Kodin arki

Isä ja tyttö tekevät ruokaa keittiössä
MökkeilyViihde-elektroniikkaValaistusKodin arkiLämmitys

Pienillä valinnoilla pienennät energiankäyttöäsi.

Ruoanlaitto

Liedellä, uunissa vai mikrossa?

 • Mikrossa kuumennat tai valmistat pieniä annoksia.
 • Induktioliesi on keraamista liettä energiatehokkaampi.
 • Säädä lieden ja uunin teho ajoissa pienemmälle ja hyödynnä jälkilämpö.
 • Hyödynnä kiertoilmauunin tarjoamia mahdollisuuksia.
 • Käytä keittolevyn kokoisia, paksupohjaisia keittoastioita ja muista kansi.
 • Vedenkeitin on nopea ja energiatehokas.

Sähköä kuluu uunin lämmittämiseen ja sen jälkeen lämpimänä pitämiseen. Kun lämmität uunin, kannattaa samalla kertaa tehdä isompi määrä ruokaa, ja vaikkapa pakastaa osa.

Pyykinpesu

Puolityhjä pesukone tuhlaa energiaa
Pyykin- ja astianpesukone käyttää yleensä saman sähkö- ja vesimäärän riippumatta siitä, kuinka täysi kone on. Pesemällä täysiä koneellisia, saat täyden hyödyn käyttämästäsi sähköstä.

Pyykit kuivaksi pyykkinarulla
Energiatehokkain tapa pyykin kuivaukseen on kuivattaa pyykit pihalla tai parvekkeella. Saat raikkaan tuoksun ja pyykit kuivuvat ilmaisella energialla.

Uusi, lämpöpumpputoiminen kuivausrumpu on energiatehokas. Jos kone taas on vanha, huoneilmassa kuivattaminen on energiatehokkaampaa. Lämmityksen tarve kasvaa, jos pyykkejä kuivaa huoneilmassa lämmityskaudella.

Pese täysiä koneellisia ja hyödynnä pikaohjelmia kevyesti likaantuneen pyykin pesussa. Noudata tekstiilivalmistajan suosituksia pesulämpötilasta. Varmista hyvä pyykkäystulos annostelemalla pesu- ja huuhteluaineita valmistajan ohjeen mukaisesti. Se on myös ympäristön kannalta tärkeää.

Astioiden tiskaus

Astiat puhtaaksi energiatehokkaasti
Astianpesun energiankulutus muodostuu veden kulutuksesta ja lämmityksestä sekä sähköstä.  Lämminvesiliitäntä lyhentää pesuaikaa ja sähkönkulutus pienenee reippaasti.

 • Käytä astianpesukoneesi Eco-ohjelmaa.
 • Jos mahdollista, ajasta kone pesemään sähkön kulutuspiikkien ulkopuolella.
 • Pese täysiä koneellisia, niin käytät energiaa ja vettä tehokkaammin.
 • Astioita ei tarvitse huuhdella ennen pesua juoksevan veden alla. Riittää kun poistat suuret ruoantähteet.
 • Tarkasta koneen roskasihti säännöllisesti, ja poista sinne kertynyt lika.
 • Tarkasta myös suihkuvarret. Jos reikiin on tarttunut roskaa, heikentävät ne pesutulosta.
 • Puhdas kone puhdistaa astiat tehokkaammin.
 • Kun peset astioita käsin, älä juoksuta vettä. Pese ja huuhdo astiat tiskialtaassa.

Kylmälaitteet

Hyödynnä pakkanen - sulata pakastin
Talvella on hyvä aika sulattaa pakastin, voit viedä pakasteet ulos tai parvekkeelle sulatuksen ajaksi. Samalla säästyy sähköä. Jos jäätä kertyy paksulti, pakastin kuluttaa huomattavasti enemmän sähköä.

Liika kylmyys pakastimessa on turhaa
Säädä kylmälaitteet oikeaan lämpötilaan: pudota pakastimen lämpötila -23 asteesta -18 asteeseen. Pakastus: kytke pakastin pakastusasentoon noin ½–1 vrk ennen kuin alat pakastaa. Jäähdytä pakastettavat tuotteet ennen pakastamista. Kytke pakastuskytkentä pois noin vuorokauden kuluttua. Älä unohda sitä päälle. Se lisää pakastimen energiankulutusta 30–55 %.

Vanha jääkaappi joutaa vaihtoon 
Vanha jääkaappi kannattaa vaihtaa uuteen. Esimerkiksi 15 vuotta vanha jääkaappi kuluttaa noin kaksinkertaisen määrän sähköä verrattuna uuteen. Energiatehokkaimmat laitteet ovat A+++ luokkaa.

Sauna

Ei löylyt odottamalla parane
Sähkölämmitteiseen saunaan kannattaa mennä heti, kun lämpö on kohonnut tarpeeksi. Yli puolet kiukaan sähkönkulutuksesta menee saunan esilämmittämiseen ja loput löylylämpötilan ylläpitämiseen.

Lempeillä löylyillä säästät energiakustannuksissa
Nauti lempeistä löylyistä säätämällä kiukaan lämpötila 70-80 asteeseen. Samalla säästät energiaa.

Sauna lämpimäksi kerralla koko perheelle
Kiuas on teholtaan kodin suurin sähkölaite. Yli puolet kiukaan sähkönkulutuksesta menee saunan esilämmittämiseen. Tämän vuoksi sauna kannattaa lämmittää yhdellä kertaa koko perheelle. Turhinta tuhlausta on saunan pitäminen lämpimänä tyhjillään.

Lämmityskertojen lisäksi energiankulutukseen vaikuttaa saunomisen kesto ja lämpötila. Lempeät löylyt 70 - 80 asteessa ovat energiataloudelliset, kun taas sadan asteen löylyt lisäävät energiankulutusta 20-30 %.

Vedenkulutus

Nopea suihku säästää energiaa
Lyhennä suihkun kestoa ja laske veden lämpötilaa hieman. Älä laske vettä turhaan. Vartin lämmin suihku kuluttaa energiaa yhden saunomiskerran verran.

Suihku vai amme?
Suihku on energiataloudellisempi valinta kuin amme – ammeen käyttö yleensä tuplaa vedenkulutuksen.

Hammasmukilla säästöä vedenkulutukseen
Käytä hampaiden pesussa hammasmukia sen sijaan, että peset hampaat juoksevan veden alla. Kolmen minuutin hampaiden harjaus hana auki voi viedä jopa 30 litraa vettä.

Muuta

Ikkunoiden pesu on energiateko
Ikkunapinnoille kertyvä pöly ja lika estävät valon ja lämmön pääsyn ikkunoiden läpi. Talven pölyt ja noet kannattaa pestä pois keväällä. Lika ja pöly voivat viedä valon tehosta jopa 40 %.

Seuraa sähkönkäyttöäsi Elenia Aina -palvelussa

Maksuttomassa Elenia Aina -palvelussa voit seurata vinkkien vaikutusta sähkönkäyttöösi. Palvelussa näet muun muassa sähkön kulutuksesi kuukauden, viikon tai jopa tunnin tarkkuudella ja voit asettaa hälytysrajan kulutuksellesi. Ota palvelu käyttöön jo tänään!