BirdLife yhteistyö

Neljä joutsenta seisoo nurmikolla
BirdLife yhteistyö

Joutsenten suojelua BirdLifen kanssa

Meille luonto on sydämenasia ja sen suojelu osa vastuullisuuttamme. Kaupunkien ja taajamien ulkopuolella sähköverkkoa on ilmajohtoina, jotka voivat olla vaaraksi joutsenten lentoon nousu- ja laskupaikoilla. Tehokas keino estää törmäyksiä on lintuvaroittimien tai varoituspallojen asentaminen sähkölinjoihin. Linnut huomaavat ne ja väistäessään niitä väistävät samalla sähkölinjan.

Yhteistyö lintuharrastajien, paikallisten asukkaiden sekä BirdLife Suomen kanssa auttaa meitä saamaan tietoa vaarapaikoista joutsenten suosimilla pesintä- ja levähdyspaikoilla. Olemme tehneet järjestelmällistä joutsenten suojelua vuodesta 2007 lähtien ja se on osa sertifioitua ympäristötyötämme ja vastuullisuuttamme. Lintupalloja ja -varoittimia on verkossamme sadoissa kohteissa useita tuhansia.

Kun saamme tiedon kohteesta, otamme sen selvitykseen ja sovitamme lintuvaroittimien asennuksen tehtäväksi urakoitsijallemme. On kohteita, esimerkiksi joen ylitys, jossa ilmajohtoon kiinnitetään muutama varoitin tai vaikkapa peltoaukea, jonka yli menevään linjaan voi tulla pitkälle johto-osuudelle useita varoittimia. Kohteet vaihtelevat ja eroavat ja voivat olla hyvin erilaisia.

Uusia, välkkyviä varoittimia on asennettu joidenkin vuosien ajan. Välkkyvistä varoittimista on hyviä kokemuksia. Maisemassa ne ovat vähemmän huomiota herättäviä kuin suuret muoviset pallot, mutta linnut kiertävät ne.

Uudistamme ikääntyvää sähköverkkoa verkkoalueellamme säävarmaksi suojaan äärisäiltä sähkönjakelun varmuuden parantamiseksi. Kun sähkönjakelu siirtyy verkkouudistuksilla maan uumeniin, hyötyvät siitä samalla luonto ja linnusto. Ilmajohtojen poistuessa maisemasta vapautuu pelto- ja metsämaata eikä ilmajohdoista ole enää vaaraa linnuille.

Suomen laulujoutsenkanta on vahva. BirdLife Suomen mukaan laulujoutsenia pesii Lapista etelärannikolle saakka noin 10 000 paria. Yhdessä BirdLife Suomen kanssa pidämme parempaa huolta, että kansallislintumme voi hyvin.

Katso video lintupallojen asennuksesta

Avaa sisältö uudessa ikkunassa

Ryhdy BirdLife Suomen vuositukijaksi

Tule mukaan tukemaan BirdLifen työtä lintujen hyväksi. Yhteistyö paikallisten asukkaiden kanssa on tärkeää. Yhteistyötä teemme myös kumppanimme BirdLife Suomen kanssa. Aktiivisilta lintuharrastajilta saamme asiantuntevaa tietoa joutsenien lentoreiteistä, joilla sähköverkko voi olla riskinä näille upeille linnuille. Joutsenten suojelu on osa sertifioitua ympäristötyötämme.

100 joutsenta -kuvakilpailu 2017

BirdLife Suomen ja Elenian yhteiseen 100 joutsenta -kuvataidekilpailuun osallistui yli tuhat kuvaa Suomen kansallislinnusta laulujoutsenesta.  Lue lisää kisasta

Kirjoita joutsenet lentoon -kirjoituskilpailu 2015

BirdLife Suomen ja Elenian joutsenaiheiseen kirjoituskilpailuun tuli 218 työtä kolmessa eri sarjassa. Lue palkitut kirjoitukset Tiira-lehden artikkelista.

Bongaa joutsen kameralla -valokuvakilpailu 2013

BirdLife Suomen ja Elenian Bongaa joutsen kameralla -valokuvauskilpailuun osallistui lähes 650 joutsenten ystävää ja kuvia kertyi yli tuhat. 

Katso video joutsenten paluumuuttopuuhista ja niiden seuraamisesta