Verkko­palvelu­tuotteet ja -maksut

Lamps hanging

Elenian uudet hinnat voimaan 1.9.2024

Varman sähkönjakelun tarve, sähkömarkkinalain ja puhtaan siirtymän vaatimat verkkoinvestoinnit sekä verkon rakentamisen ja ylläpidon kasvaneet kustannukset nostavat Elenian verkkopalveluhintoja syyskuun alussa.

Verottomana Elenian hinnankorotus on keskimäärin noin 4,5 %. Elenian verkkopalveluiden verollisten hintojen korotus on keskimäärin noin 3,5 % ilman arvonlisäveron korotusta. Valmisteilla olevan valtion arvonlisäveron korotuksen kanssa yhteisvaikutus on keskimäärin noin 4,7 %.

Verkkopalvelu kattaa paljon muutakin kuin sähkönsiirron

Korotus painottuu perusmaksuun ja tehomaksujen osuuteen. Kokonaiskorotus prosentti riippuu siitä kuinka paljon asiakas käyttää sähköä ja millainen verkkopalvelusopimus asiakkaalla on.

Perusmaksuilla Elenia huolehtii palvelusta, joka kattaa sähkönjakelun kellon ympäri, sähköverkon valvonnan, ylläpidon, huollon ja uudistamisen, vastuun huoltovarmuudesta ja kyberturvasta, häiriöihin varautumisen, sähkönkulutuksen ja -tuotannon mittauksen, asiakaspalvelun ja laskutuksen, vikojen korjauksen sekä sähköisten palveluiden kehittämisen asiakkaille. Verottoman perusmaksun ja tehomaksun korotus on 6 %.

Sähköverkkoyhtiön kustannuksissa siirretyn sähkön vaikutus on vähäinen, sillä valtaosa verkkopalveluiden kustannuksista syntyy, vaikka asiakas ei käyttäisi sähköä lainkaan. Verottoman sähkön siirtomaksun korotus on 3,5 %. Eduskunnan käsittelyssä oleva arvonlisäveron korotus 25,5 prosenttiin 1.9.2024 alkaen on mukana verkkopalvelun verollisissa hinnoissa. Arvonlisäveron korotus nostaa myös sähköveroa, jonka verkkoyhtiöt laskuttavat asiakkailta ja välittävät valtiolle.

Esimerkkejä uusien hintojen vaikutuksista eri asiakasryhmille

Elenian arvonlisäverolliset hinnat nousevat keskimäärin noin 4,7 %. Asiakaskohtainen korotusprosentti riippuu siitä, kuinka paljon asiakas käyttää sähköä ja mihin aikaan sekä siitä, mikä verkkopalvelutuote asiakkaalla on käytössä.

AsumismuotoSulakeTuoteVuosikulutusElenian korotusKorotus veroineen (€/kk sis. alv 25,5%)Korotus veroineen (% sis. alv 25,5%)
Kerrostalo1 x 25 AYleissiirto2000 kWh0,84 €/kk1,37 €/kk5,3 %
Kerrostalo3 x 25 AYleissiirto2000 kWh1,29 €/kk2,05 €/kk5,8 %
Omakoti- tai rivitalo3 x 25 AYleissiirto5000 kWh1,69 €/kk2,80 €/kk5,0 %
Omakoti- tai rivitalo3 x 25 AYleissiirto10 000 kWh3,09 €/kk5,17 €/kk4,8 %
Omakotitalo, sähkölämmitys3 x 25 AYösiirto18 000 kWh3,24 €/kk5,67 €/kk4,3 %
Omakotitalo, sähkölämmitys3 x 35 AYösiirto35 000 kWh6,06 €/kk10,71 €/kk4,2 %
Esimerkkejä uusien hintojen vaikutuksista

Valitse sopivin verkkopalvelutuote

Sähkön hinta muodostuu kolmesta osasta: sähkön verkkopalvelumaksusta, sähköenergian hinnasta ja veroista. Hintojen osuudet voivat vaihdella sähkön käyttöpaikan, kulutuksen ja asiakkaan tekemän sähkön myyntisopimuksen perusteella. Verkkopalveluyhtiönä Elenia veloittaa sähkö- ja arvonlisäverot ja tilittää ne valtiolle. Myyntiyhtiöt eivät veloita sähköveroa.

Sähkön käyttökohteen sijainti määrittää sen, minkä verkkopalveluyhtiön verkosta sähkö tulee kohteeseen. Verkkopalveluyhtiötä ei voi vaihtaa eli sähkön verkkopalvelun hintaa ei voi kilpailuttaa eri verkkopalveluyhtiöiden kesken. Energiavirasto valvoo verkkopalvelujen hintojen kohtuullisuutta.

Valitse kotiisi sopivin verkkopalvelutuote. Asiakaspalvelumme auttaa mielellään oikean tuotteen valinnassa.

Yleissiirto vähän sähköä käyttävälle

 • Yleisin verkkopalvelutuotteemme.
 • Käytetään yleisesti kerros- ja rivitaloasunnoissa sekä omakotitaloissa ja vapaa-ajan asunnoissa, joissa ei ole sähkölämmitystä.
 • Siirtomaksu on sama vuorokauden- tai vuodenajasta riippumatta.
 • Edullisin tuote, kun sähkönkulutus on alle 10 000 kWh vuodessa.

Yösiirto varaaville laitteille

 • Yösiirto sopii omakotitaloihin ja rivitaloasuntoihin, joissa sähköä käytetään yöllä.
 • Sähkönkulutuksesi on yli 10 000 kWh vuodessa.
 • Sinulla on esimerkiksi lämminvesivaraaja, jota lämmitetään yöaikana.
 • Siirtomaksu on edullisempi yöllä.

Vuodenaikasiirto kesäajan käyttöön

 • Vuodenaikasiirto sopii erityisesti sinulle, jonka sähkönkäyttö on suurta ja painottuu kesäaikaan.
 • Talviaikana sinulla on mahdollisuus hyödyntää vaihtoehtoisia lämmitysmuotoja.
 • Siirtomaksu on edullisempi koko kesän sekä talvella öisin ja sunnuntaisin.

Noudatamme Energiateollisuus ry:n suosittelemia sopimusehtoja. Tutustu verkkopalvelu- ja liittymisehtoihin oheisesta linkistä.

Sähkövero

Sähkövero muodostuu sähkön valmisteverosta ja huoltovarmuusmaksusta ja se perustuu Lakiin sähkön ja eräiden polttoaineiden valmisteverosta (1260/96). Verkkopalveluyhtiönä Elenia laskuttaa sähköveron sähkönsiirron laskulla ja välittää sen edelleen valtiolle.  Kotitaloudet kuuluvat veroluokkaan 1, jossa sähkövero on 2,79372 senttiä kilowattitunnilta (alv 24 %).