Olet täällä

Heinolan seurakunta

Heinolan seurakunta tahtoo ympäristölle hyvää energiaa

Heinolan seurakunta haluaa kohdella ympäristöä koko ajan paremmin
– Kirkon pitää olla vastuussa luomakunnasta ja pitää osaltaan ympäristöä niin hyvänä, että se kestää lapsillekin, sanoo seurakuntavaltuutettu Eira Rosberg, joka on myös ympäristötyöryhmän puheenjohtaja.

Heinolan seurakunta on jatkanut ympäristöparannuksiaan jo vuosia. Seurakunnan aiempi ympäristökatselmus on valmis, ja uusi ympäristöohjelma ulottuu vuoteen 2018 asti. Nyt seurakunta aikoo keskittyä ennen kaikkea energiaan ja liikenteeseen. Rakennuksille tehdään energiakatselmukset ja esimerkiksi kirkkojen valaistusta mietitään.

– Kirkkojen lämpötilaa olemme jo laskeneet, mutta muutakin voidaan tehdä.

Kirkkojen ja vastaavien rakennusten kanssa pitää olla tarkkana. Esimerkiksi urut eivät siedä suuria lämmönvaihteluita, eikä alttaritaulun valon väri saa muuttua kovin erilaiseksi, jos lamput vaihdetaan ledeiksi.

Joka tapauksessa moneen asiaan voidaan puuttua. Heinolan seurakunta on esimerkiksi siirtynyt pitkälti kaukolämmön käyttöön, kun vanhat öljypolttimot ovat tulleet tiensä päähän. Kun seurakunnan rakennuksille on vedetty putket kaukolämpöä varten, myös naapureilla on mahdollisuus siirtyä samaan.

Seurakunnalle oma autojen latauspiste?
Edellisen ympäristöohjelman aikana seurakunta kiinnitti erityistä huomiota hankintoihin ja jätteiden ympäristökuormaan. Seurakunnan kaatopaikkajäte väheni 26 prosenttia, mikä oli jo rahanarvoinen muutos. Tavoitteena on myös siirtyä vihreään tai edes vähän nykyistä vihertävämpään sähköön.

– Olemme myös jo siirtyneet reilun kaupan tuotteisiin ja energiaa säästäviin laitteisiin.

Seurakunta haluaa jatkaa ympäristötyötään
– Kokouksissamme on ollut puhetta, että meidän pitäisi myös tarjota työntekijöille mahdollisuus ladata sähköautojaan, Rosberg kertoo.

Tämä voisi kannustaa työntekijöitä siirtymään sähköautojen käyttäjiksi.

0