Helpoin tapa seurata sisälämpötilaa on hankkia lämpömittari. Se kannattaa sijoittaa huoneiden väliselle sisäseinälle, ei ulkoseinälle, jossa veto voi vaikuttaa siihen. Sopiva huonelämpötila on 19-22 °C. Hieman vähempi on parempi.

Asteen lasku voi säästää satasen

Jos kotonasi on sähkölämmitys, saattaa sähkönkulutuksesta peräti puolet mennä lämmitykseen.  Huonelämpötilan yhden asteen lasku voi säästää jopa 5 % lämmityskuluissa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi 2 000 euron vuosittaisessa sähkölaskussa sadan euron säästöä.  Asteen pudotukseen tottuu pian. Aloita asteen pudotuksella makuuhuoneessa, viileässä nukut paremmin. Villasukat lämmittävät ja sohvalla on mukava käpertyä viltin sisään.

Sopiva lämpö varpaille ja kukkarolle

Lattialämmityksen lämpötilan tuntee paitsi paljaissa varpaissa myös sähkölaskussa. Kylpyhuoneen ja muiden pesutilojen lämmitys voi olla kodin suurimpia sähkösyöppöjä. Kannattaa huolehtia, etteivät lattialämmitykset ole turhaan liian lämpimällä. Jos kosteassa tilassa ei ole muuta lämmitystä, on lattialämmitys tarpeen tilan kosteusvaurioiden estämiseksi. Säädä teho silti kohtuulliselle, yleensä noin 24 asteen lämpötila on riittävä kosteissa tiloissa.

Varaudu kesähelteisiin

Älä päästä hellettä sisään ja vältä lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä: Pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä, vedä ikkunoiden eteen verhot tai kaihtimet , sammuta tarpeettomat sähkölaitteet, vältä uunin ja saunan lämmitystä, avaa ikkunat varjon puolelta ja hyödynnä yön viileämpää ilmaa tuuletuksessa.

Kesähelteellä lämpöpumppu viilentää huoneilman ihanasti. Lämpöpumppu voi kuitenkin olla aikamoinen sähkösyöppö, joten jäähdytä maltillisesti. Kannattaa lukea Motivan fiksut ja helpot viilennysvinkit sekä ehkäistä asuntojen lämpenemistä ennalta. Näin kodin tai kesämökin sisälämpötila pysyy viileämpänä ja sähköä kuluttavien jäähdytyslaitteiden käyttöä voi siirtää myöhemmäksi.

Koneellista jäähdytystä ei välttämättä tarvitse lainkaan, mikäli paahteen ja keskipäivän kuuman ilman pitää visusti ulkona sekä välttää lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä sisällä. Huolehdi ilmanvaihdosta ja säädöistä. Tarkista, että oleskelutilojen lämpöpatterit on suljettu tai säädetty alhaiselle lämpötilalle.

Jos kylpyhuoneessa on mukavuuslattialämmitys (sähkö), se kannattaa sulkea kokonaan pidemmän poissaolon ajaksi. Helteellä lattialämmityksen lämpötila-asetusta voi muutenkin pitää matalammalla kuin talvella. Kesällä sisäilman vaihtuvuus on selvästi huonompi kuin talvella. Varmista riittävä ilmanvaihto kosteissa tiloissa, jotta lattia kuivuu päivän aikana.

  • Pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä.
  • Vedä ikkunoiden eteen verhot tai laske kaihtimet.
  • Sammuta tarpeettomat sähkölaitteet. Vältä esimerkiksi uunin ja sisäsaunan lämmitystä.
  • Avaa ikkuna tarvittaessa vain varjon puolelta. Hyödynnä yön viileyttä tuuletuksessa.
  • Valitse energiatehokas ilmastointilaite.

Lähde: Motiva

Ikkunat

Tiivistä ikkunat ja ovet

Ikkunoiden ja ovien tiivistys kannattaa tarkistaa, sillä noin kolmannes kodin lämmöstä karkaa ikkunoiden kautta. Säästät energiaa, ja samalla vähennät vedon tunnetta sekä ikkuna- ja ovirakenteiden kunnossapitotarvetta.

Nauti luonnonvalosta avaamalla verhot 

Silloin kun aurinko täällä Pohjolassa paistaa, siitä kannattaa nauttia. Hyödynnä keväinen luonnonvalo ja auringon tarjoama ilmainen lämmitysenergia avaamalla verhot tai kaihtimet. Säästö näkyy mukavasti myös pienempänä sähkölaskuna.

Pikaisella tuuletuksella säästyy lämpöhukkaa

Kodin tuuletus raittiilla ilmalla on hyvä idea. Talvella liian pitkä tuuletus lennättää lämpöä pihalle ja vaikuttaa lämmityskuluihin. Jos kotona on sähköpatterit, sulje ne tuuletuksen ajaksi. Kannattaa tuulettaa nopeasti ristivedolla avaten ikkunat tai ovet vastakkaisilta puolilta kotia. Hetki riittää raikastamaan ilman, eivätkä huoneet ehdi kylmetä. Pitkä tuuletus voi olla aikamoinen sähkösyöppö.

Tulisijat

Hyödynnä tulisijan lämpö ja säästä lämmityskustannuksissa

Viilenevässä ja pimenevässä syksyssä juuri mikään ei ole tunnelmallisempaa kuin käpertyä tulisijan lämpöön nauttimaan olostaan – mitä enemmän tätä teet, sitä enemmän voit samalla säästää lämmityskuluissa.

Auto

Auton lämmitykseen riittää tunti

Auton moottorin käynnistäminen talvipakkasilla ilman lämmitystä rasittaa moottoria ja ympäristöä. Kylmä ja huurteinen auto ei ole liikenteessä turvallinen, eikä kuskille kiva ajaa. Auton lämmitys ennen lähtöä on fiksua, se lisää turvallisuutta ja mukavuutta. Pakkasella voi säästää pitkän pennin sähkössä  ajastamalla lämmityksen oikein. Autoa ei kannata jättää piuhan päähän koko yöksi. Kun pakkasta on alle 15 astetta, tunnin lämmitys riittää mainiosti.

Ota käyttöösi Elenia Aina

Elenia Aina -palvelussa voit seurata vinkkien vaikutusta sähkönkäyttöösi. Heti etusivulta näet viimeaikaisen sähkön kulutuksesi, yhteenvedon aiempien vuosien kulutuksesta sekä uusimmat laskusi. Elenia Aina on sinulle maksuton. Rekisteröidy tästä

Korosta: 
Valittu-teksti: 
LÄMMITYS