Olet täällä

Lämpöluotsi

Lämpöä huolella ja huoletta

Elenia Lämpöluotsi on Elenia Lämmön läsnäoloa lämmittäjien arjessa.

Elenia Lämpöluotsi on monipuolisempaa lämmitykseen liittyvää palvelua sekä yhtenäisempää Elenia Lämmön toiminnan näkyvyyttä. Se on yhtiömme toimintakulttuuri, jolla haluamme avoimesti tarjota lämmitysasiantuntijuuttamme niin asiakkaidemme kuin muidenkin sitä kaipaavien hyväksi ja hyödyksi.

Uudenlaisesta palvelukokonaisuudesta löytyy monipuolisesti lämmitykseen liittyvää tukea ja tietoa. Olipa kyse isommasta lämmitysratkaisuun liittyvästä kysymyksestä tai pienestä arjen niksistä, Elenia Lämpöluotsi neuvoo, opastaa ja ohjaa parhaaseen lopputulokseen. Teemme työn huolella, jotta sinä voit nauttia lämmöstä huoletta.

Palvelukokonaisuus kasvaa ja kehittyy koko ajan sekä tarjoaa jokaiselle lämmittäjälle hyödyllistä ja rahanarvoista tietoa.

Lämpökartta

Kurkista kaukolämmön karttapalveluun

 

Kaukolämmön jakeluvarmuus on 99,98 %. Jos joskus harvoin jotain yllättävää voi kuitenkin sattua.

Uudistunut kaukolämmön karttapalvelu kertoo entistä selkeämmin oman paikkakuntasi kaukolämpöverkoston tilanteesta. Näet etusivulla suoraan tiedot käynnissä olevista kaukolämmön jakelukeskeytyksistä sekä huoltotöistä. Haku-toiminnolla voit tutustua jo ennakkoon tuleviin kaukolämmön huoltotöihin. Palvelu toimii myös mobiilissa.

Tutustu palveluun ja pysy kartalla.

Lämpötuotteet

Monipuoliset lämpötuotteet

Tutustu kaukolämmön tuotevalikoimaamme ja valitse sinulle sopivin vaihtoehto. Sivun alaosasta löydät näppärän laskurin, jonka avulla voit vertailla eri tuotteita.


Tuttu ja turvallinen

Kantalämpö on tuttu tuote, joka on oletuksena voimassa kaikilla asiakkaillamme.

 • Ennestään tuttu hinnoittelurakenne, joka soveltuu kaikille asiakastyypeille
 • Sopimusvesivirtaan perustuva perusmaksu
 • Kaukolämmön kulutukseen perustuva energiamaksu


Ekologinen vaihtoehto

Kanta Eko on tuote sinulle, joka haluat kantaa kortesi kekoon puhtaamman ympäristön puolesta. Tuotteen käyttäjänä saat CO2-neutraalia lämpöä.*

 • Saat alkuperätakuun, että lämpösi on tuotettu puuperäisillä polttoaineilla
 • Kantalämmöstä tuttu hinnoittelurakenne, jonka lisäksi korotettu energiamaksu 1,5 €/MWh


Kulutustarpeensa tuntevalle

Joustolämpö on energiatietoisen lämmittäjän valinta. Siinä kokonaishinta joustaa entistä vahvemmin oman kulutuksesi mukaan. 

 • Kantalämpöä alhaisempi perusmaksu
 • Korotettu energian hinta verrattuna Kantalämpöön
 • Saatavilla toistaiseksi taloyhtiöille


Vakautta arvostavalle

Tasalämpö on sinulle, joka arvostat ennustettavuutta. Hinnan vakaus ja tasaerät helpottavat myös talouden suunnittelua.

 • Ennustettavuutta ja tasaista kuukausilaskutusta haluavalle lämmitysasiakkaallemme
 • Tasaerälaskutus asiakaskohtaisen kulutusarvion mukaan
 • Hintavakaa vaihtoehto määräaikaisena yhden vuoden jaksona
 • Kannustaa seuraamaan toteutuvaa kulutusta suhteessa vuosikulutusarvioon
 • Saatavilla toistaiseksi taloyhtiöille


* Kanta Eko -lämpöä on tarjolla seuraavilla paikkakunnilla: Hämeenlinna, Toijala, Lammi, Laukaa, Turenki, Uurainen, Oulainen ja Kärsämäki.
 


Vertaile lämpötuotteiden hintoja vertailulaskurilla

 

Lämpökatselmukset

Maksuttomat lämpökatselmukset

Tilaa kiinteistöösi lämmönjakohuoneen katselmus

Lämmönjakohuonekatselmus on maksuton lisäpalvelu, jonka tarjoamme kaikille kaukolämpöasiakkaillemme. Siinä suoritamme kiinteistössäsi yhdessä sovittuna ajankohtana katselmuksen, jossa asiantuntija käy läpi lämmityslaitteet ja niiden toimintakunnon. Teemme katselmuksesta pöytäkirjan, josta saat oman kappaleen arkistoosi. Teemme katselmuksia syys- ja huhtikuun välisenä aikana, koska niitä tehtäessä kiinteistön lämmityksen tulee olla käytössä. 

