Olet täällä

Sähkönsiirron hinnoittelu

Näitä asioita asiakkaamme ovat kysyneet:

1. Mistä sähkölaskuni muodostuu?

Sähkön hinta muodostuu sähkön siirtopalvelusta ja sähköenergiasta eli myynnistä. Sekä siirrosta että myynnistä veloitetaan kiinteä perusmaksu (euroa/kk) ja kulutetun energian mukaan määräytyvä kulutusmaksu (snt/kWh). Kaikkiin hintoihin sisältyy myös veroja.

2. Miksi sähkön siirtoa ei voi ostaa muualta kuin paikalliselta verkkopalveluyhtiöltä?
Paikallinen verkkopalveluyhtiö vastaa oman alueensa sähkön siirrosta asiakkaille, eikä siirtoa voi näin ollen kilpailuttaa tai ostaa toiselta yhtiöltä. Kun sähkömarkkinat vapautettiin kilpailulle, päätettiin siirtopalvelut jättää kilpailun ulkopuolelle. Syitä tähän olivat mm. päällekkäisen verkonrakentamisen kustannukset, ympäristö- ja maisemanäkökohdat sekä asiakkaiden tasapuolinen hinnoittelu yhden verkkopalveluyhtiön alueen sisällä.

3. Voivatko eri verkkoyhtiöiden siirtohinnat poiketa toisistaan?

Verkkoyhtiöiden hintatasot voivat vaihdella asiakasmääristä sekä sähköverkon rakenteesta ja sijainnista riippuen. Elenian sähköverkosta suurin osa sijaitsee maaseudulla, jossa johtopituutta on paljon ja asiakastiheys harvempaa kuin isoissa kaupungeissa. Elenialla on sähköjohtopituutta yhteensä 1,5 kertaa maapallon ympäri. Kaupunkiyhtiöllä hinnoittelu voi olla erilainen johtuen isommista asiakasmääristä ja pienemmistä johtopituuksista. Kaupungeissa sähköverkot ovat yleensä sijoitettu maan alle, mikä vaikuttaa sähköverkon kunnossapito- ja vikapalvelukustannuksiin.

4. Nousevatko siirtohinnat, jos kilpailutan sähköni?

Sähkön siirtohinta ei riipu sähköenergian toimittajasta eikä sähkön kilpailuttamisesta. Asiakas voi vapaasti valita, mistä ostaa sähkön. Verkkoyhtiön tehtävänä on välittää asiakas- ja energiatiedot asiakkaan sähkönmyyjälle.

5. Miksi maksan perusmaksuja, vaikka en käytä sähköä ollenkaan?
Sähköverkkopalveluiden ylläpitämisessä on suurin osa kustannuksia, jotka eivät riipu asiakkaiden sähkönkäytön määrästä. Verkkopalveluyhtiön on huolehdittava, että asiakkaalla on aina tarvittaessa sähkönsaanti varmistettu ja siksi sähköverkkoa on huollettava ja kehitettävä.

6. Miksi perusmaksu nousee sulakekoon mukaan?

Sulakekoko määrittelee, kuinka paljon asiakas voi ottaa verkosta sähköä. Mitä suurempi sähkönkäyttö asiakkaalla on, sitä vahvempaa sähköverkkoa ylläpidämme sähkönlaadun varmistamiseksi.

 

0