Olet täällä

Lämpöverkon vuodot

Vihreä vesi paljastaa kaukolämpöverkon vuodon

Kaukolämpöä tuotetaan voimalaitoksissa ja lämpökeskuksissa, joista se toimitetaan kiinteistöösi kaukolämpöverkossa kiertävän veden välityksellä. Kaukolämpöverkossa virtaava vesi on värjätty vihreäksi, jotta mahdolliset putki- ja laiterikkoontumiset on helpompi havaita. Veden värjäykseen käytetään Pyraniini-nimistä vesiliukoista kemikaalia, joka on ihmisille ja eläimille täysin vaaratonta.

Kaukolämpövesi on myös pehmennetty ja käsitelty kemiallisesti, mikä suojaa kaukolämpöjärjestelmiä kovuussuolojen aiheuttamilta tukkeumilta ja saostumilta sekä hapen aiheuttamalta korroosiolta. Kaukolämpövesi ei ole myrkyllistä, mutta sitä ei ole tarkoitettu talousvedeksi eikä varsinkaan juotavaksi.

Kaukolämpöverkossa kiertävä vesi on kuumaa, jopa yli 100 asteista, joten kosketusta veden kanssa tulee välttää. Kuuma höyry saattaa myös aiheuttaa vaaratilanteita.

Jos havaitset vihreää kaukolämpövettä tai höyryä ympäristössä, ilmoitathan siitä vikapalvelunumeroomme 020 690 026. Palvelunumero on käytössäsi ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä.

Toimenpiteet, jos kiinteistösi lämmin käyttövesi on vihreää

Lämpimän käyttöveden värjäytyminen vihreäksi merkitsee sitä, että kiinteistösi lämmönvaihtimen käyttöveden siirrin on mennyt rikki ja kaukolämpövettä on päässyt veden joukkoon. Kaukolämpöveden vihreä väri paljastaa vuodon jo hyvin aikaisessa vaiheessa eikä kaukolämpöveden osuus lämpimässä käyttövedessä näin pääse huomaamatta nousemaan merkittäväksi.

Jos huomaat talousveden muuttaneen väriään, ota pikaisesti yhteyttä isännöitsijään, huoltoyhtiöön tai LVI-liikkeeseen. Asiasta on hyvä ilmoittaa myös Elenia Lämmön vikapalvelunumeroon 020 690 026.

0