Voit tilata katselmuksen lähettämällä kiinteistösi tiedot sekä yhteystietosi meille sähköpostitse lampoluotsi@elenia.fi.

Lue lisää lämmönjakohuoneen katselmuksesta Simo Pynnösen blogikirjoituksesta.

 

Seuraa kulutustasi

Elenia Aina -palvelu ja kirjeet kulutusseurantaan

Elenia Aina - palvelumme Sinulle 24/7

Maksuton Elenia Aina -palvelu on käytössäsi kellon ympäri ja hoidat jonottamatta sähkö-, kaukolämpö- ja maakaasuasiat silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Nyt tiedät oman energiankulutuksesi helpommin kuin koskaan. Näet palvelusta näppärästi, paljonko sähköä, kaukolämpöä tai maakaasua kului viime viikolla tai vaikkapa samaan aikaan pari vuotta sitten. Elenia Aina näyttää kätevästi, kuinka paljon energiaa kuluu paukkupakkasilla tai kesäkuumalla.

Lue lisää Elenia Aina -palvelusta

Ota uusi Elenia Aina -palvelu käyttöösi ja siirry edelläkävijöiden joukkoon!

Rekisteröidy palveluun

Energiankulutuskirjeet

Kaukolämmön kulutusraportti sisältää hyödyllistä tietoa kaukolämmön käytöstäsi.

Asiakkaanamme saat postitse kaukolämmön kulutusraportin, josta sisältää hyödyllistä tietoa kiinteistösi kaukolämmön kulutuksesta. Raportissa kerrotaan graafisessa muodossa kaukolämmön todellinen ja sääkorjattu kulutustieto viimeiseltä viideltä vuodelta. Raportin ominaiskulutustieto puolestaan kuvaa, kuinka paljon energiaa kuluu keskimäärin kiinteistösi yhden kuutiometrin lämmittämiseen. Graafin vertailutiedosta näet, miten oma kulutuksesi suhtautuu muihin samantyyppisiin käyttäjiin.

Hymyilevä, neutraali tai surullinen ilme kertoo havainnollisesti, miten kaukolämpölaitteesi toimii.

Kerromme raportissa sinulle myös lämmityslaitteidesi jäähtyvyydestä. Jäähtyvyydeksi sanotaan kiinteistöön tulevan ja sieltä lämpökeskukselle palaavan kaukolämpöveden lämpötilojen erotusta. Jäähtyvyys kertoo, kuinka paljon kaukolämpövesi jäähtyy lämmönsiirtimessä. Mitä suurempi arvo on, sitä paremmin lämmitysjärjestelmäsi toimii. Tämä tieto on kuvattu graafilla, jonka sisältöä selitetään tarkemmin laitteiden toimintakykyä kuvaavilla ”hymynaamoilla”. Hymyilevä, neutraali tai surullinen ilme kertoo havainnollisesti, miten kaukolämpölaitteesi toimii.

Voit hyödyntää kulutusraporttia monin tavoin. Saat siitä perustietoa kaukolämmön käytöstäsi, ja lisäksi se auttaa sinua kulutuksen seurannassa, energian käytön tehostamisessa sekä mahdollisten vikojen havaitsemisessa.

 

Lämmitysvinkit

Järkevä kulutus on ympäristön ja lompakon ystävä

Tarkkaile lämpötilaa

Luulo ei ole tiedon väärti myöskään sisälämpötilaa seuratessa. Yksinkertaisin tapa varmistua vakaasta sisälämmöstä on hankkia tarkka lämpömittari. Sijoita mittari oikein, ei ulko- vaan väliseinälle. Lämpötilan tulisi olla 19-22 °C. Lämpötilaa ei toki tarvitse väijyä tauotta, mutta kerran pari päivässä mittariin sopii vilkaista. Kun tiedät tarkan sisälämpötilan, sinun on helppo ja nopea reagoida muutoksiin.

Tiivistä ovet ja ikkunat

Mitä tiiviimpi ovi, sitä pienempi on lompakon lovi kun kyse on lämmityskuluista. Veto lisää myös kylmän tunnetta, joten on kaksin verroin fiksua tiivistää ovet ja ikkunat kunnolla. Kannattaa myös muistaa, että verhot vastaavat kolmatta ikkunalasia. Ne kannattaakin laittaa ikkunoiden eteen etenkin pakkasöinä.

Tuuleta oikein

Raitista ulkoilmaa ei päihitä mikään, mutta etenkin talvella tuuletus nostaa lämmityskuluja. Siksi tuuletus kannattaakin hoitaa mahdollisimman tehokkaasti. Hyvä konsti on tuulettaa nopeasti ristivedolla, ikkunoita ei kannata jättää auki pitemmäksi aikaa, ilma ei raikastu määräänsä enempää kerralla mutta lämpö karkaa nopeasti harakoille.

