Olet täällä

BirdLife-yhteistyö

Elenia suojelee joutsenia
Kansallislintu suojelussa yhteistyönä BirdLifen kanssa

Me välitämme luonnosta. Aivan erityinen paikka sydämessämme on linnuilla. Jotta mahdollisimman moni siivekkäistä ystävistämme säästyisi törmäämästä sähköjohtoihin, olemme kiinnittäneet niihin lintupalloja. Tulokset ovat olleet rohkaisevia, ja nyt jatkamme tätä toimintaa yhdessä uuden kumppanimme BirdLife Suomen kanssa.

Näin suojelutyö etenee

Kaupunkien ja taajamien ulkopuolella valtaosa sähköverkosta on pylväiden varassa ilmajohtona. Joutsenille sähköjohdot voivat olla turman paikka lentoonnousu- ja laskupaikoilla. Lintupallot ovat osoittautuneet hyväksi keinoksi varjella joutsenia törmäyksiltä.

Vuosia jatkunut tiivis yhteistyö lintuharrastajien ja paikallisten ihmisten kanssa on nostanut joutsenia suojaavien lintupallojen määrän verkkoalueellamme jo toiselle tuhannelle. Kaikkiaan olemme asentaneet lintupalloja yli sataan kohteeseen Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla joutsenten suosimilla pesimä- ja levähdyspaikoilla. Keväällä 2012 joutsenet saavat palloja suojakseen Lempäälässä, Vesilahdella, Saarijärvellä, Hattulassa, Kangasalla, Sysmässä ja Ylöjärvellä.

Asennukset jännitetyönä ilman sähkökatkoa

Saadessamme tiedon riskipaikasta, tutkimme kohteen ja selvitämme miten palloilla parhaiten voi vähentää lintujen riskiä törmätä sähköjohtoon. Asennustyöt tehdään jännitetyönä, jolloin työstä ei aiheudu keskeytystä sähkönjakeluun eikä haittaa asiakkaille.

Lintupallot asennetaan sähköverkkoon noin 10 -20 metrin välein. Ne kiinnittävät joutsenten ja muidenkin lintujen huomion, ja linnut väistävät johdon lentäessään. Asennus on ammattilaisillekin vaativa työtä. Sään pitää olla hyvä, sillä turvallisuusriskejä ei oteta.

Suomi on tuhansien järvien maa, ja joutsenten määrä on kasvanut reilusti viime vuosina. Yhdessä BirdLife Suomen kanssa pidämme entistä parempaa huolta, että kansallislintumme voi hyvin.

BirdLifen terveiset lintumaailmasta

BirdLife Suomen asiantuntijat eri maakunnista kertovat joka toinen kuukausi näillä sivuilla lintumaailman terveisiä eri puolilta sähköverkkoaluettamme. Tutustu kirjoituksiin sivun alareunassa olevista linkeistä.

1