Mökkeily

Mies istuu talon seinustalla kahvikuppi kädessä ja ottaa aurinkoa
MökkeilyViihde-elektroniikkaValaistusKodin arkiLämmitys

Kesämökilläkin kannattaa seurata sähkönkäyttöä.

Mökin sähkösyöpöt kuriin

Mökille kasaantuu helposti vanhoja kodinkoneita, jotka ovat sähkösyöppöjä. Kaksikymmentä vuotta vanha jääkaappi kuluttaa jopa kaksi kertaa enemmän sähköä kuin uusi laite. Keväällä mökkikauden alkaessa on hyvä aika vaihtaa myös vanhat hehkulamput energiatehokkaisiin ledeihin.

Lämmitys irtopattereilla

Jos lämmität mökkiä irtopattereilla, älä pidä patteria päällä jatkuvasti. Esimerkiksi 2 kilowatin irtopatteri kuluttaa sähköä lähes 50 kWh  vuorokaudessa, jos patteri on päällä koko ajan. 

Varaudu kesähelteisiin

Älä päästä hellettä sisään ja vältä lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä. Pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä, vedä ikkunoiden eteen verhot tai kaihtimet, sammuta tarpeettomat sähkölaitteet, vältä uunin ja saunan lämmitystä, avaa ikkunat varjon puolelta ja hyödynnä yön viileämpää ilmaa tuuletuksessa.

Viilennä viisaasti kesällä

Kesähelteillä sähköä tarvitaan jäähdyttämiseen.  Kesämökillä lämpöpumppu, tuulettimet, puhaltimet ja ilmastointilaitteet viilentävät huoneilman, mutta voivat viedä paljon sähköä.  Huoneita voi viilentää verhoilla ja kaihtimilla, eikä maksa mitään. Koneelliseen jäähdytykseen on turvauduttava sitten, kun vihreät viilennysvinkit eivät riitä. 

Seuraa sähkönkäyttöäsi Elenia Aina -palvelussa

Maksuttomassa Elenia Aina -palvelussa voit seurata vinkkien vaikutusta sähkönkäyttöösi. Palvelussa näet muun muassa sähkön kulutuksesi kuukauden, viikon tai jopa tunnin tarkkuudella ja voit asettaa hälytysrajan kulutuksellesi. Ota palvelu käyttöön jo tänään!