Kotiautomaatioliitäntä

Elenian mittausuudistuksen uusissa, älykkäissä sähkömittareissa on kotiautomaatioliitäntä, joka mahdollistaa sähkömittarin luennan asiakkaan omaan käyttöön. Tätä uutta ominaisuutta voit hyödyntää palveluntarjoajasi avulla erilaisissa älykkäissä sähköjärjestelmissä, kuten esimerkiksi kotiautomaation ohjaamisessa tai ajoneuvojen latauslaitteissa.

Mittausuudistuksen uudet, älykkäät sähkömittarit on varustettu RJ12-liittimellä, jonka kautta saat hyödynnettyä mittarin mittaustietoa. Vanhemmissa mittareissa tätä ominaisuutta ei ole. Liittimen kautta voidaan lähettää tietoa mittarista ulos, mutta sen kautta ei voi vaikuttaa mittarin toimintaan tai sen sisältämiin tietoihin.

Liitin eli asiakasrajapinta on nimetty eri tavoin eri maissa. Liitintä kutsutaan eri maissa myös nimellä P1-portti, H1-portti sekä HAN-portti, joka tulee Englannin kielen sanoista Home Area Network.

Tyypillisiä mittaustietoja hyödyntäviä järjestelmiä ovat kotiautomaatiojärjestelmät sekä ajoneuvojen älykkäät latauslaitteet. Saadaksesi mittarin mittaustiedot käyttöösi, tarvitset mittarisi liittimeen kytkettävän laitteen tai sovittimen, jonka kautta mittaustiedot siirtyvät. Mittarin tiedot ovat lähes reaaliaikaisia ja ne soveltuvat esimerkiksi älykodin ohjaukseen, energiankäytön seurantaan sekä laskujen tarkastukseen.

Mittarissa kotiautomaatioliitin on asennusvaiheessa asetettu oletuksena pois käytöstä. Liittimen saat otettua käyttöön Elenia Aina -palvelussa.


Haluatko tutustua Elenian mittausuudistukseen? Lue lisää täällä.

Täältä löydät lisätietoa mittarinvaihdosta sekä usein kysyttyjä kysymyksiä mittausuudistuksesta.

Tutustu myös

Haluatko seurata sähkönkulutustasi, asettaa kulutusvahdin tai siirtää laskusi eräpäivää? Kirjaudu Elenia Ainaan.

Kiinnostaako sähköautoilu? Lue lisää täällä.

Tutustu Kulutusjoustoon ja lue lisää myös aurinkosähköstä ja pientuotannon netotuksesta.


Jos sinulla on kysyttävää mittarinvaihdosta

Jos sinulla on kysyttävää sähkömittarisi asennuksesta, voit soittaa Voimatelin maksuttomaan neuvontaan 0800 391 100 (ma-pe klo 08-20 ja la klo 09-16) tai ottaa yhteyttä sähköpostitse mittarinvaihto@elenia.fi.

Mittarisi asennusajan voit vahvistaa osoitteessa mittarinvaihto.elenia.fi .

Lue myös vastaukset kysymyksiin, joita meiltä useimmin kysytään.