Sähkö­autoilu

Latauksessa oleva sähköauto

Sähköinen liikenne kasvussa

Lataushybridit ja täyssähköautot ovat yleistymässä ja määrän arvioidaan kasvavan reippaasti 2020-luvulla. Liikenteen energiatehokkuuden ja ilmastopäästöjen tavoitteiden saavuttamisessa sähköisellä liikenteellä on tärkeä osuus.

Harkitsetko latauspisteen hankkimista kotiisi? Tutustu palveluntarjoajien eri vaihtoehtoihin. Jos latausratkaisusi edellyttää muutoksia kiinteistösi sähköliittymään, autamme mielellämme.

Sähköautojen tyypit

  • Täyssähköauto, jonka voimanlähteenä on yksinomaan sähkömoottori
  • Lataushybridiauto, jonka voimanlähteenä on polttomoottori ja sähkömoottori, joka voidaan ladata sähköverkosta

Sähköauton latausvaihtoehdot

Sähköauton lataus tapahtuu pääasiassa kotona ja useimmiten öisin. Sopivan latausratkaisun löytämiseksi on tärkeää selvittää kiinteistösi sähköjärjestelmän kapasiteetti ja millainen ratkaisu sopii parhaiten autosi lataamiseen. Taloyhtiössä latauspisteiden sijoittelua ja määrää kannattaa harkita tarkoin.

Sähköjärjestelmän kunto ja mitoitus on hyvä tarkistuttaa ammattilaisella. Pitkäaikaisessa kuormituksessa riittämätön mitoitus tai komponenttien huono kunto voivat aiheuttaa palo- tai sähköturvallisuusriskin. Kapasiteetin lisääminen voi vaatia muutoksia kiinteistön sähköliittymään ja pääkeskukseen.

Sähköauto latauksessa talon edustalla

Omakotitalo

Omakotitalossa latausratkaisu on helppo toteuttaa silloin, kun latauslaitteita tarvitaan vain yksi tai kaksi. Latausjärjestelmä voi kuitenkin vaatia pääkeskuksen muutos- tai laajennustöitä tai uuden yhteyden rakentamisen pääkeskukselta latauslaitteelle. Tässä yhteydessä kannattaa varautua myös tulevaisuuden tarpeisiin.

Keltaisia kerrostaloja

Taloyhtiö

Latauspaikkojen rakentaminen edellyttää taloyhtiön päätöstä. Latauslaitteet voidaan hankkia tarpeen mukaan tai yhdellä kertaa kaikkien autopaikkojen osalta. Helpoin tapa päästä alkuun on rakentaa latauspisteitä aluksi vain se määrä, joka ei aiheuta muutoksia kiinteistön sähköjärjestelmään.

Jos sähköjärjestelmän kapasiteetti ei riitä latauspaikkojen lisäämiseen, on kiinteistön sähköliittymää, liittymiskaapelia ja pääkeskusta suurennettava ja toteutettava uusia johtolähtöjä pääkeskukselta latauslaitteille. On tärkeää miettiä kustannusten oikeudenmukainen jako asukkaiden kesken. Taloyhtiön pysäköintialueelle voidaan toteuttaa myös oma sähköjärjestelmä, jolloin kiinteistön olemassa olevaa sähköjärjestelmää ei tarvitse muuttaa.

Näin hankit sähköauton latauspisteen

  • Selvitä millaisen latauslaitteen tarvitset autokauppiaaltasi tai latausoperaattorilta.
  • Selvitä sähköalan ammattilaiselta mahdollistaako kiinteistösi sähköjärjestelmän kunto ja mitoitus laitteiston asentamisen.
  • Selvitä verkkoyhtiöltäsi mahdollistaako sähköliittymäsi latauslaitteen asentamisen.
  • Jos muutoksia tarvitaan, ennakoi myöhemmät lataustarpeet.
  • Käytä latauslaitteiston suunnittelussa ja asentamisessa ammattiasentajaa tai laitteistotoimittajaa.

Kuinka pitkälle yhdellä latauksella pääsee?

Latauslaitteesta ja autosta riippuen voidaan tunnin aikana ladata ajomatkaa muutamasta kilometristä jopa 100 kilometriin. Pikalatauslaitteilla päästään tätä pidempiin ajomatkoihin.

Kuinka kauan lataaminen kestää?

Latausaika riippuu käytettävissä olevasta latauslaitteesta ja autosta. Lataushybridin lataaminen täyteen onnistuu valtaosalla latauslaitteita yön tai työpäivän aikana. Täyssähköautoilla latausaika voi vaihdella muutamista tunneista yli vuorokauteen.

Millaisen sähköliittymän tarvitset?

Pientalon sähköliittymän koko on yleensä 3x25A ja maksimiteho 17 kW. Sähköauton latauslaite käyttää tyypillisesti 3,7 – 22 kW. Liittymistehon ylitys aiheuttaa pääsulakkeen palamisen. Tämä voidaan estää rajoittamalla lataustehoa, hankkimalla kuormanohjaus tai suurentamalla sähköliittymää.

Alla olevassa taulukossa on liittymien tehot ja latausjärjestelmien maksimitehot.  Jos liittymällä on sähköauton latauksen lisäksi muuta käyttöä, vaatii se lataustehon hallintaa siten, että sähkökuormaa ei kerry kerralla liikaa.

LiittymäkokoLiittymistehoLatausjärjestelmän maksimiteho
3x25 A17 kW1 kpl 11 kW (3x16A) /4 kpl 3,7 kW (1x16A)
3x35 A23 kW1 kpl 22 kW (3x32A) / 2 kpl 11 kW (3x16A)
3x50 A33 kW1 kpl 22 kW (3x32A) / 3 kpl 11 kW (3x16A)
3x63 A42 kW2 kpl 22 kW (3x32 A) / 3 kpl 11 kW (3x16A)
3x80 A53 kW2 kpl 22 kW (3x32A) / 4 kpl 11 kW (3x16A)
3x100 A67 kW3 kpl 22 kW (3x32A) / 6 kpl 11 kW (3x16A)
3x125 A83 kW3 kpl 22 kW (3x32A) / 7 kpl 11 kW (3x16A)
3x160 A107 kW4 kpl 22 kW (3x32A) / 9 kpl 11 kW (3x16A)
3x200 A133 kW6 kpl 22 kW (3x32A) / 12 kpl 11 kW (3x16A)

Jos sähköliittymäsi tarvitsee suurentamista, saat hinnan muutokselle täyttämällä tiedot laskuriin.

Sähköauton lataukseen liittyvää materiaalia