Lämmitys

Nainen säätää huonelämpötilaa
MökkeilyViihde-elektroniikkaValaistusKodin arkiLämmitys

Sopivalla lämmityksen ja ilmanvaihdon säädöllä voi säästyä energiaa mukavasti.

Oikea lämpötila eri huonetiloihin

Yhden asteen lasku huonelämpötilassa voi säästää jopa 5 % lämmityskuluissa. Lämpötilan muutokseen tottuu nopeasti: 0,5-1 asteen huonelämpötilan pudotukseen tottuu noin viikossa. Helpoin tapa varmistaa oikea sisälämpötila on hankkia lämpömittari eri huoneisiin. Jos kodissa tuntuu vetoiselta, tutki mistä se johtuu ennen lämmityksen lisäämistä. Syy voi olla puutteellinen ikkunoiden ja ovien tiivistys, väärin säädetty ilmanvaihto tai rakenteellinen vika.

Kodin tilojen suositeltavat lämpötilat vedottomissa olosuhteissa:

  • oleskelutilat 20–21 °C
  • makuuhuoneet 18–20 °C
  • varastot 12 °C
  • autotalli 5 °C

Poissa kotoa

Kun koti jää tyhjilleen useammaksi päiväksi, voit huoletta säätää termostaatit muutaman asteen pienemmälle. Jos kylpyhuoneessa on mukavuuslattialämmitys sähköllä, se kannattaa sulkea kokonaan pidemmän poissaolon ajaksi. Helteellä lattialämmityksen lämpötila-asetusta voi muutenkin pitää matalammalla kuin talvella. Varmista riittävä ilmanvaihto kosteissa tiloissa, jotta lattia kuivuu päivän aikana.

Lattialämmitys kylpytiloissa

Kannattaa huolehtia, ettei lattialämmitys ole turhaan liian lämpimällä. Jos kosteassa tilassa ei ole muuta lämmitystä, on lattialämmitys tarpeen kosteusvaurioiden estämiseksi. Yleensä noin 24 asteen lämpötila on riittävä kosteissa tiloissa.

Lattialämmityksen lämpötilan tuntee paitsi paljaissa varpaissa myös sähkölaskussa. Kylpyhuoneen ja muiden pesutilojen lämmitys voi olla kodin suurimpia sähkösyöppöjä. Kannattaa huolehtia, etteivät lattialämmitykset ole turhaan liian lämpimällä. Jos kosteassa tilassa ei ole muuta lämmitystä, on lattialämmitys tarpeen tilan kosteusvaurioiden estämiseksi.

Varaudu kesähelteisiin

Älä päästä hellettä sisään ja vältä lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä. Jos kodissasi on koneellinen ilmanvaihto, pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä, vedä auringon puolella ikkunoiden eteen verhot tai kaihtimet , sammuta tarpeettomat sähkölaitteet, vältä uunin ja saunan lämmitystä, avaa ikkunat varjon puolelta ja hyödynnä yön viileämpää ilmaa tuuletuksessa.

Kesähelteellä lämpöpumppu viilentää huoneilman ihanasti. Lämpöpumppu voi kuitenkin olla aikamoinen sähkösyöppö, joten jäähdytä maltillisesti. Kannattaa lukea Motivan fiksut ja helpot viilennysvinkit sekä ehkäistä asuntojen lämpenemistä ennalta. Näin kodin tai kesämökin sisälämpötila pysyy viileämpänä ja sähköä kuluttavien jäähdytyslaitteiden käyttöä voi siirtää myöhemmäksi.

Koneellista jäähdytystä ei välttämättä tarvitse lainkaan, mikäli paahteen ja keskipäivän kuuman ilman pitää visusti ulkona sekä välttää lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä sisällä. Huolehdi ilmanvaihdosta ja säädöistä. Tarkista, että oleskelutilojen lämpöpatterit on suljettu tai säädetty alhaiselle lämpötilalle.

  • Pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä, jos kodissasi on koneellinen ilmanvaihto.
  • Vedä auringon puolella ikkunoiden eteen verhot tai laske kaihtimet.
  • Sammuta tarpeettomat sähkölaitteet. Vältä esimerkiksi uunin ja sisäsaunan lämmitystä.
  • Avaa ikkuna tarvittaessa vain varjon puolelta. Hyödynnä yön viileyttä tuuletuksessa.
  • Valitse energiatehokas ilmastointilaite.

Ikkunat

Tiivistä ikkunat ja ovet
Ikkunoiden ja ovien tiivistys kannattaa tarkistaa, sillä noin kolmannes kodin lämmöstä karkaa ikkunoiden kautta. Säästät energiaa, ja samalla vähennät vedon tunnetta sekä ikkuna- ja ovirakenteiden kunnossapitotarvetta.

Nauti luonnonvalosta avaamalla verhot 
Silloin kun aurinko täällä Pohjolassa paistaa, siitä kannattaa nauttia. Hyödynnä keväinen luonnonvalo ja auringon tarjoama ilmainen lämmitysenergia avaamalla verhot tai kaihtimet. 

Pikaisella tuuletuksella säästyy lämpöhukkaa
Kodin tuuletus raittiilla ilmalla on hyvä idea. Talvella liian pitkä tuuletus lennättää lämpöä pihalle ja vaikuttaa lämmityskuluihin. Jos kotona on sähköpatterit, sulje ne tuuletuksen ajaksi. Kannattaa tuulettaa nopeasti ristivedolla avaten ikkunat tai ovet vastakkaisilta puolilta kotia. Hetki riittää raikastamaan ilman, eivätkä huoneet ehdi kylmetä. 

Tulisijat

Hyödynnä tulisijan lämpö ja säästä lämmityskustannuksissa
Viilenevässä ja pimenevässä syksyssä juuri mikään ei ole tunnelmallisempaa kuin käpertyä tulisijan lämpöön nauttimaan olostaan – mitä enemmän tätä teet, sitä enemmän säästät energiaa.

Auto

Auton lämmitykseen riittää tunti
Auton moottorin käynnistäminen talvipakkasilla ilman lämmitystä rasittaa moottoria ja ympäristöä. Kylmä ja huurteinen auto ei ole liikenteessä turvallinen, eikä kuskille kiva ajaa. Auton lämmitys ennen lähtöä on fiksua, se lisää turvallisuutta ja mukavuutta.  Autoa ei kannata jättää piuhan päähän koko yöksi. Kun pakkasta on alle 15 astetta, tunnin lämmitys riittää mainiosti.

Seuraa sähkönkäyttöäsi Elenia Aina -palvelussa

Maksuttomassa Elenia Aina -palvelussa voit seurata vinkkien vaikutusta sähkönkäyttöösi. Palvelussa näet muun muassa sähkön kulutuksesi kuukauden, viikon tai jopa tunnin tarkkuudella ja voit asettaa hälytysrajan kulutuksellesi. Ota palvelu käyttöön jo tänään!