Sähkö­autoilu

Sähköauton_lataus

Kätevää palvelua sähköautoiluun

Sähkö- ja hybridiautojen määrä kasvaa vauhdilla. Moni miettii sähköiseen autoiluun siirtymistä ja auton lataus kotona voi askarruttaa. Nyt kotilatauksen testaus on helppoa. Kokeile uutta palveluamme ja testaa kätevästi sähköauton latauslaskurilla kotiliittymän kapasiteetin riittävyys.

Ennen kuin hankit sähköauton latauslaitteen, selvitä riittääkö kotisi tai muun kiinteistösi sähköliittymän kapasiteetti sähköauton lataamiseen. Uusi palvelumme näyttää sähköliittymäsi vapaan kapasiteetin ja laskee puolestasi, minkä tehoiselle latauslaitteelle kapasiteettia riittää. Laskuri kertoo myös, mitä muutoksia mahdollisesti tarvitaan, jotta kapasiteetin saa riittämään latauslaitteelle.

Jos sähköliittymäsi kapasiteetti ei riitä sähköauton latauslaitteen tarvitsemaa tehoa varten, laskuri suosittelee avuksi kuormanhallintaa, eli lataustehon rajoittamista muun kulutuksen mukaan, tai sähköliittymän suurentamista.

Mitoitukseen vaikuttaa tarvittavan tehon määrä ja latauksen ajankohta. Kokeilemalla latauslaskurilla eri vaihtoehtoja, voit suunnitella todellista lataustehon tarvetta ja mahdollisia valintoja sähköliittymän sulakekoon suurentamisen ja kuormanhallinnan välillä.

Voit tulostaa sähköauton latauslaskurin tuloksen käytettäväksi latauslaitteen hankinnassa. Laskurin tiedot palvelevat myös sähköasentajaa tarvittavissa muutostöissä. Latauslaitteen asennus on aina sähköalan ammattilaisen työtä. Sähköasentaja varmistaa muun muassa laitteiston turvallisuuden.  

Sähköauton latauslaskuri on käytettävissä Elenia Aina -palvelussa, jonka käyttöönotto vaatii vahvan tunnistautumisen rekisteröitymisen yhteydessä. Jos olet jo Elenia Aina -palvelun käyttäjä, pääset laskuriin samalla käyttäjätunnuksella. Jos et ole vielä Elenia Aina -palvelun käyttäjä, voit Elenian asiakkaana rekisteröityä palvelun käyttäjäksi.

Latauslaskuri on käytettävissä kotitalouksille, joiden sähköliittymällä on vain yksi käyttöpaikka. Latauslaskuri ei vielä kata taloyhtiöitä. Taloyhtiössä asuvien kannattaa pyytää isännöitsijää selvittämään taloyhtiön sähköliittymän kapasiteetti.

Sähköautojen tyypit

  • Täyssähköauto, jonka voimanlähteenä on yksinomaan sähkömoottori
  • Lataushybridiauto, jonka voimanlähteenä on polttomoottori ja sähkömoottori, jonka akku voidaan ladata sähköverkosta

Sähköammattilaiset takaavat turvallisuuden  

Sähköjärjestelmän kunto ja mitoitus on hyvä tarkistuttaa ammattilaisella. Pitkäaikaisessa kuormituksessa riittämätön mitoitus tai komponenttien huono kunto voivat aiheuttaa palo- tai sähköturvallisuusriskin. Kapasiteetin lisääminen voi vaatia muutoksia myös kiinteistön sähköliittymään ja pääkeskukseen.

Sähköauto latauksessa talon edustalla

Omakotitalo

Omakotitalossa latausratkaisu on helppo toteuttaa silloin, kun latauslaitteita tarvitaan vain yksi tai kaksi. Latausjärjestelmä voi kuitenkin vaatia pääkeskuksen muutos- tai laajennustöitä tai uuden yhteyden rakentamisen pääkeskukselta latauslaitteelle. Tässä yhteydessä kannattaa varautua myös tulevaisuuden tarpeisiin.

Keltaisia kerrostaloja

Taloyhtiö

Latauspaikkojen rakentaminen edellyttää taloyhtiön päätöstä. Latauslaitteet voidaan hankkia tarpeen mukaan tai yhdellä kertaa kaikkien autopaikkojen osalta. Helpoin tapa päästä alkuun on rakentaa latauspisteitä aluksi vain se määrä, joka ei aiheuta muutoksia kiinteistön sähköjärjestelmään.

Jos sähköjärjestelmän kapasiteetti ei riitä latauspaikkojen lisäämiseen, on kiinteistön sähköliittymää, liittymiskaapelia ja pääkeskusta suurennettava ja toteutettava uusia johtolähtöjä pääkeskukselta latauslaitteille. On tärkeää miettiä kustannusten oikeudenmukainen jako asukkaiden kesken. Taloyhtiön pysäköintialueelle voidaan toteuttaa myös oma sähköjärjestelmä, jolloin kiinteistön olemassa olevaa sähköjärjestelmää ei tarvitse muuttaa.

