Verkko­palvelu­tuotteet ja -maksut

Nainen ja mies lukuportaissa

Elenian uudet hinnat voimaan 1.9.2024

Varman sähkönjakelun tarve, sähkömarkkinalain ja puhtaan siirtymän vaatimat verkkoinvestoinnit sekä verkon rakentamisen ja ylläpidon kasvaneet kustannukset nostavat Elenian verkkopalveluhintoja syyskuun alussa.

Verottomana Elenian hinnankorotus on keskimäärin noin 4,5 %. Elenian verkkopalveluiden verollisten hintojen korotus on keskimäärin noin 3,5 % ilman arvonlisäveron korotusta. Valmisteilla olevan valtion arvonlisäveron korotuksen kanssa yhteisvaikutus on keskimäärin noin 4,7 %.

Verkkopalvelu kattaa paljon muutakin kuin sähkönsiirron

Korotus painottuu perusmaksuun ja tehomaksujen osuuteen. Kokonaiskorotus prosentti riippuu siitä kuinka paljon asiakas käyttää sähköä ja millainen verkkopalvelusopimus asiakkaalla on.

Perusmaksuilla Elenia huolehtii palvelusta, joka kattaa sähkönjakelun kellon ympäri, sähköverkon valvonnan, ylläpidon, huollon ja uudistamisen, vastuun huoltovarmuudesta ja kyberturvasta, häiriöihin varautumisen, sähkönkulutuksen ja -tuotannon mittauksen, asiakaspalvelun ja laskutuksen, vikojen korjauksen sekä sähköisten palveluiden kehittämisen asiakkaille. Verottoman perusmaksun ja tehomaksun korotus on 6 %.

Sähköverkkoyhtiön kustannuksissa siirretyn sähkön vaikutus on vähäinen, sillä valtaosa verkkopalveluiden kustannuksista syntyy, vaikka asiakas ei käyttäisi sähköä lainkaan. Verottoman sähkön siirtomaksun korotus on 3,5 %. Eduskunnan käsittelyssä oleva arvonlisäveron korotus 25,5 prosenttiin 1.9.2024 alkaen on mukana verkkopalvelun verollisissa hinnoissa. Arvonlisäveron korotus nostaa myös sähköveroa, jonka verkkoyhtiöt laskuttavat asiakkailta ja välittävät valtiolle.

Esimerkkejä uusien hintojen vaikutuksista eri asiakasryhmille

Elenian arvonlisäverolliset hinnat nousevat keskimäärin noin 4,7 %. Asiakaskohtainen korotusprosentti riippuu siitä, kuinka paljon asiakas käyttää sähköä ja mihin aikaan sekä siitä, mikä verkkopalvelutuote asiakkaalla on käytössä.

AsumismuotoSulakeTuoteVuosikulutusElenian korotusKorotus veroineen (€/kk sis. alv 25,5%)Korotus veroineen (% sis. alv 25,5%)
Kerrostalo1 x 25 AYleissiirto2000 kWh0,84 €/kk1,37 €/kk5,3 %
Kerrostalo3 x 25 AYleissiirto2000 kWh1,29 €/kk2,05 €/kk5,8 %
Omakoti- tai rivitalo3 x 25 AYleissiirto5000 kWh1,69 €/kk2,80 €/kk5,0 %
Omakoti- tai rivitalo3 x 25 AYleissiirto10 000 kWh3,09 €/kk5,17 €/kk4,8 %
Omakotitalo, sähkölämmitys3 x 25 AYösiirto18 000 kWh3,24 €/kk5,67 €/kk4,3 %
Omakotitalo, sähkölämmitys3 x 35 AYösiirto35 000 kWh6,06 €/kk10,71 €/kk4,2 %
Esimerkkejä uusien hintojen vaikutuksista

Yrityksellesi sopivin verkkopalvelutuote

Sähkön hinta muodostuu kolmesta osasta: sähkön verkkopalvelumaksusta, sähköenergian hinnasta ja veroista. Hintojen osuudet voivat vaihdella sähkön käyttöpaikan, kulutuksen ja asiakkaan tekemän sähkön myyntisopimuksen mukaan. Verkkopalveluyhtiönä Elenia veloittaa sähkö- ja arvonlisäverot ja tilittää ne valtiolle. Myyntiyhtiöt eivät veloita sähköveroa.

Sähkön käyttökohteen sijainti määrittää sen, minkä verkkopalveluyhtiön verkosta sähkö tulee kohteeseen. Verkkopalveluyhtiötä ei voi vaihtaa, eli sähkön verkkopalvelun hintaa ei voi kilpailuttaa eri verkkopalveluyhtiöiden kesken. Koska asiakas ei voi kilpailuttaa sähköverkkopalvelua, Energiavirasto valvoo verkkopalvelujen hintojen kohtuullisuutta.

Valitse yrityksellesi sopivin verkkopalvelutuote. Asiakaspalvelumme auttaa mielellään oikean tuotteen valinnassa.

Sulakepohjaiset verkkopalvelutuotteet

Yleissiirto vähän sähköä käyttävälle yritykselle

Sopii yritykselle, jonka vuosikulutus on alle 10 000 kWh. Siirtomaksu on sama riippumatta vuorokauden- tai vuodenajasta. Edullisin tuote yritykselle, jonka sähkönkulutus on vähäistä.

Yösiirto yritykselle, jolla on varaavia laitteita

Sopii yritykselle, jossa sähköä käytetään yöllä ja vuosikulutus on yli 10 000 kWh. Yrityksessä on esimerkiksi lämminvesivaraaja, jota lämmitetään yöaikana. Siirtomaksu on edullisempi yöllä.

Vuodenaikasiirto kesälle painottuvaan käyttöön

Sopii yritykselle, jonka sähkönkäyttö painottuu kesäaikaan. Talviaikana yrityksellä on mahdollisuus hyödyntää vaihtoehtoisia lämmitysmuotoja. Siirtomaksu on edullisempi koko kesän sekä talvella öisin ja sunnuntaisin.

Tehopohjaiset verkkopalvelutuotteet

Verkkopalvelutuote muuttuu tehopohjaiseksi yrityksillä, joiden sähkönkäyttö on suuri ja pääsulake suurempi kuin 100 A.

Tehosiirto 1 (0,4 kV)

Yritykselle, jonka toiminta painottuu päiväaikaan. Verkkopalvelumaksuun vaikuttavat perus-, siirto- ja tehomaksu.

Tehosiirto 2 (0,4 kV)

2-vuoroteollisuudelle ja muulle läpi vuorokauden tasaisesti sähköä käyttävälle yritykselle. Verkkopalvelumaksuun vaikuttavat perus-, siirto- ja tehomaksu.

Tehosiirto 3 (20 kV)

Suuryritykselle, jonka tehontarve pitkällä huipunkäyttöajalla on yli 800 kW. Sähköä siirretään 20 kV jännitteellä, mikä edellyttää, että asiakas omistaa ja ylläpitää muuntamon. Verkkopalvelumaksuun vaikuttavat perus-, siirto- ja tehomaksu.

Tehosiirto 4 (20 kV)

Suuryritykselle, jonka huipputehontarve lähestyy 4 MW pitkällä huipunkäyttöajalla. Sähköä siirretään 20 kV jännitteellä, mikä edellyttää, että asiakas omistaa ja ylläpitää muuntamon. Verkkopalvelumaksuun vaikuttavat perus-, siirto- ja tehomaksu.

Sopimusehdot

Noudatamme Energiateollisuus ry:n suosittelemia sopimusehtoja.