Anna lämmön kiertää

Lämpö on kuin hyvyys, sen kannattaa antaa kiertää. Silloin se tehoaa parhaiten ja laajemmalle alalle. Älä siis peitä patteritermostaattia esimerkiksi huonekaluilla tai verhoilla, tällöin se ei tunnista todellista huonelämpötilaa eikä säädä venttiiliä oikein. Anna siis lämmön esteettä kulkea ja kaikki syliinsä sulkea.

Hyödynnä tulisijan tarjoama lämpö ja viihtyisyys

Tulen tarjoaman lämmön äärellä istuminen ja tarinointi ovat ikiaikainen osa ihmisen historiaa. Tuleen tuijottelu on varmaankin dna:ssamme, siksi kiehtoo ja viehättää yhä. Ja oikein hyvä niin, sillä tunnelman ja viihtyisyyden lisäksi tulisija tarjoaa lämpöä, joka kannattaa hyödyntää kodin lämmityksessä. Niinkin säästyy energiaa.

Tarkista laitteiden toiminta

Kun ilmanvaihto- ja lämmityslaitteet ovat kunnossa, se näkyy alhaisempana energiankulutuksena. Pyydä ammattilaista tarkistamaan, että koneellinen ilmanvaihto on säädetty oikein. Muista myös puhdistaa ilmavaihtolaitteiden suodattimet säännöllisesti. Puhdista ja huolla lämmityslaitteet säännöllisesti, se tehostaa lämmitystä. Tarkista aika ajoin pattereiden toiminta. Jos jatkuvasti vain patterin alaosa on lämmin ja yläosa kylmä, patteri pitää ilmata. Ilmaustarpeesta kertoo myös loriseva ääni patterissa.

Lämmönjakohuoneen tarkistustoimenpiteet -videot

Energiateollisuus ry (ET) on teettänyt kolme videota lämmönjakohuoneen tarkistustoimenpiteistä. Videoilla kuvataan yksinkertaisesti ja selkeästi, miten omakotiasukas voi tarkistaa kaukolämpölaitteiden kunnon. Huolehtimalla lämmitysjärjestelmän toimimisesta voit säästää energiaa ja euroja sekä huolehtia asumisviihtyvyydestä. Laitteiden oikea toiminta kannattaa tarkistaa viimeistään syksyllä lämmityskauden alkaessa.

Tutustu videoihin tarkemmin Energiateollisuus ry:n Lämpöä läheltä -nettisivuilla.

Palvelulupauksemme

Lupaamme sinulle laatua ja luotettavuutta

Palvellaksemme sinua entistä paremmin annamme sinulle toimintamme takuuksi palvelulupaukset. Niillä annamme sinulle mahdollisuuden arvioida suoritustamme. Jos palvelumme ei yllä sille asetettuihin tavoitteisiin, ryhdymme palvelulupauksiemme mukaisiin toimiin. Uskomme, että palvelumme kehittyy jatkuvasti sitoumuksemme mukaisesti tavoitteidemme ja toimintatapojemme jatkuvan arvioinnin kautta.


Palvelemme sinua

Vastaamme asiakaspalveluumme lähettämiisi tiedusteluihin viimeistään seuraavana arkipäivänä. Voit jättää meille myös soittopyynnön, johon vastaamme viimeistään seuraavan arkipäivän aikana. 

Yhteystietomme


Rakennamme sovitusti

 • Sinulle nimetty yhteyshenkilö auttaa liittymäsi rakentamisen ajan.
 • Rakennamme liittymäsi ja asennamme mittauslaitteet sovitun aikataulun mukaan.
 • Ennen käyttöönottoa tarkistamme laitteiden toiminnan sekä siistimme jälkemme piha-alueella ja lämmönjakohuoneessa.

Jos myöhästymme, hyvitämme sinulle sopimusehtojen mukaisen korvauksen lisäksi kuukauden perusmaksun.
Tämän teemme sinulle ilman erillistä hakemusta.*


Tiedotamme sinulle poikkeustilanteista

Saat ajantasaista tietoa lämpökatkoista verkkosivuiltamme ja ympäri vuorokauden palvelevasta vikapalvelunumerostamme.

Mikäli emme voi toimittaa sinulle lainkaan lämpöä yli 24 tuntiin, hyvitämme sinulle lämpöalan yleiset suositukset ylittäen 5 % lämmönkäyttöpaikan arvioidusta vuosittaisesta lämpölaskusta.**

Vikapalvelumme 24 h puh. 020 690 026
Lämpökatkotilanne

* Viivästyskorvauksen enimmäismäärä on 30 % liittymismaksusta, kuitenkin enintään 1700 euroa.

** Poikkeuksillisista ja meistä riippumattomista syistä johtuvissa olosuhteissa, joissa emme olisi omalla toiminnallamme tai työturvallisuussyistä voineet lyhentää lämmön jakelukatkoa alle 24 tuntiin, päätämme hyvityksestä tapauskohtaisesti. Yritysasiakkaan korvauksen enimmäismäärä on 400 euroa/asiakas/vuosi.