Näin hankit sähköauton latauspisteen

  • Selvitä millaisen latauslaitteen tarvitset autokauppiaaltasi tai latausoperaattorilta.
  • Selvitä sähköalan ammattilaiselta mahdollistaako kiinteistösi sähköjärjestelmän kunto ja mitoitus laitteiston asentamisen.
  • Selvitä verkkoyhtiöltäsi mahdollistaako sähköliittymäsi latauslaitteen asentamisen.
  • Jos muutoksia tarvitaan, ennakoi myöhemmät lataustarpeet.
  • Käytä latauslaitteiston suunnittelussa ja asentamisessa ammattiasentajaa tai laitteistotoimittajaa.

Kuinka pitkälle yhdellä latauksella pääsee?

Latauslaitteesta ja autosta riippuen voidaan tunnin aikana ladata ajomatkaa muutamasta kilometristä jopa 100 kilometriin. Pikalatauslaitteilla päästään tätä pidempiin ajomatkoihin.

Kuinka kauan lataaminen kestää?

Latausaika riippuu käytettävissä olevasta latauslaitteesta ja autosta. Lataushybridin lataaminen täyteen onnistuu valtaosalla latauslaitteita yön tai työpäivän aikana. Täyssähköautoilla latausaika voi vaihdella muutamista tunneista yli vuorokauteen.

Millaisen sähköliittymän tarvitset?

Pientalon sähköliittymän koko on yleensä 3x25A ja maksimiteho 17 kW. Sähköauton latauslaite käyttää tyypillisesti 3,7 – 22 kW. Liittymistehon ylitys aiheuttaa pääsulakkeen palamisen. Tämä voidaan estää rajoittamalla lataustehoa, hankkimalla kuormanohjaus tai suurentamalla sähköliittymää.

Alla olevassa taulukossa on liittymien tehot ja latausjärjestelmien maksimitehot.  Jos liittymällä on sähköauton latauksen lisäksi muuta käyttöä, vaatii se lataustehon hallintaa siten, että sähkökuormaa ei kerry kerralla liikaa.

Kysymyksiä ja vastauksia Elenian sähköauton latauslaskurista

Mitä Elenian uusi sähköauton latauslaskuri tekee?

Sähköauton latauslaskuri laskee, riittääkö kotisi tai muun kiinteistösi sähköliittymän kapasiteetti sähköauton lataamiseen. Laskuri näyttää liittymäsi vapaan kapasiteetin ja laskee, minkä tehoiselle latauslaitteelle kapasiteettia riittää. Laskuri kertoo myös, mitä muutoksia mahdollisesti tarvitaan, jotta kapasiteetin saa riittämään latauslaitteelle.

Kuka voi käyttää sähköauton latauslaskuria?

Sähköauton latauslaskuri on käytettävissä Elenian kotitalousasiakkaille, joiden sähköliittymällä on vain yksi käyttöpaikka

Miten saan käyttööni sähköauton latauslaskurin?

Sähköauton latauslaskuri on käytössä Elenia Aina -palvelun käyttäjille. Jos olet jo Elenia Aina -palvelun käyttäjä, pääset laskuriin samalla käyttäjätunnuksella. Kirjaudu osoitteessa: lataus.elenia.fi

Jos et ole vielä Elenia Aina -palvelun käyttäjä, voit Elenian asiakkaana rekisteröityä palvelun käyttäjäksi. Käyttöönotto vaatii vahvan tunnistautumisen. Rekisteröidy osoitteessa https://idm.asiakas.elenia.fi/rekisteroidy

Mitä voin tehdä, jos sähköliittymäni kapasiteetti ei riitä sähköauton lataukseen?

Jos sähköliittymäsi kapasiteetti ei riitä sähköauton latauslaitteen tarvitsemaa tehoa varten, laskuri suosittelee avuksi kuormanhallintaa eli lataustehon rajoittamista muun kulutuksen mukaan tai sähköliittymän suurentamista.

Voinko asentaa itse sähköauton latauslaitteen?

Latauslaitteen asennus on aina sähköalan ammattilaisen työtä. Sähköasentaja varmistaa muun muassa laitteiston turvallisuuden.

Onko sähköauton latauslaskuri taloyhtiöiden käytettävissä?

Latauslaskuri ei vielä kata taloyhtiöitä. Taloyhtiössä asuvien kannattaa pyytää isännöitsijää selvittämään taloyhtiön sähköliittymän kapasiteetti.

LiittymäkokoLiittymistehoLatausjärjestelmän maksimiteho
3x25 A17 kW1 kpl 11 kW (3x16A) /4 kpl 3,7 kW (1x16A)
3x35 A23 kW1 kpl 22 kW (3x32A) / 2 kpl 11 kW (3x16A)
3x50 A33 kW1 kpl 22 kW (3x32A) / 3 kpl 11 kW (3x16A)
3x63 A42 kW2 kpl 22 kW (3x32 A) / 3 kpl 11 kW (3x16A)
3x80 A53 kW2 kpl 22 kW (3x32A) / 4 kpl 11 kW (3x16A)
3x100 A67 kW3 kpl 22 kW (3x32A) / 6 kpl 11 kW (3x16A)
3x125 A83 kW3 kpl 22 kW (3x32A) / 7 kpl 11 kW (3x16A)
3x160 A107 kW4 kpl 22 kW (3x32A) / 9 kpl 11 kW (3x16A)
3x200 A133 kW6 kpl 22 kW (3x32A) / 12 kpl 11 kW (3x16A)

Jos sähköliittymäsi tarvitsee suurentamista, saat hinnan muutokselle täyttämällä tiedot laskuriin.

Sähköauton lataukseen liittyvää materiaalia