Olet täällä

Säästöä oikeilla säädöillä

Monissa taloyhtiöissä lämmitysverkoston perussäätö on tehty puutteellisesti – joidenkin laskelmien mukaan jopa 75 prosenttia asuinrakennuksista on säädetty väärin.


"Usein tämän huomaa siitä, että talon eri huoneistoissa lämpötila saattaa vaihdella huomattavasti: osassa asunnoista on liian kuuma, kun taas toisissa asukkaat kärsivät kylmästä”, selventää aluepäällikkö Pasi Valjakka Elenia Lämmöstä.

Jotta asukkaiden ei tarvitsisi värjötellä kylmässä huoneistossa, patteriverkoston menoveden lämpötilaa nostetaan. Säätämättä jääneessä taloyhtiössä tämän huomaa liikana kuumuutena toisissa huoneistoissa, joissa sisäilma on liian lämmin ja kuiva. Pöly tuntuu lisääntyvän ja huono sisäilma aiheuttaa harmia monille allergikoille.

”Keskilämpötilan pitäisi olla 21 celsiusastetta jokaisessa huoneistossa, mikä voidaan varmistaa ammattilaisen tekemällä perussäädöllä.”

Tasapainotetussa patteriverkostossa termostaatti toimii oikein, kun se pitää huoneen lämpötilan tasaisena, olipa ulkona sitten paukkupakkanen tai helle. Tämä lisää asumismukavuutta ja parantaa sisäilman laatua.

Perussäätö on myös rahakysymys: oikein säädetty lämmitysverkosto säästää energiankulutusta peräti 10–15 prosenttia. Useimmin uusitaan patteri- ja linjasäätöventtiilit, eikä esimerkiksi muita lisälaitteita huoneistojen lämpösäätöön tarvita. Patteriverkoston perussäätöön kuluvan summan laskukaavana voi käyttää noin 50-100 euroa kutakin patteria kohti.

Perussäätö on hyvä teettää Motiva1-laatujärjestelmään perehtyneillä suunnittelijoilla. Tällöin voidaan varmistua, että asennustyö tehdään laadukkaasti ammattilaisvoimin ja että urakan eri vaiheet dokumentoidaan huolellisesti.

”Oikein tehty perussäätö lisää viihtyvyyttä ja säästöjä paitsi asuinrakennuksissa, myös julkisissa tiloissa”, Valjakka muistuttaa.

Löydät lisää tietoa aiheesta Motivan sivuita http://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/taloyhtiot

1