Olet täällä

Kaukolämpö

Tältä sivulta löydät tärkeimpiä kaukolämpöä koskevia kysymyksiä.

1. Miten kaukolämpö toimii?
2. Onko kaukolämpö ympäristöystävällistä?
3. Kuinka kaukolämpöverkkoon voi liittyä?
4. Aiheuttaako kaukolämpölaitteiston sulkeminen vaurioita?
5. Olen muuttamassa omakotitaloon tai pois omakotitalosta, jossa on kaukolämpö. Mitä minun tarvitsee tietää ja tehdä?
 

1. Miten kaukolämpö toimii?
Kaukolämpöä saadaan sähköä ja lämpöä tuottavista voimalaitoksista ja lämpökeskuksista. Käytännössä kaukolämpö on puhdasta, kuumaa vettä, joka kiertää suljetussa kaksiputkisessa (meno- ja paluujohto) kaukolämpöverkossa voimalaitokselta/lämpökeskukselta asiakkaiden lämmönvaihtimiin ja takaisin. Kaukolämpövesi lämmittää lämmönvaihtimissa virtaavan kiinteistön lämmitysverkon veden sekä lämpimän käyttöveden. Lämmönvaihtimet erottavat vesijärjestelmät toisistaan, joten ne eivät sekoitu keskenään. Kaukolämpöveden lämpötila vaihtelee sään mukaan ja alimmillaan se on kesällä, jolloin lämpöä tarvitaan pääasiassa vain lämpimään käyttöveteen. Lämmityskatkokset ovat harvinaisia, koska kaukolämpöverkot ovat yleensä rengasmaisesti rakennettuja, minkä ansioista lämpöä on saatavissa useammalta kuin yhdeltä syöttösuunnalta.

Lue lisää kaukolämmön toiminnasta


Ylös

2. Onko kaukolämpö ympäristöystävällistä?
Kaukolämpöä voidaan tuottaa monella tavalla. Suurin osa toimittamastamme lämpöenergiasta tuotetaan sähkön ja lämmön yhteistuotantona sekä erillisissä lämpölaitoksissa. Polttoaineina suositaan kotimaisia polttoaineita, jotka ovat ympäristölle ystävällisiä. Lämmitysenergian tuottaminen keskitetysti mahdollistaa modernin ja vähäpäästöisen tuotantotekniikan käyttämisen. Lisäksi sähkön ja lämmön yhteistuotannossa säästetään energiaa. Säästö näkyy puhtaampana ympäristönä sekä alhaisempana lämmityskustannuksena. Käytössämme on myös öljyllä toimivia laitoksia, joita käytetään pääsääntöisesti turvaamaan lämmön riittävyys kovimmillakin pakkasilla.

Ylös

3. Kuinka kaukolämpöverkkoon voi liittyä?
Kaukolämpöön voidaan liittää kaukolämpöverkon lähellä olevat sekä uudet että vanhat kiinteistöt. Tämänhetkiset kaukolämpöpaikkakuntamme löydät alla olevasta linkistä. Parhaiten saat tiedon kaukolämmön saatavuudesta lähettämällä meille tarjouspyynnön, joka sisältää kiinteistösi tarkemmat tiedot. Tarjouspyynnön lähettäminen ei sido lähettäjää millään tavalla.

Kaukolämpöpaikkakunnat
Pyydä tarjous


Ylös

4. Aiheuttaako kaukolämpölaitteiston sulkeminen vaurioita?
Uusimmissa kaukolämpökeskuksissa on toiminto, joka käyttää sammutettua järjestelmää muutaman viikon välein, jotta käyttökatko ei aiheuttaisi kuivumisesta aiheutuvia vaurioita laitteistoon. Vanhemmissa järjestelmissä tätä ominaisuutta ei ole, jolloin on hyvä käyttää järjestelmää muutaman viikon välein vaurion välttämiseksi. Jos et ole varma kaukolämpölaitteistojen ominaisuuksista, ei järjestelmää kannata sulkea muutamaa viikkoa pidemmiksi ajoiksi. Kaukolämpölaitteistoa ei kannata sulkea kesäkuukausien ajaksi, koska sammuttaminen pysäyttää samalla myös vedenkierron käyttöveden lämmönvaihtimessa, jolloin lämpimän käyttöveden saanti keskeytyy. Kaukolämpölaitteiston energiankulutus lämpiminä vuodenaikoina on sitä paitsi niin pientä, että laitteistoa ei ole järkevää sulkea.

Ylös

5. Olen muuttamassa omakotitaloon tai pois omakotitalosta, jossa on kaukolämpö. Mitä minun tarvitsee tietää ja tehdä?
Lämpösopimus normaalisti siirretään kiinteistökaupan yhteydessä myyjältä ostajalle. Siirrosta tulee olla maininta kauppakirjassa tai sitten siitä tulee tehdä erillinen kirjallinen luovutuskirja (kts. linkki alla), jonka kiinteistön myyjä allekirjoittaa. Siirrosta ei aiheudu kummallekaan osapuolelle kuluja. Voit lähettää jäljennöksen kauppakirjastanne tai luovutuskirjasta postitse osoitteeseen:
Elenia Lämpö Oy, Muuttoilmoitukset, PL 4, 13101 Hämeenlinna.

Tutustu muuttoilmoitusohjeisiin


Ylös

0