Olet täällä

Sähköauton lataaminen

Lataushybridit ja täyssähköautot ovat yleistymässä ja määrän arvioidaan kasvavan reippaasti 2020-luvulla. Liikenteen energiatehokkuuden ja ilmastopäästöjen tavoitteiden saavuttamisessa sähköisellä liikenteellä on tärkeä osuus.

Harkitsetko latauspisteen hankkimista kotiisi? Tutustu palveluntarjoajien eri vaihtoehtoihin. Jos latausratkaisusi edellyttää muutoksia kiinteistösi sähköliittymään, autamme mielellämme.

Sähköautojen tyypit

  • täyssähköauto, jonka voimanlähteenä on yksinomaan sähkömoottori
  • lataushybridiauto, jonka voimanlähteenä on polttomoottori ja sähkömoottori, joka voidaan ladata sähköverkosta

Sähköauton latausvaihtoehdot

Sähköauton lataus tapahtuu pääasiassa kotioloissa, ja se suoritetaan useimmiten öisin. Sopivan latausratkaisun löytämiseksi on tärkeää selvittää kiinteistösi sähköjärjestelmän kapasiteetti ja millainen latausratkaisu sopii parhaiten sinulle. Taloyhtiössä latauspisteiden sijoittelua ja määrää kannattaa harkita tarkoin.

Sähköjärjestelmän kunto ja mitoitus on hyvä tarkistuttaa ammattilaisella. Pitkäaikaisessa kuormituksessa riittämätön mitoitus tai komponenttien huono kunto voivat aiheuttaa palo- tai sähköturvallisuusriskin. Kapasiteetin lisääminen voi vaatia muutoksia kiinteistön sähköliittymään ja pääkeskukseen.

Omakotitalo
Omakotitalossa latausratkaisu on helppo toteuttaa silloin, kun latauslaitteita tarvitaan vain yksi tai kaksi. Latausjärjestelmä voi kuitenkin vaatia pääkeskuksen muutos- tai laajennustöitä tai uuden lähdön rakentamisen pääkeskukselta latauslaitteelle. Tässä yhteydessä kannattaa varautua myös tulevaisuuden tarpeisiin.

Taloyhtiö
Latauspaikkojen rakentaminen edellyttää taloyhtiön päätöstä. Latauslaitteet voidaan hankkia tarpeen mukaan tai yhdellä kertaa kaikkien autopaikkojen osalta. Helpoin tapa päästä alkuun on rakentaa latauspisteitä aluksi vain se määrä, joka ei aiheuta muutoksia kiinteistön sähköjärjestelmään.

Jos sähköjärjestelmän kapasiteetti ei riitä latauspaikkojen lisäämiseen, on kiinteistön sähköliittymää, liittymiskaapelia ja pääkeskusta suurennettava ja toteutettava uusia johtolähtöjä pääkeskukselta latauslaitteille. On tärkeää miettiä kustannusten oikeudenmukainen jako asukkaiden kesken. Taloyhtiön pysäköintialueelle voidaan toteuttaa myös oma sähköjärjestelmä, jolloin kiinteistön olemassa olevaa sähköjärjestelmää ei tarvitse muuttaa.

Näin hankit sähköauton latauspisteen

  • Selvitä millaisen latauslaitteen tarvitset (autokauppiaasi tai latausoperaattori)
  • Mahdollistaako kiinteistösi sähköjärjestelmän kunto ja mitoitus laitteiston asentamisen? (sähköalan ammattilainen)
  • Mahdollistaako sähköliittymäsi latauslaitteen asentamisen?
  • Jos muutoksia tarvitaan, ennakoi myöhemmät lataustarpeet.
  • Käytä latauslaitteiston suunnittelussa ja asentamisessa ammattiasentajaa tai laitteistotoimittajaa.

Kuinka pitkälle yhdellä latauksella pääsee?

Latauslaiteesta ja autosta riippuen voidaan latauslaitteilla ladata muutamasta kilometristä jopa 100 km ajomatka tunnin aikana. Pikalatauslaitteilla päästään tätäkin pidempiin ajomatkoihin.

Kuinka kauan lataaminen kestää?

Latausaika riippuu käytettävissä olevasta latauslaitteesta ja autosta. Lataushybridin lataaminen täyteen onnistuu valtaosalla latauslaitteita yön tai työpäivän aikana (8h). Täyssähköautoilla latausaika voi vaihdella muutamista tunneista yli vuorokauteen.

Millaisen sähköliittymän tarvitset?

Pientalon sähköliittymän koko on yleensä 3x25A ja  maksimiteho 17 kW. Sähköauton latauslaite käyttää tyypillisesti 3,7 – 22 kW. Liittymistehon ylitys aiheuttaa pääsulakkeen palamisen. Tämä voidaan estää rajoittamalla lataustehoa, hankkimalla kuormanohjaus tai suurentamalla sähköliittymää. Alla liittymien tehot ja latausjärjestelmien maksimitehot.  Jos liittymällä on sähköauton latauksen lisäksi muuta käyttöä, vaatii se lataustehon hallintaa.

Liittymäkoko Liittymisteho Latausjärjestelmän maksimiteho
3x25A 17 kW 1 kpl 11 kW (3x16A) / 4 kpl 3,7 kW (1x16A)
3x35A 23 kW 1 kpl 22 kW (3x32A) / 2 kpl 11 kW (3x16A)
3x50A 33 kW 1 kpl 22 kW (3x32A) / 3 kpl 11 kW (3x16A)
3x63A 42 kW 2 kpl 22 kW (3x32 A) / 3 kpl 11 kW (3x16A)
3x80A 53 kW 2 kpl 22 kW (3x32A) / 4 kpl 11 kW (3x16A)
3x100A 67 kW 3 kpl 22 kW (3x32A) / 6 kpl 11 kW (3x16A)
3x125A 83 kW 3 kpl 22 kW (3x32A) / 7 kpl 11 kW (3x16A)
3x160A 107 kW 4 kpl 22 kW (3x32A) / 9 kpl 11 kW (3x16A)
3x200A 133 kW 6 kpl 22 kW (3x32A) / 12 kpl 11 kW (3x16A)


Jos sähköliittymäsi tarvitsee suurentamista, saat hinnan täyttämällä tiedot laskuriin.

0