Olet täällä

LÄMMITYS

Sopivalla lämmityksen ja ilmanvaihdon säädöllä voi säästyä energiaa mukavasti.

Hallitse huonelämpötiloja
Sisäilmastotutkimusten mukaan suurin osa ihmisistä on tyytyväisiä, kun oleskelutilojen huonelämpötila on hieman yli 21 °C. Sitä pidetään myös terveellisenä ja energiataloudellisena lämpötilana. Makuuhuoneessa nukkuu paremmin, kun lämpötila on tämän allekin. Mittaa lämpötila keskeltä huonetta, reilun metrin korkeudelta lattiasta.

Kodin tilojen suositeltavat lämpötilat vedottomissa olosuhteissa:

  • oleskelutilat 20-21 ºC
  • makuuhuoneet 18-20 ºC
  • kerrostalojen porrashuoneet 17-18 °C
  • varasto 12 ºC
  • autotalli 5 ºC

Tiesitkö tämän? 1 ºC huonelämpötilassa = 5 % lämmityskuluissa.

Lähde: Motiva

Hyvä ja terveellinen sisäilma
Energiataloudelliset lämpötilat asuinhuoneissa parantavat asumisviihtyvyyttä ja sisäilman laatua monella tavalla. Liian lämpimässä vireystila laskee ja lämmityskaudella sisäilma on kuivempaa. Matalampi lämpötila myös pienentää rakennusmateriaalien haitallisia päästöjä.

Lämpötilan lasku 24 °C:sta 21 °C:een vähentää useimmiten sisäilmaoireiden määrää 1/3:lla. Huoneilman lämpötilan jyrkkää muutosta kesken lämmityskauden kannattaa välttää: ihminen tottuu 0,5-1,0 asteen suuruiseen huonelämpötilanpudotukseen noin viikossa. Mielyttävänä pidetään oleskelutilaa, jossa on vedotonta ja huonelämpötila noin 21 °C.

Lattialämmitys kylpytiloissa
Kannattaa huolehtia, etteivät lattialämmitykset ole turhaan liian lämpimällä. Jos kosteassa tilassa ei ole muuta lämmitystä, on lattialämmitys tarpeen kosteusvaurioiden estämiseksi. Yleensä noin 24 asteen lämpötila on riittävä kosteissa tiloissa.

Ikkunoiden tiivistys
Ikkunoiden ja ovien tiivistys kannattaa tarkistaa, jottei lämpö karkaa sitä kautta. Säästät energiaa, ja samalla vähennät vedon tunnetta.

Poissa kotoa
Jos koti jää tyhjilleen useammaksi päiväksi, voit huoletta säätää termostaatit muutaman asteen pienemmälle.

Lähde: Motiva

Jo asteen laskulla on vaikutusta
Jos kotonasi on sähkölämmitys, saattaa sähkönkulutuksesta peräti puolet mennä lämmitykseen.  Huonelämpötilan yhden asteen lasku voi säästää jopa 5 % lämmityskuluissa. Asteen pudotukseen tottuu pian. Aloita asteen pudotuksella makuuhuoneessa, viileässä nukkuukin paremmin. Villasukat lämmittävät ja sohvalla on mukava käpertyä viltin sisään.

Sopiva lämpö varpaille ja kukkarolle
Lattialämmityksen lämpötilan tuntee paitsi paljaissa varpaissa myös sähkölaskussa. Kylpyhuoneen ja muiden pesutilojen lämmitys voi olla kodin suurimpia sähkösyöppöjä. Kannattaa huolehtia, etteivät lattialämmitykset ole turhaan liian lämpimällä. Jos kosteassa tilassa ei ole muuta lämmitystä, on lattialämmitys tarpeen tilan kosteusvaurioiden estämiseksi. Säädä teho silti kohtuulliselle, yleensä noin 24 asteen lämpötila on riittävä kosteissa tiloissa.

Varaudu kesähelteisiin
Älä päästä hellettä sisään ja vältä lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä: pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä, vedä ikkunoiden eteen verhot tai kaihtimet , sammuta tarpeettomat sähkölaitteet, vältä uunin ja saunan lämmitystä, avaa ikkunat varjon puolelta ja hyödynnä yön viileämpää ilmaa tuuletuksessa.

