Olet täällä

Lämmitysvinkit

Järkevä kulutus on ympäristön ja lompakon ystävä

Tarkkaile lämpötilaa

Luulo ei ole tiedon väärti myöskään sisälämpötilaa seuratessa. Yksinkertaisin tapa varmistua vakaasta sisälämmöstä on hankkia tarkka lämpömittari. Sijoita mittari oikein, ei ulko- vaan väliseinälle. Lämpötilan tulisi olla 19-22 °C. Lämpötilaa ei toki tarvitse väijyä tauotta, mutta kerran pari päivässä mittariin sopii vilkaista. Kun tiedät tarkan sisälämpötilan, sinun on helppo ja nopea reagoida muutoksiin.

Tiivistä ovet ja ikkunat

Mitä tiiviimpi ovi, sitä pienempi on lompakon lovi kun kyse on lämmityskuluista. Veto lisää myös kylmän tunnetta, joten on kaksin verroin fiksua tiivistää ovet ja ikkunat kunnolla. Kannattaa myös muistaa, että verhot vastaavat kolmatta ikkunalasia. Ne kannattaakin laittaa ikkunoiden eteen etenkin pakkasöinä.

Tuuleta oikein

Raitista ulkoilmaa ei päihitä mikään, mutta etenkin talvella tuuletus nostaa lämmityskuluja. Siksi tuuletus kannattaakin hoitaa mahdollisimman tehokkaasti. Hyvä konsti on tuulettaa nopeasti ristivedolla, ikkunoita ei kannata jättää auki pitemmäksi aikaa, ilma ei raikastu määräänsä enempää kerralla mutta lämpö karkaa nopeasti harakoille.

Anna lämmön kiertää

Lämpö on kuin hyvyys, sen kannattaa antaa kiertää. Silloin se tehoaa parhaiten ja laajemmalle alalle. Älä siis peitä patteritermostaattia esimerkiksi huonekaluilla tai verhoilla, tällöin se ei tunnista todellista huonelämpötilaa eikä säädä venttiiliä oikein. Anna siis lämmön esteettä kulkea ja kaikki syliinsä sulkea.

Hyödynnä tulisijan tarjoama lämpö ja viihtyisyys

Tulen tarjoaman lämmön äärellä istuminen ja tarinointi ovat ikiaikainen osa ihmisen historiaa. Tuleen tuijottelu on varmaankin dna:ssamme, siksi kiehtoo ja viehättää yhä. Ja oikein hyvä niin, sillä tunnelman ja viihtyisyyden lisäksi tulisija tarjoaa lämpöä, joka kannattaa hyödyntää kodin lämmityksessä. Niinkin säästyy energiaa.

Tarkista laitteiden toiminta

Kun ilmanvaihto- ja lämmityslaitteet ovat kunnossa, se näkyy alhaisempana energiankulutuksena. Pyydä ammattilaista tarkistamaan, että koneellinen ilmanvaihto on säädetty oikein. Muista myös puhdistaa ilmavaihtolaitteiden suodattimet säännöllisesti. Puhdista ja huolla lämmityslaitteet säännöllisesti, se tehostaa lämmitystä. Tarkista aika ajoin pattereiden toiminta. Jos jatkuvasti vain patterin alaosa on lämmin ja yläosa kylmä, patteri pitää ilmata. Ilmaustarpeesta kertoo myös loriseva ääni patterissa.

Lämmönjakohuoneen tarkistustoimenpiteet -videot

Energiateollisuus ry (ET) on teettänyt kolme videota lämmönjakohuoneen tarkistustoimenpiteistä. Videoilla kuvataan yksinkertaisesti ja selkeästi, miten omakotiasukas voi tarkistaa kaukolämpölaitteiden kunnon. Huolehtimalla lämmitysjärjestelmän toimimisesta voit säästää energiaa ja euroja sekä huolehtia asumisviihtyvyydestä. Laitteiden oikea toiminta kannattaa tarkistaa viimeistään syksyllä lämmityskauden alkaessa.

Tutustu videoihin tarkemmin Energiateollisuus ry:n Lämpöä läheltä -nettisivuilla.

Korosta: 
Valittu-teksti: 
Lämmitysvinkit
Hover-ikoni: