Olet täällä

Salamointi katkoo sähköjä Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla

Laajat ukkosrintamat ovat levinneet päivän mittaan eri puolille eteläistä Suomea. Ukkosrintamien salamointi aiheuttaa sähkökatkoja Elenian sähköverkkoalueella Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Sääennusteen mukaan ukkosrintamat liikkuvat iltapäivän ja alkuillan mittaan hitaasti ja salamointi aiheuttaa sähkökatkoja lisää.

Sähköverkon vikojen korjaukseen päästään sitä mukaa kun salamointi hellittää ja työskentely sähköverkossa on turvallista. Tästä syystä asiakkaiden kannattaa varautua pitkiin katkoihin. Viankorjaus tehdään, kun työ on varmasti turvallista. Korjaustöissä keskitytään aluksi keskijänniteverkon vikoihin, jotta pienjänniteverkkoon voidaan syöttää sähköä.

Elenian käyttökeskus rajaa automaatiolla ja etäohjauksin vika-alueita ja palauttaa sähköjä verkon vikaantumattomiin osiin. Vikapaikkoja syntyy kuitenkin jatkuvasti lisää.

Elenian sähkökatkotilannetta voi seurata karttapalvelusta.

Kartta kertoo sähköttömien asiakkaiden määrän ja missä sähkökatkoalueet ovat. Kartalla näkyvät runkoverkon viat sekä tiedossamme olevat pienjänniteverkon viat. Tarkempaa tietoa oman alueesi sähkökatkotilanteesta saat klikkaamalla karttaa tai valitsemalla oman kuntasi listalta. Kartan etusivun lisäksi tietoa on kahdella tasolla, kunta- ja paikallistasolla.

www.elenia.fi –sivuston Vikapalvelu-sivuilta voit perehtyä ohjeisiin, miten varautua sähkökatkoon ja miten toimia sähkökatkon aikana.

Varoitukset

Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 020 690 911.

Johdoilla roikkuviin tai niille kaatuneisiin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.