Kesähelteellä lämpöpumppu viilentää huoneilman ihanasti. Lämpöpumppu voi kuitenkin olla aikamoinen sähkösyöppö, joten jäähdytä maltillisesti. Kannattaa lukea Motivan fiksut ja helpot viilennysvinkit sekä ehkäistä asuntojen lämpenemistä ennalta. Näin kodin tai kesämökin sisälämpötila pysyy viileämpänä ja sähköä kuluttavien jäähdytyslaitteiden käyttöä voi siirtää myöhemmäksi.

Koneellista jäähdytystä ei välttämättä tarvitse lainkaan, mikäli paahteen ja keskipäivän kuuman ilman pitää visusti ulkona sekä välttää lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä sisällä. Huolehdi ilmanvaihdosta ja säädöistä. Tarkista, että oleskelutilojen lämpöpatterit on suljettu tai säädetty alhaiselle lämpötilalle.

Jos kylpyhuoneessa on mukavuuslattialämmitys (sähkö), se kannattaa sulkea kokonaan pidemmän poissaolon ajaksi. Helteellä lattialämmityksen lämpötila-asetusta voi muutenkin pitää matalammalla kuin talvella. Kesällä sisäilman vaihtuvuus on selvästi huonompi kuin talvella. Varmista riittävä ilmanvaihto kosteissa tiloissa, jotta lattia kuivuu päivän aikana.

  • Pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä.
  • Vedä ikkunoiden eteen verhot tai laske kaihtimet.
  • Sammuta tarpeettomat sähkölaitteet. Vältä esimerkiksi uunin ja sisäsaunan lämmitystä.
  • Avaa ikkuna tarvittaessa vain varjon puolelta. Hyödynnä yön viileyttä tuuletuksessa.
  • Valitse energiatehokas ilmastointilaite.

Lähde: Motiva

Ikkunat

Tiivistä ikkunat ja ovet
Ikkunoiden ja ovien tiivistys kannattaa tarkistaa, sillä noin kolmannes kodin lämmöstä karkaa ikkunoiden kautta. Säästät energiaa, ja samalla vähennät vedon tunnetta sekä ikkuna- ja ovirakenteiden kunnossapitotarvetta.

Nauti luonnonvalosta avaamalla verhot 
Silloin kun aurinko täällä Pohjolassa paistaa, siitä kannattaa nauttia. Hyödynnä keväinen luonnonvalo ja auringon tarjoama ilmainen lämmitysenergia avaamalla verhot tai kaihtimet. 

Pikaisella tuuletuksella säästyy lämpöhukkaa
Kodin tuuletus raittiilla ilmalla on hyvä idea. Talvella liian pitkä tuuletus lennättää lämpöä pihalle ja vaikuttaa lämmityskuluihin. Jos kotona on sähköpatterit, sulje ne tuuletuksen ajaksi. Kannattaa tuulettaa nopeasti ristivedolla avaten ikkunat tai ovet vastakkaisilta puolilta kotia. Hetki riittää raikastamaan ilman, eivätkä huoneet ehdi kylmetä. 

Tulisijat

Hyödynnä tulisijan lämpö ja säästä lämmityskustannuksissa
Viilenevässä ja pimenevässä syksyssä juuri mikään ei ole tunnelmallisempaa kuin käpertyä tulisijan lämpöön nauttimaan olostaan – mitä enemmän tätä teet, sitä enemmän säästät energiaa.

Auto

Auton lämmitykseen riittää tunti
Auton moottorin käynnistäminen talvipakkasilla ilman lämmitystä rasittaa moottoria ja ympäristöä. Kylmä ja huurteinen auto ei ole liikenteessä turvallinen, eikä kuskille kiva ajaa. Auton lämmitys ennen lähtöä on fiksua, se lisää turvallisuutta ja mukavuutta.  Autoa ei kannata jättää piuhan päähän koko yöksi. Kun pakkasta on alle 15 astetta, tunnin lämmitys riittää mainiosti.

Ota käyttöösi Elenia Aina

Maksuttomassa Elenia Aina -palvelussa voit seurata vinkkien vaikutusta sähkönkäyttöösi. Palvelussa näet sähkön kulutuksesi kuukauden, viikon tai jopa tunnin tarkkuudella ja voit asettaa hälytysrajan kulutuksellesi. Ja  paljon muuta. 

Rekisteröidy tästä

Korosta: 
Valittu-teksti: 
LÄMMITYS