Kodin arki

Isä ja tyttö tekevät ruokaa keittiössä
MökkeilyViihde-elektroniikkaValaistusKodin arkiLämmitys

Pienillä valinnoilla pienennät energiankäyttöäsi.

Ruoanlaitto

Älä haaskaa lämpöä, jälkilämmölläkin voi vielä paistaa
Uunissa valmistuvat kätevästi pata- ja laatikkoruoat vaikka isommallekin perheelle. Uunia käyttäessä kannattaa muistaa hyödyntää myös uunin esi- ja jälkilämpö.

Pyykinpesu

Puolityhjä pesukone  tuhlaa energiaa
Pyykin- ja astianpesukone käyttää yleensä saman sähkö- ja vesimäärän riippumatta siitä, kuinka täysi kone on. Pesemällä täysiä koneellisia, saat täyden hyödyn käyttämästäsi sähköstä.

Pyykit kuivaksi pyykkinarulla
Kuivata pyykit pihalla tai parvekkeella silloin kun sää sallii. Saat raikkaan tuoksun ja pyykit kuivuvat ilmaisella energialla. Pyykin koneellista kuivatusta kannattaa välttää, jos vain mahdollista, sillä kuivausrumpu vie paljon energiaa. Sisällä kuivausteline tai pyykkinarut ovat hyvä vaihtoehto.

Astioiden tiskaus

Astiat puhtaaksi energiatehokkaasti
Astianpesun energiankulutus muodostuu veden kulutuksesta ja lämmityksestä sekä sähköstä.  Lämminvesiliitäntä lyhentää pesuaikaa ja sähkönkulutus pienenee reippaasti.

  • Pese täysiä koneellisia, niin käytät energiaa ja vettä tehokkaammin.
  • Astioita ei tarvitse huuhdella ennen pesua juoksevan veden alla. Riittää kun poistat suuret ruoantähteet.
  • Tarkasta koneen roskasihti säännöllisesti, ja poista sinne kertynyt lika.
  • Tarkasta myös suihkuvarret. Jos reikiin on tarttunut roskaa, heikentävät ne pesutulosta.
  • Puhdas kone puhdistaa astiat tehokkaammin.
  • Kun peset astioita käsin, älä juoksuta vettä. Pese ja huuhdo astiat tiskialtaassa.

Kylmälaitteet

Hyödynnä pakkanen - sulata pakastin
Talvella on hyvä aika sulattaa pakastin, voit viedä pakasteet ulos tai parvekkeelle sulatuksen ajaksi. Samalla säästyy sähköä. Jos jäätä kertyy paksulti, pakastin kuluttaa huomattavasti enemmän sähköä.

Liika kylmyys pakastimessa on turhaa
Säädä kylmälaitteet oikeaan lämpötilaan: pudota pakastimen lämpötila -23 asteesta -18 asteeseen. Pakastus: kytke pakastin pakastusasentoon noin ½–1 vrk ennen kuin alat pakastaa. Jäähdytä pakastettavat tuotteet ennen pakastamista. Kytke pakastuskytkentä pois noin vuorokauden kuluttua. Älä unohda sitä päälle. Se lisää pakastimen energiankulutusta 30–55 %.

Vanha jääkaappi joutaa vaihtoon 
Vanha jääkaappi kannattaa vaihtaa uuteen. Esimerkiksi 15 vuotta vanha jääkaappi kuluttaa noin kaksinkertaisen määrän sähköä verrattuna uuteen. Energiatehokkaimmat laitteet ovat A+++ luokkaa.

Sauna

Ei löylyt odottamalla parane
Sähkölämmitteiseen saunaan kannattaa mennä heti, kun lämpö on kohonnut tarpeeksi. Yli puolet kiukaan sähkönkulutuksesta menee saunan esilämmittämiseen ja loput löylylämpötilan ylläpitämiseen.

Lempeillä löylyillä säästät energiakustannuksissa
Nauti lempeistä löylyistä säätämällä kiukaan lämpötila 70-80 asteeseen. Samalla säästät energiaa.

Sauna lämpimäksi kerralla koko perheelle
Kiuas on teholtaan kodin suurin sähkölaite. Yli puolet kiukaan sähkönkulutuksesta menee saunan esilämmittämiseen. Tämän vuoksi sauna kannattaa lämmittää yhdellä kertaa koko perheelle. Turhinta tuhlausta on saunan pitäminen lämpimänä tyhjillään.

Lämmityskertojen lisäksi energiankulutukseen vaikuttaa saunomisen kesto ja lämpötila. Lempeät löylyt 70 - 80 asteessa ovat energiataloudelliset, kun taas sadan asteen löylyt lisäävät energiankulutusta 20-30 %.

Vedenkulutus

Nopea suihku säästää energiaa
Vartin suihku kuluttaa energiaa yhden saunomiskerran verran. Turha lotraaminen ei kannata.

Suihku vai amme?
Suihku on energiataloudellisempi valinta kuin amme – ammeen käyttö yleensä tuplaa vedenkulutuksen.

Hammasmukilla säästöä vedenkulutukseen
Käytä hampaiden pesussa hammasmukia sen sijaan, että peset hampaat juoksevan veden alla. Kolmen minuutin hampaiden harjaus hana auki voi viedä jopa 30 litraa vettä.

Muuta

Ikkunoiden pesu on energiateko
Ikkunapinnoille kertyvä pöly ja lika estävät valon ja lämmön pääsyn ikkunoiden läpi. Talven pölyt ja noet kannattaa pestä pois keväällä.. Lika ja pöly voivat viedä valon tehosta jopa 40 %.

Seuraa sähkönkäyttöäsi Elenia Aina -palvelussa

Maksuttomassa Elenia Aina -palvelussa voit seurata vinkkien vaikutusta sähkönkäyttöösi. Palvelussa näet muun muassa sähkön kulutuksesi kuukauden, viikon tai jopa tunnin tarkkuudella ja voit asettaa hälytysrajan kulutuksellesi. Ota palvelu käyttöön jo tänään!