Sähköverkon rakentaminen etenee vaiheittain
Otamme maakaapeloitavien kohteiden valinnassa huomioon sähköverkon toimitusvarmuuden, sähkön tehonsiirron riittävyyden, verkon kunnon, iän ja ympäristön.
Sähköverkon rakentaminen kestää projektin laajuudesta riippuen 1-2 vuotta. Siihen kuuluu useita vaiheita aina suunnittelusta vanhan ilmajohtoverkon purkuun asti. Lisäksi rakennamme Säävarmaa sähköverkkoa liittymätilausten yhteydessä, joiden kesto on tyypillisesti muutamia kuukausia.
Kun sähköverkon rakennushanke on tulossa alueellesi, hankkeen urakoitsija tiedottaa projektin alkamisesta tekstiviestillä.
1. Maastosuunnittelu ja luvat
Kaapelointihankkeen alussa suunnitellaan alustava reitti. Kumppanimme maastosuunnittelija on yhteydessä niihin maanomistajiin, joiden maille on suunnitteilla rakennettavaa sähköverkkoa. Reitti suunnitellaan yhdessä maanomistajan kanssa siten, että maasto-olosuhteet tulevat huomioitua parhaalla tavalla. Maanomistajien kanssa tehdään kirjalliset johtoalueen käyttöoikeussopimukset sähkökaapeleiden ja laitteiden, kuten jakokaappien ja muuntamoiden sijoittamisesta. Maastosuunnitteluvaiheessa merkataan tarvittaessa maastoon reittejä ja jakokaappien sekä muuntamoiden rakennuspaikkoja.
Tutustu myös karttapalveluumme. Kartalla näet suunnitellut ja menossa olevat Elenia Säävarman sähköverkon työmaat sekä raivausprojektit.
Verkonrakennushankkeen urakoitsijoiden yhteystiedot ovat johtoalueen käyttöoikeussopimuksen saatteessa, työmaatauluissa ja urakoitsijan lähettämissä tekstiviesteissä.
2. Rakennustyöt
Kun tarvittavat luvat maanomistajilta ja viranomaisilta on saatu, aloitetaan maanrakennustyöt. Elenian urakoitsija tiedottaa rakennusvaiheen alkamisesta tekstiviestillä. Alueelle asennetaan työmaakyltit, joista löytyy urakkaa suorittavan pääurakoitsijan yhteystiedot. Yhteystiedot löytyvät myös karttapalvelustamme. Tavoitteena on, että rakennushankkeemme ovat turvallisia ja aiheuttavat mahdollisimman vähän haittaa.
Ennen maanrakennustöiden aloitusta kaapelointireitiltä poistetaan puustoa maanomistajan kanssa sovitulla tavalla. Puusto jää maanomistajan omaisuudeksi. Maakaapelit asennetaan vähintään 70 cm syvyyteen. Jos vaadittu asennussyvyys ei ole mahdollinen, suojataan kaapeli suojakourulla, suojaputkella tai betonilla.
Työmaa-alue voi olla laaja ja työ etenee vaiheittain. Rakentamisen etenemiseen vaikuttavat mm. maasto-olosuhteet ja sää. Reittisuunnitelmaan voi jossain tapauksissa tulla muutoksia. Työn edetessä voi aiheutua lyhyitä liikennekeskeytyksiä, joista tiedotetaan tarvittaessa tekstiviestillä. Hoidamme liikennejärjestelyt turvallisuusmääräyksiä noudattaen sopien niistä paikallisten tahojen ja pelastusviranomaisten kanssa.
Muistathan noudattaa erityistä varovaisuutta liikkuessasi kaapelointityömaan lähellä.
3. Verkon käyttöönotto
Kytkemme uuden sähköverkon vaiheittain käyttöön, kun maanrakennus- ja sähkötyöt etenevät. Uuteen verkkoon siirtämisestä aiheutuu asiakkaille lyhyt sähkökatko, josta ilmoitamme etukäteen.
4. Ilmajohtoverkon purku ja jälkien viimeistely
Ilmajohtoverkon purku on verkonrakennushankkeen viimeinen vaihe ja se tehdään yleensä talviaikaan. Kun ilmajohtoverkon pylväät ja johtimet on poistettu, johtoalue vapautuu maanomistajan käyttöön ja ilmajohtoa koskevat sopimukset päättyvät.
Kunnostamme rakentamisen jäljiltä kohteet vastaavaan kuntoon kuin ne olivat ennen rakentamista. Suuri osa kaivujälkien siistimisestä tapahtuu vasta rakentamista seuraavana vuonna.
Pylväiden myynti
Myymme osan käytöstä poistetuista pylväistä yrityksille ammattimaiseen käyttöön. Lisätietoja pylväiden myynnistä numerosta 040 663 4401.
Yksityishenkilöille pylväitä ei myydä.
Elenian työmailla turvallisuus on ykkösasia
- Huolehdimme turvallisuudesta.
- Työmaat on rajattava ja merkittävä näkyvästi.
- Työmaillamme käytetään aina suojavarusteita.
- Vakiovarusteita ovat muun muassa huomiovärinen takki tai liivi ja suojakypärä.
- Kaivutöissä kaivannot suojataan siten, että ulkopuolisille ei aiheudu vaaraa.
- Työmaa-alueelle on asiattomilta pääsy kielletty turvallisuussyistä.